Edirne İl Emniyet Müdürlüğü Türkiye’de kalma hakkı olan ve bu haktan yararlanarak 2 yıl araçlarını Türkiye’de bırakacağını taahhüt ettiği halde, araçlarını kullanmayan ve vekalet ile başkasına bırakan kişilere sıkı denetim geliyor. Edirne İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri araçları hakkı olmadığı halde kullanan kişiler ile ilgili denetimlere başladı. Konu ile ilgili olarak tüm birimlere talimat veren Edirne İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, araçları sahipleri dışında ve kanunsuzca kullanan kişilerin denetlenmesini istedi.

MEVZUAT NASIL?

13/10/2015 tarihli ve 29501 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2015/8113 sayılı 4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar ile Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilerin getirdikleri kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarına verilen geçici ithal izni süresi altı aydan yirmi dört aya çıkarıldı. Buna göre, yurt dışında ikamet eden kişilerin getirdiği taşıtların 730 gün (iki yıl) süreyle Türkiye’de kalabilmesi mümkün olup bu sayede özellikle gurbetçi vatandaşlarımızın Türkiye’de araçlarıyla daha uzun süre kalabilmelerine imkan sağlanmıştır.

 KİMLER BU HAKTAN YARARLANABİLİR?

Bu haktan yararlanarak yabancı plakalı taşıt getirebilmek için kişinin son 1 yıl içinde en az 185 gün fiilen yurtdışında bulunması gerekmektedir. Bu sebeple Türkiye’de yerleşik kişilerin geçici ithalat rejimi kapsamında yabancı plakalı taşıt getirmesi, başkasının getirdiği taşıtı kullanması veya adına vekaleten taşıt getirilmesi mümkün değildir. Bu gibi ihlallerin tespiti halinde kişilere cezai müeyyide uygulanmaktadır. Vekaleten yurtdışından taşıt getirilmek istenmesi halinde de mülkiyet sahibinin ve taşıtı getirenin son 1 yıl içinde 185 gün yurtdışında kalma şartını sağlaması gerekmektedir. Geçici ithal edilen kara taşıtları, taşıt sahibinin yurtdışında yaşayan eşi veya usul ya da füruu olan kişilerce (eş, çocuklar, anne-baba) kullanılabilmektedir. Ancak getirilen taşıt bırakılarak yurtdışına çıkış yapılmak istenmesi halinde izlenmesi gereken iki yol mevcuttur. Taşıt ya gümrük gözetimine bırakılmalı ya da en yakın gümrük idaresine taşıtın başkası tarafından kullanılmayacağına ilişkin taahhütname verilmelidir. Bu sebeple yurtdışından taşıt getiren kişilerin Türkiye’den taşıtsız çıktıklarında taşıtlarını eş, dost, akrabanın kullanımına bırakması gibi bir durum Gümrük mevzuatının ihlali anlamına gelmektedir.

Turgay Balcı

Read More →

Türkiye’de Edirne Trakya Üniversitesi’nde 16 Kasım Perşembe günü saat: 14:00’da “Dr. Sadık Ahmet ve Batı Trakya Türkleri” paneli düzenlenecek.

Balkan Araştırma Enstitüsü tarafından Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi İ.İ.B.F. Prof.Dr. Fehmi Yıldız Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek olan panele Batı Trakya’dan panelist olarak, Trakya Üniversitesi’nden Yrd.Doç.Dr. Ali Hüseyinoğlu ve araştırmacı yazar Özkan Hüseyin katılacak. Diğer panelistler ise Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof.Dr. Hikmet Öksöz ile İstanbul Üniversitesi’nden Yrd.Doç.Dr. Nilüfer Erdem’in olacağı belirtildi.

Panele yoğun katılımın olması bekleniyor.

http://www.burasibatitrakya.com

Read More →

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Zürfettin Hacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1990’dan bu yana Bulgaristan’da hiç kimsenin söyleyemediği “Türklere azınlık statüsü” talebini kamuoyunda açıkça dile getiren Mestan’a teşekkür etti.

Bulgaristan’daki en büyük etnik azınlığın Türkler olduğunun altını çizen Hacıoğlu, “Eğer statü isteği kabul edilirse Bulgaristan’da yaşayan Türklerin birçok sorunu çözülmüş olacak. İlk etapta Bulgaristan Türklerinin anadilde eğitim konusu yasal bir çerçeveye oturmuş olacak ve bu sorun ortadan kalkacak. Vakıf mallarının iadesiyle ilgili konu büyük ölçüde yasal çerçevede çözülmüş olacak. Açıkçası Bulgaristan Türklerinin birçok sorunu çözüme kavuşmuş olacak.” diye konuştu.

Bulgaristan’ın mevcut anayasasında “ulusal azınlık” ibaresinin yer almadığını aktaran Hacıoğlu, şunları kaydetti:

“Sadece bireylere, kendilerini hangi etnik gruba ait hissediyorlarsa onu ifade etme özgürlüğü var. Türklere azınlık statüsü verilmesi anayasa değişikliği ile giderilebilir ya da yasal bazı ilavelerle bu yapılabilir. Hükümet hemen tepki gösterdi. Savcıların sayın Lütvi Mestan’ı ifadeye çağırması gerektiğini ifade ediyorlar. Şu andaki siyasi konjonktürde bu mümkün gözükmüyor. Lütvi Mestan geçen hafta, Avrupa Birliği üyesi bir ülkede faşistlerin hükümet ortağı olmasının kötü bir durum olduğunu, bunun kabul edilir bir şey olmadığını söyledi ve hükümetin istifasını istedi. Bulgaristan siyaseti, 1 milyona yakın Bulgaristan Türkünün taleplerini dikkate alıp gereğini yapar diye düşünüyoruz.”

Kaynak : AA

Read More →