Momçilgrad’da Naim Süleymanoğlu anıtı açılış törenine binlerce kişi katıldı (VİDEO)

Dün akşam Momçilgrad (Mestanlı) kasabasının merkezinde düzenlenen Bulgaristan’da ilk dikilen dünya halterinin efsane ismi Naim Süleymanoğlu’nun anıtının açılış törenine binlerce kişi katıldı.

Mestanlı Daima Kalbimde Dünya Mestanlılar Buluşması programı kapsamında düzenlenen törene katılan konuklar arasında Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Genel Başkanı Mustafa Karadayı ve Türkiye’den İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Türkiye’nin milli haltercisinin kardeşi Muharrem Süleymanoğlu hazır bulundular.

Momçilgrad Belediye Başkanı Sunay Hasan, yaptığı açılış konuşmasında, “Naim hiçbir zaman memleketini unutmadı- ne spor kariyerinin zirvesindeyken ne de artık aktif bir sporcu olmadığı zamanlar. Asla ailesinin kökleriyle olan bağlantıyı kesmedi. İşte bu yüzden ruhu hep Momchilgrad’da kalacak” diye kaydetti.

Belediye Başkanı, Naim’in hatırasına anıt dikme fikrinin aniden doğduğunu ve yerli halk tarafından desteklendiğini söyledi. Anıtın fikir babalarının Momçilgradlı ressam Kamber Kamber ve aslen Kos (Dereköy) köyünden olan heykelci Şükrü Mustafa’nın olup, anıtı yapanlar Şükrü Mustafa ve heykelci Behçet Danacı olduğu anlaşıldı.

Heykel figürü bronzdan yapılmış olup 2.20 m yüksekliğindedir. Tabanı 4 metre uzunluğunda olup, İzmir’den getirilen mermer ile kaplıdır. Anıt, yeni inşa edilen ve Naim Süleymanoğlu’nun adını taşıyan spor kompleksinin önüne dikildi.

Dünyaca ünlü haltercinin kardeşi Muharrem Süleymanoğlu, “Bulgaristan, 1986 yılında Naim Süleymanoğlu’nu buradan Naum Şalamanov olarak Türkiye’ye gönderdi, ancak o bugün bu anıtın açılışıyla Naim Süleymanoğlu olarak memleketine dönüyor” diye kaydetti. Muharrem Süleymanoğlu, kardeşinin anısına dikilen anıt için Sunay Hasan’a teşekkür etti.

Özel olarak Naim Süleymanoğlu’nun anıtının açılış törenine katılmak için Momçilgrad’a gelen Meral Akşener,” Naim’in her birimizin kalbinde yeri var. Rabbim mekanını cennet, makamını alâ eylesin!” diye kaydetti.

HÖH Genel Başkanı Mustafa Karadayı, “Ülkemizdeki halkın bölünmesini en şiddetli biçimde tecrübe etmiş, devletin asimilasyon politikasına en çirkin biçimde maruz kalmış olan Naim, spor başarılarıyla birlikte bize insanlık onuruna ve cesaretine dair ders verdi. Naim, bize davanın insanları nasıl birleştirebileceğini ve daha güçlü hale getirebileceğini öğretti” diye kaydetti. Karadayı, “Naim’in bize az şey bırakmadı ve insanlar onun kazandığı zaferlerden çok şey öğrenecek” dedi.

HÖH Genel Başkanı, ”Kendimize inancımızı yitirdiğimizde Naim’i aklımıza getirelim. Birbirimizle bağlantıyı kestiğimizde Naim’i aklımıza getirelim” diye ifade etti.

Naim Süleymanoğlu anıtı açılış törenine katılan konuklar arasında HÖH Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Ahmedov, HÖH Genel Başkan Yardımcısı ve Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis, HÖH Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Erdinç Hayrula, Bulgaristan Meclisi 44. dönem HÖH milletvekilleri Halil Halilov, Erol Mehmet, Adlen Şefket, Taner Ali, İhsan Hakkı, Bürhan Abazov, İmren Mehmedova, Hayri Sadıkov, Ceyhan İbramov, Sergey Kiçikov, Sevim Ali, Elhan Kılkov, eski Avrupa Parlamentosu Milletvekili Necmi Ali, TBMM 27. dönem milletvekilleri İlhan Aygün, Erkan Aydın, Yüksel Özkan, Ahmet Erozan, İsmail Tatlıoğlu, Şenol Sunat, Bedri Yaşar, Abdullah Nağdini, Türkiye Cumhuriyeti Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani, Bulgaristan Halter Federasyonu Başkanı Nedelço Kolev, Türkiye Halter Federasyonu Başkanı Tamer Taşpınar, Kırcaali, Smolyan (Paşmaklı), Haskovo (Hasköy) illerinde bulunan ilçelerin belediye başkanları ve belediye meclis başkanları, Türkiye’den Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun, İzmir Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, Bursa Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Güner Çetin, Bursa Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Ergin Yener başkanlığındaki belediye heyetleri, HÖH Kırcaali İl Başkanı İzzet Şaban, HÖH Gençlik Kolları Kırcaali İl Başkanı Bayram Bayram, Momçilgrad fahri vatandaşları Fuat Güven, Hasan Hocaoğlu, Hasan Öztürk, Petır Stoyçev, Fedail Güler, “Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu” filminin yapımcısı Mustafa Uslu ve filmde Naim Süleymanoğlu rolünü oynayan aktör Hayat Van Eck yer aldılar.

Kaynak : Kırcaali Haber

No Comments