AP Milletvekili Necmi Ali: Türkiye ile diyalog devam etmeli

Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu Avrupa Liberal ve Demokratlar İttifakı (ALDE) Grubu Üyesi Milletvekili Necmi Ali, Avrupa Komisyonu 2018 Türkiye Raporu’nun görüşüldüğü Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi (AFET) toplantısında AP’nin ön raporuna ilişkin iki saat süren tartışmalar sırasında, “Türkiye ile müzakere sürecinin dondurulması ve Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı kapsamında yapılan mali yardımların azaltılması, AB ile Türkiye’yi temelden farklı bir yöne itme riski taşıyor” diye uyardı.

Necmi Ali, ”AB’nin dış sınırı ve Türkiye’nin komşusu olan bir ülke olan Bulgaristan’ın bir temsilcisi olarak komşularımızın mülteci akınıyla baş etmeye yönelik çabalarını vurgulamak istiyorum. Ayrıca 4 milyona yakın olmak üzere yeni yerleştirilen sığınmacılardan dolayı Türkiye’de yerliler ile mülteciler arasında gerginliğin giderek arttığına dair ihbarların arttığından sizi haberdar etmek isterim. Bu muazzam gerginliğe rağmen ortaklarımız bu sorunlu durumda sadık bir ortak olduğunu kanıtladılar. Raporda doğru bir şekilde Türkiye’nin mülteci dalgasıyla başa çıkmada önemli bir rol oynadığı ve Türkiye vatandaşlarının 3 milyondan fazla Suriyeli mülteciye sığınak sağlayarak büyük misafirperverlik sergilediği belirtilmiştir” diye kaydetti.

Bulgaristan’ın AP milletvekillisi ayrıca tartışılan konunun ekonomik yönüne de değindi.

Necmi Ali, şunları belirtti:” AB, Türkiye’nin ana ticaret ortağıdır ve Türkiye, AB’nin altıncı en büyük ticaret ortağıdır. Bulgaristan’ın güney komşusu Avrupa’da ticaret yapmak için önemli ve büyüyen bir pazar olduğundan Avrupa kurumları ve şirketleri Türkiye’nin en büyük yabancı yatırımcısıdır. Avrupa Komisyonu raporunda, Türkiye’nin iyi gelişmiş bir piyasa ekonomisi olduğunu ve daha da önemlisi, mülteci krizi ve darbe girişimi nedeniyle bir gecikme olmasına rağmen, AB’ne üyeliğe ilişkin Kopenhag kriterleri ile mevzuatını uyumlaştırmaya devam ettiğini belirterek daha fazla ayrıntıya bakıyor. Türkiye’deki durumu analiz ederken bu gerçekleri dikkate almamız gerekiyor”.

Bulgaristan’ın AP milletvekillisi ayrıca, Türkiye ile katılım öncesi müzakere sürecini resmen sona erdirme önerisine ilişkin rapordaki ana noktaya dikkat çekti.

ALDE Grubu Üyesi şunları söyledi:” Raportöre şunu sormak istiyorum: Bu teklifin kabul edilmesi durumunda AB-Türkiye işbirliğinin gelecekteki çerçevesi ne olacak? Bir yandan rapor Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesi ve vize serbestleştirilmesi sürecinin tamamlanmasından bahsediyor, ancak diğer taraftan katılım müzakeresi sürecini dondurma teklif ediliyor. Müzakereler dondurulursa işbirliğimize nasıl devam edeceğiz? Böylece aramızdaki köprüleri yıkacağız. Türkiye ile ikili diyaloğumuzu devam ettirmek istediğimizi gerçekten gösterirsek, böyle bir karar bizi nasıl ortak hedeflerimizi gerçekleştirmeye daha da yaklaştırır? Buna ek olarak Avrupa Komisyonu ve AB Parlamentosu’nun Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA II) kapsamında Türkiye’ye yönelik mali yardımların önemli ölçüde azaltılmasına ilişkin önerileri, durumu daha da karmaşık hale getirmekte ve Brüksel ile Ankara’yı temelden farklı bir yöne itme riski ortaya çıkıyor”.

Necmi Ali, konuşmasının sonunda bu iki tedbirin – müzakerelerin askıya alınması ve IPA II fonlarının azaltılmasının, AB ile daha yoğun bir diyalog olmasını isteyerek, açıkça buna karşıt tutum sergileyen Türk toplumuna doğrudan zarar vereceğini kaydetti.

Avrupa Parlamentosu raporunda değişiklik önerisi için 11 Aralık son tarih olup, raporun ikinci görüşülmesi 4 Şubat 2019’da planlanmıştır. Nihai rapor ise Nisan 2019’da Strazburg’daki AP Genel Kurul’da görüşülüp, tartışılıp oylanacaktır.

Kaynak: KIRCAALİ HABER

No Comments