Makedonya Meclisi, ülkenin adının Kuzey Makedonya Cumhuriyeti olarak değiştirilmesini öngören anayasa değişikliğini onayladı.

Makedonya’nın adı Kuzey Makedonya Cumhuriyeti olarak değiştirildi.

İSİM KRİZİ RESMEN ÇÖZÜLDÜ

Makedonya Meclisi, ülkenin adının Kuzey Makedonya Cumhuriyeti olarak değiştirilmesini öngören anayasa değişikliğini onayladı. Yunanistan ile Makedonya arasında yıllardır devam eden isim krizi sona erdi.

İSİM KRİZİNİN ARKA PLANI

Atina, eski Yunanistan’ın Makedonya bölgesi üzerinde hak iddiası anlamına geldiğini öne sürerek, kurulduğu günden beri eski Yugoslavya cumhuriyeti Makedonya’nın ismini değiştirmesi gerektiğini savunuyordu. Yunanistan, aşılamayan bu kriz nedeniyle Makedonya’nın AB ve NATO üyeliğine de karşı çıktı. Varılan mutabakat Yunanistan’ın beklentilerini büyük ölçüde karşıladı.

kaynak: kosovali.org

Read More →

Avro, Sosyal Diyalog, Mali İstikrar, Mali Hizmetler ve Sermaye Piyasaları Birliğinden Sorumlu Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, Riga şehrinde Bulgaristan Ulusal Radyosu’na (BNR) verdiği demeçte, ”Bulgaristan, Avro Bölgesi’ne en erken 2022’de katılabilir” diye kaydetti.

Dombrovskis, ”Bulgaristan, taahhütlerini yerine getirmek için elinden geleni yaptıysa, bu yaz Euro Bölgesi’nin bekleme odası olarak bilinen ERM II mekanizmasına katılması için yeşil ışık verilecek” diye sözlerine ekledi.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı, ”Bulgaristan’ın bankacılık sistemindeki varlıkların incelenmesinde her şeyin yolunda gittiği saptanırsa, ülke bu yılın ortasında ERM II’ye katılabilir. Ardından avro kabul edilmeden önce en az üç yıl geçmesi gerekiyor. İlk iki yıl Maastricht kriterlerini yerine getirmek içindir, üçüncü yıl ise elde edilen sonuçları ve hazırlık faaliyetlerini değerlendirmek içindir” dedi.

Letonya’nın başkenti Riga’da AB Sivil Toplum Diyaloğu toplantısı düzenlendi.

Bulgaristan, Euro Bölgesi’nin bekleme odası olarak bilinen ERM II mekanizmasına ve AB Ekonomik ve Parasal Birliği’ne katılma isteğini, 2018 yazında resmen açıkladı ve Temmuz ayında iki mekanizmaya katılmayı bekliyor. Ülke şu anda bankacılık sisteminin yeni bir incelemesini ve Bulgaristan Merkez Bankası ile ilgili mevzuatta değişiklikleri içeren AB Ekonomik ve Parasal Birliği’ne üye ülkelerin koşullarını yerine getirmek için bir yol haritası izliyor.

Kaynak: Kırcaali Haber

Read More →

Bosna Hersek’in Srebrenitsa Kentinde bulunan ve 1995 yılında Sırpların yaptığı soykırımda hayatlarını kaybedenlerin mezarlarının bulunduğu POTOÇARİ ANIT MEZARLIĞI’na domuz parçaları bırakılarak çirkin bir saldırı yapılmıştır.

Srebrenitsa’nın 11Temmuz 1995 yılında Ratko Mladic komutasındaki Sırp birlikleri tarafından işgal edilmesinin ardından Birleşmiş Milletler bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar Sırplara teslim edilmiştir. Sırplar kendilerine teslim edilenlerden 8372 Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katlederek toplu mezarlara gömmüşler, yüzlerce kadın ve küçük yaştaki kız çocuğuna tecavüz etmişlerdir.

Ratko Mladic komutasındaki Bosna Sırp Cumhuriyeti Ordusu birlikleri Srebrenitsa ya girerken Mladiç ‘’Bugün 11 Temmuz 1995 Sırplar için kutsal bir günün yıldönümünü kutlamadan önce Sırp Srebrenitsa dayız. Bu kenti Sırp Milletine armağan ediyoruz. Osmanlıya karşı gerçekleştirdiğimiz ayaklanmanın anısına Türklerden öç alma vakti gelmiştir.’’ demiştir. Buradaki Türk dediği Bosnalı Müslümanlardır.

‘’Srebrenitsa Katilamı’’ ya da ‘’Srebrenitsa Soykırımı’’ 2. ci Dünya Savaşından bu yana Avrupa da gerçekleştirilmiş ve hukuksal olarak belgelenmiş en büyük insan katliamı ve etnik soykırım olarak Dünya Tarihine kazınmıştır.Ratko Mladiç yaptiği soykırımdan dolayı Uluslararası Mahkemelerce müebbed hapse mahkum edilmiş, farklı mahkemelerde görülen davalarda bugüne kadar 45 Sırp İnsanlığa karşı suç işlemekten suçlu bulunarak 699 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır.

Edirne Balkan Türkleri Federasyonu olarak; ’’Bilge Kral’’ merhum Aliya İzzetbegoviç’in ‘’Geleceğimizi geçmişimizde aramayacağız, kin ve intikam peşinde koşmayacagız’’ dediği gibi bizde geçmişte kalmayarak Potoçari Anıt Mezarlığı’na yapılan çirkin saldırıyı şiddetle telin ediyor, yaşananlardan Sırp yönetimini sorumlu görüyor, Uluslararası kurumları ve insan hakları savunucularını bu tür insanlık dışı olayların tekrarlanmaması için gerekli önlemleri almasını ivedilikle bekliyoruz. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Erhan Pekkan 
Edirne Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı

Read More →

Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi 5. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. Genel Kurul sonunda yapılan oylamada DEB Partisi’nin yeni genel başkanı Çiğdem Asafoğlu oldu.

Asafoğlu, 5. olağan kongresinde tek aday olarak girdiği başkanlık seçimlerinde 302 delegenin oyunu alarak DEB’nin 7. genel başkanı seçildi.

DEB Partisi’nin Gümülcine’deki Merkez binasında 5 Ocak Cumartesi günü gerçekleştirilen kongreye başta eski DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş olmak üzere, merhum DEB Partisi Kurucu üyesi ve ilk Genel Başkanı Dr. Sadık Ahmet’in Ailesi adına eşi DEB Partisi Onursal Başkanı Işık Sadık Ahmet ve oğlu Levent Sadık Ahmet katıldı. Ayrıca kongreye katılanlar arasında Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı, Kozlukebir Belediyesi’nden ‘Gelecek’ Listesi Başkanı İbrahim Şerif ve ‘Güven’ Listesi Başkanı Adnan Salih, Trakya Tütün Üreticileri Başkanı Hüseyin Esat, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Necat Ahmet, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet ve parti üyeleri yer aldı.

Genel kurulda Kongre Başkanlığı’na Mehmet Emin, sekreterlik göevlerine Merve Ali ve Özcan Aliosman getirildi. Kongre bugüne kadar hayatını kaybeden DEB Partisi kurucu ve üyeleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Daha sonra kongre üyelerine, DEB Partisi’nin bugüne kadar çalışmalarını içeren bir slayt gösterimi sunuldu.

Ardından protokol konuşmalarına geçilerek ilk sözü eski DEB Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş aldı. Yaklaşık 9 yıldan beri başkanlık görevinde bulunduğunu hatırlatan Ali Çavuş, başkanlığı süresi boyunca hayatının en onurlu ve en şerefli günlerini burada yaşadığını belirtti. Görev süresi boyunca başta DEB Partisi olmak üzere, Batı Trakya Türk Azınlığı için çalıştıklarını kaydeden Ali Çavuş, “Bir gün ne yaptığımızı tarih yazacaktır. Öncelikle başta Sadık Ahmet Ailesi olmak üzere, ekibime ve Batı Trakya Türk Azınlığı’na çok teşekkür ediyorum. Bundan sonra da başkan seçilecek olan Çiğdem Asafoğlu’na destek olmaya devam edeceğim. İnanıyorum ki, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunları Atina’da, Brüksel’de daha güçlü bir şekilde dile getirilecektir. DEB Partisi’nin tabandan ve halktan gelen büyük desteği var. Bundan sonra seçilecek olan yönetime başarılar diliyorum” diye konuştu.

Sadık Ahmet Ailesi adına DEB Partisi Onursal Başkanı Işık Sadık Ahmet, slayt gösterimini izlediği sırada 24 Temmuz 1995 tarihinde yaşadıkları feci trafik kazasını hatırladığını ve o gün eşi Dr. Sadık Ahmet’in kaybettiklerini belirtti. O acı dolu günler içerisinde DEB Partisi’nin başına geçtiğini anlatan Sadık Ahmet, diğer parti üyeleriyle birlikte DEB Partisi’ni bugüne kadar taşımayı başardıklarını söyledi. Işık Sadık Ahmet konuşmasında, “Partiler yaşamalı. Azınlıklarda yaşayan insanların siyasi verecek mesajlar kurmuş oldukları partiler üzerinden verilir. Bu mesajlar ve kararlar siyasi parti aracılığıyla alınır. Yunanlıların nasıl ki siyasi partileri varsa, bizim de Batı Trakya Türk insanlarının tek çatı altında toplanmaları ve bir siyasi parti altında toplanmaları o kadar doğaldır. Biz buraya işçi olarak gelmedik. Batı Trakya Türkleri burada ve haklarını talep etmeleri en doğal haklarıdır. Güçlü olmamız gerekir. Atatürk’ün de dediği gibi, ‘Kuvvet ve kudretten mahrum olanlara itibar edilmez.’ Bu yüzden güçlü, birlik ve beraberlik içinde olmamız gerekir” görüşlerine yer verdi.

Daha sonra görüş ve düşünceler bölümüne geçildi. Bu bölümde sırasıyla Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı, GTGB Başkanı Necat Ahmet, İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu ve BTTÖB Başkanı Aydın Ahmet söz aldılar. Konuşmacılar DEB Partisi’ni çalışmalarından dolayı tebrik ederek, seçilecek olan yeni yönetime başarı dileklerinde bulundular.

Ardından DEB Partisi Genel Başkanlı’ğına aday olan Çiğdem Asafoğlu söz aldı. Asafoğlu sözlerine, “Bugüne kadar bu kutsal davaya hizmet etmiş ve aramızdan ayrılarak Allah’ın rahmetine kavuşmuş olan başta kurucu liderimiz Sadık Ahmet olmak üzere tüm dava arkadaşlarına Allah’tan rahmet ve hayatta olanlara esenlik diliyorum. Kendilerini bir kez daha özlemle ve minnetle yad ediyorum” diyerek başladı.

“DEB Partisi bir dava partisidir” diyen Asafoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Azınlığımızın uğradığı haksızlıkları haykırmak, kamuoyu oluşturarak bunu dünyaya duyurmak ve azınlık insanını haksızlıklara karşı örgütlemek ve inslanlarımızın haksızlıklara karşı koyma refleksini diri tutmak gibi bir misyonu vardır. Bu hususta halkımızla birlikte bir dayanışma içinde bu tarihi misyonu yerine getirmek adına, bugün bu mukaddes bayrağı ve davayı üstlenmek üzere Başkan adayı olduğumu sizlerle paylaşıyorum. Öncelikle 2010 yılından bugüne DEB Partisini tekrardan canlandırmak, büyütmek için büyük çaba harcayan Başkan Mustafa Ali Çavuş’a ve onun dava arkadaşlarına sonsuz teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum. Üstlendiğim bu ağır sorumluluğun farkındayım. Daha çok çalışarak,bu davaya omuz verecek arkadaşlarımla ve en önemlisi halkımızın desteği ile bu sorumluluğun üstesinden geleceğime gönülden inanıyorum.”

Son olarak kongre üyeleri tarafından DEB Partisi Merkez Yürütme Kurulu üyeleri ve başkan adayı seçilmek üzere oylamaya gidildi. Kongrede 302 üye oy kullanarak, DEB Partisi’nin yeni Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu ve diğer Merkez Yürütme Kurulu üyeleri seçildi.

Çiğdem Asafoğlu, 17 Kasım 1987’de İskeçe’ye bağlı Kireçciler köyünde doğdu. Selanik Aristotelyos Üniversitesinde Felsefe Pedagoji Fakültesini bitiren Asafoğlu, evli ve bir çocuk annesi.

Batı Trakya’da, merhum Doktor Sadık Ahmet tarafından 1991’de kurulan DEB, Avrupa Hür İttifakı (EFA) ve Avrupa Halkları Federal Birliği (FUEN) üyesi. DEB, 2014’te yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde, Gümülcine ve İskeçe bölgelerinde oyların büyük bölümünü alarak birinci parti olmuştu.

Read More →