“Kosova ile Sırbistan Çözümden Uzak”

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, Kosova ile devam eden diyalog sürecine ilişkin yaptığı açıklamada, iki ülkenin uzlaşma yoluyla herhangi bir çözüme ulaşmasının neredeyse imkansız olduğunu söyledi.

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da basın toplantısı düzenleyen Vuçiç, uzun süre devam eden Kosova meselesinin bir an önce çözülmesi gerektiğini, Sırp ve Arnavutların uzun vadeli bir barışa ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Sırbistan ve Kosova’da yaşayanların güvenliğini koruma altına alacak bir çözümün elzem olduğunu vurgulayan Vuçiç, “Belgrad ile Priştine çözümden uzak. Uzlaşma yoluyla herhangi bir çözüme ulaşmak neredeyse imkansız.” dedi.

Vuçiç, olası çözüm yollarını Sırbistan halkıyla paylaşacağını, gizli kararların asla söz konusu olmadığının altını çizdi.

Avrupa Birliği (AB) arabuluculuğunda yapılan diyalog sürecinde yeni bir turun eylül ayında başlayacağını aktaran Vuçiç, “Sırbistan yönetimini zor bir dönem bekliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Diyalog süreci kapsamında imzalanan Brüksel Antlaşması’nın en önemli hükümlerinden biri olan Sırp Belediyeler Birliğinin (ZSO) bir an önce kurulması gerektiğine değinen Vuçiç, “Kosova, üstüne düşen görevi bin 930 günde yerine getiremedi ve bu şekilde Sırpların birçok hakkını kısıtladı.” diye konuştu.

Sırbistan’ın, ZSO’yu kendi girişimleriyle kurmasının mümkün olduğunu ifade eden Vuçiç, “Priştine, bu durumdan istifade ederek uluslararası unsurların yardımıyla ülkenin kuzeyini ele geçirebilir. Sırbistan uluslararası toplumda olup bitenleri yakından takip ederek, kendi çıkarlarına, doğru zamanlarda doğru hamlelerle ulaşacaktır.” açıklamasında bulundu.

Rusya, Çin, Hindistan ve Brezilya’nın Kosova’nın tek taraflı bağımsızlığını tanımadığını hatırlatan Vuçiç, “Geleceğimizi belirleyen batı ülkeler Kosova’nın bağımsızlığını tanıyor.” dedi.

Kosova meselesine bizzat çözüm bulmak istediğini vurgulayan Vuçiç, bunun, anayasal açıdan mümkün olmadığını ve çözüm yoluna halkın karar vereceğini söyledi.

 

Kaynak: Time Balkan

No Comments