Gagauz Türkleri ile Batı Trakya Türkleri bir araya geldi

Gümülcine Türk Gençler Birliği (GTGB) ‘Balkan Yazarlar Buluşması’ ve ‘Anadil Türkçemizi Beraber Kutluyoruz’ adı altında düzenlediği etkinlikle Moldova’daki Gagauz Türkleri, Batı Trakya Türk Azınlığı üyeleri ile bir araya geldi21 Şubat Perşembe akşamı GTGB lokalinde düzenlenen etkinliğe soydaşlar yoğun ilgi gösterdi. Moldova’daki Komrat Gagauzluk Derneği ile Gümülcine Türk Gençler Birliği işbirliğinde yapılan etkinlikte, Komrat Gagauzluk Derneği Folklor Ekibi ile GTGB Foklor Ekibi’nin gösterileri büyük beğeni topladı.

GTGB’nin ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe GTGB Başkanı Necat Ahmet, Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu, Moldova’dan Gagauzluk Derneği Başkanı Todur Zanet, Dr. İrina Yüsümbeli, Türkiye’den Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ertuğrul Karakuş, yazar Mehmet Türker, Trakyalılar Vakfı Başkanı Gökhan Özgöç, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, DEB Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Doğu Makedonya Trakya Eyaleti Başkan Yardımcısı Tarkan Multaza, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, BİHLİMDER Başkanı Mehmet Emin Ahmet, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği Başkanı Sadık Sadık, yerel yöneticiler ve soydaşlar katıldı.

NECAT AHMET

Etkinliğin açılış konuşmasını GTGB Başkanı Necat Ahmet yaptı. Bu etkinliği düzenlemedeki amaçlarının, 21 Şubat Uluslar arası Anadili Günü’nü kutlamak olduğunu belirten başkan Ahmet, bundan dolayı Batı Trakya’daki yazarları bir araya getirdiklerini ve bunun yanında bir ilke imza atarak Gagauz Türklerini de bu etkinliğe dahil ettiklerini dile getirdi. Komrat’a gittiğinde Komrat Gagauzluk Derneği Todur Zanet ile tanıştığını hatırlatan Ahmet, daha sonra buradaki müzeyi ziyaret ettiğini belirtti. Komrat’taki temasları sırasında Gagauz Türkleriyle yakından tanışma fırsatı bulduğunu anımsatan başkan Ahmet son olarak, Anadili Günü’nü bugün Gagauzlarla birlikte Türkçeyi kutlamanın ayrı bir gurur olduğunu sözlerine ekledi.

İBRAHİM ŞERİF

“BİZLER GİBİ AZINLIK OLARAK YAŞAYAN İNSANLARIN VARLIKLARINI DEVAM ETTİREBİLMEK İÇİN, ANADİLLERİNE ÇOK ÇOK İHTİYACI VAR”

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, tüm katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında, Gagauz Türkleriyle bazı toplantılarda karşılaşarak yakından sohbet etme imkanı bulduğunu söyledi. Müftü Şerif, “Ne olursa olsun ırk çok önemli değil. Biz hepimiz kardeşiz ama dilimiz ortak olduğu için bir çok konularda birleşiyoruz. Gelen misafirlere bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu gün Ana Dil Günü, herekesin Anadil Günü’nü tebrik ediyorum. Güzel Türkçemizi konuşmamız ve yaşamamız için, ocuklarımıza Türkçe öğretip Türkçe konuşmayı önemsiyorum ve herkese tavsiye ediyorum. Bizler gibi azınlık olarak yaşayan insanların varlıklarını devam ettirebilmek için, anadillerine çok çok ihtiyacı var. Çünkü insanların manevi vatan dediği, maneviyatı, kültürü, benliği ancak dili ile ifade edebiliyor. Dilini kaybeden insanların, dinini de kaybetmesi muhtemeldir. Tarihten de yok olması an meselesidir” diye konuştu.

İRİNA YÜSÜMBELİ

Moldova’dan Gagauz Türklerinden akademisyen Dr. İrina Yüsümbeli söz alarak, kendi tarihlerinden bilgiler verdi. Yüsümbeli, Gagauzluk Derneği çatısı atında biraraya geldiklerini, kendi tarih ve kültürlerini bu şekilde yaşatmaya devam ettiklerini söyledi.

TODUR ZANET

Gagauzluk Derneği Başkanı Todur Zanet tüm katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında, Gagauz Türkerinin tarih ve kültürlerini yaşatmak adına önemli çalışmalara imza attıklarını söyledi. Bazı çalışmalar yaparak bu kültürlerini kayda alıp kitap haline getirdiklerini anlatan başkan Zanet, bu çalışmalar sırasında her bir Gagauz köyünü ziyaret ettiklerini ve bunun yanında Ukranya ve Bulgaristan’a gittiklerini belirtti.

Ardından Gagauzluk Derneği Folklor Ekibi ve üyeleri kendilerine ait oyunları ve türküleri söyleyerek katılımcılara güzel anlar yaşattılar. Etkinliğin son bölümünde GTGB Folklor Ekibi sahne alarak katılımcılara muhteşem bir müzik ziyafeti sundular.

Etkinlik sonunda Gagauzluk Dernek Başkan ve üyeleri ile Batı Trakyalı yazarlara teşekkür belgeleri verildi.

No Comments