Stara zagora Belediye Meclisi 838 yer adının Türkçeden Bulgarcaya çevirme kararını onayladı

Stara zagora (Eski zara) Belediye Meclisi bu günkü oturumunda 838 yer adının Türkçeden Bulgarcaya çevirme kararını onayladı.

Karar 39 “evet”, 2 “hayır” ve 4 “çekimser” oyla alındı. Hak ve Özgürlükler Hareketinden 2 meclis üyesi karara “hayır” oyu verdi.

Stara Zagora Belediye Meclisindeki tüm siyasi partilerin temsilcilerinin yer aldığı geçici komisyon yaklaşık bir yıl Türkçe yer adlarının Bulgarcaya çevirisi üzerinde çalıştı.

Harici uzman danışmalarının, yer adlarının yeniden adlandırılmasına yönelik çalışmalara büyük katkısı oldu. Komisyon üyelerinin, tam anlamıyla anlaşılabilmesi için yerlerin bulunduğu alanların somut tarihi ve coğrafi özelliklerini dikkate almasıyla uzmanlar yer isimlerini harfiyen Bulgarcaya tercüme etti.

Komisyon üyeleri, yerlerin adlardan başka tanımlama numarasına sahip olduğu için yeniden adlandırmanın idari açıdan herhangi bir karmaşaya yol açmayacağına kanaat getirdiler.

Bölgede yaşayan Türklerden karara tepki

Eski Zara (Stara zagora) Belediye Meclisinde 31 Mayıs 2018 tarihli oturumunda 838 yerin Türkçeden Bulgarcaya çevrilmesi kararı bölgede yaşayan Türkler tarafından tepki görüyor.

İsimlerin değiştirilmemesi için Eski Zara Bölge Müftüsü Turhan Hasan tarafından başlatılan imza kampanyasına şehir içinden 200, etraf köylerden de 1000 imza toplandı. İmzaların Eski Zara Belediye Başkanı ve Meclis Başkanlığına sunulduğu anlaşıldı.

Kaynak: Kırcaali Haber

No Comments