Sofya’dan Edirne’ye teşekkür

 

Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Rumyana Bachvarova, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’i ziyaret ederek, sınır güvenliği ve ekonomik alandaki ilişkiler konusunda görüş alışverişinde bulundu.
Başbakan Yardımcısı Bachvarova geçtiğimiz yıllarda çok tartışılan Bulgaristan – Türkiye sınırındaki tel örgünün kaldırılıp, kaldırılmayacağını konusunda, “Buradaki güvenlik çiti kalkmayacak, çit göçmenlere karşı alınmış bir önlemdir. Türkiye ile dostluk bağını etkileyecek bir durumu yoktur” şeklinde konuştu. Bachverova ayrıca basın mensuplarının, mültecilerin sınırı geçmesi halinde ateş emrinin olup olmadığını sorması üzerineyse; “İllegal geçişlerde de bazı haklar mevcut” şeklinde yanıt verdi.
Komşu ülke Başbakan Yardımcısı Bachvarova dün akşam saatlerinde Edirne’ye geldi. Vali Şahin’i makamında ziyaret eden Bachvarova’yı burada Belediye Başkanı Recep Gürkan, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Başkonsolos Murat Ahmet Yö-rük ve bürokratlar karşıladı. Va-lilik makamında gerçekleştirilen yaklaşık yarım saatlik toplan-tının ardından basının karşısına geçen Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Bachvarova ve Vali Şahin toplantının içeriğini kamuoyuyla paylaştı.
Vali Şahin, komşu ülke Başbakan Yarımdımcısıyla 3 konu görüştüklerini belirterek konu başlıklarını aktardı. Şahin; “Bugün sayın Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve aynı zamanda İçişleri Bakanı hanımefendiyle 3 konu üzerinde görüştük. Birincisi sel felaketlerinde bize yardımcı olmaları konusunu kendilerine ilettik. İkinci husus ise tel çitin kaldırılması gerektiğini ve bu konuda ısrarcı olduğumuzu söyledik. Bunun zaten başlangıçta geçici olarak yapıldığını ama devamlı şekle dönüştüğünü belirttik. Kendisi de bize, önceki hükümetleri zamanından intikal eden bir proje olduğunu ve bu projenin sonunu getirmemiz gerektiğini ifade etti. Üçüncü konu da mülteci olaylarında Edirne’de gayret gösterenlere değerli Başbakanları ve Bakanlar Kurulu’nun teşekkürlerini iletti” dedi.
Bulgaristan Başbakan Yardımcısı Bachvarova ise sınır güvenlikleri ve ekonomik alandaki işbirliklerinden dolayı Vali Şahin’e teşekkürlerini ilettiklerini belirterek; “İki ülke ilişkileri anlamında Avrupa Birliği’nde (AB) örnek oluşturan iki ülkeyiz. Bu konuda da şu ana kadar yaptığımız en iyi ortaklığımız sınır güvenliği konusunda mültecilerin korunması ve kapılardaki güvenlik sorunları konusunda yaptığımız çalışmalardı. Şu ana kadar ki sayın valimizin sınır güvenliği açısından yapacağı çalışmaların bizim tarafımızdan olumlu bulunacağını ve devam ettireceğimizi belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.
BACHVAROVA: “TEL ÖRGÜ KALKMAYACAK”
Başbakan Yardımcısı Bachvarova daha sonra basın mensuplarından gelen soruları yanıtladı. Geçtiğimiz yıllarda da çok tartışılan tel örgünün kaldırılıp, kaldırılmayacağını sorulduğu Bachvarova; “Buradaki güvenlik çiti kalkmayacak. Çünkü bu Bulgaristan Parlamentosu’nun aldığı bir karar. Fakat şunu da eklemek istiyorum ki, bu çit göçmenlere karşı alınmış bir önlemdir. Türkiye ile dostluk bağını etkileyecek bir durumu yoktur. İkili ilişkileri etkileyecek bağlamda yapılmış bir olay değildir” diye konuştu.
“İNSANİ AMA İLLEGAL BİR DURUM”
Bulgaristan’ın güneydoğusundaki Elhovo kasabasına yakın Sredetz köyünde geçtiğimiz günlerde gece saatlerinde Afgan bir sığınmacının Bulgar sınır polisi tarafından öldürülmesi hakkındaki soruyu yanıtlayan Bachvarova; “Öncelikle bu elim kaza için üzüldüğümü ifade etmek istiyorum. Fakat buradaki durumun sınır bölgesini ihlalden sonra oluştuğunu da belirtmek istiyorum. Yani illegal bir geçiş sonrası yapılan bir kaza sonucu ölen bir mültecidir. Hangi anlamda bakarsanız bakın elim bir kaza bu. Buradaki durum şu; bir sınır devriyesi işini yapmaya çalışmıştır, bir yandan da mülteci sınırı geçip grup halinde geçmeye çalışmış. Burada öyle bir durumla karşı karşıyayız ki, hem insani bir durum hem de illegal bir durum var ortada” ifadelerini kullandı.
“İLLEGAL GEÇİŞTE BAZI HAKLAR MEVCUT”
Bachverova son olarak basın mensuplarının, mültecilerin sınırı geçmesi halinde ateş emrinin olup olmadığını sorması üzerine; “Tekrar altını çizmek istiyorum. Burada illegal bir geçişten bahsediyoruz. Tabi ki burada insani bir durum var. Bizim bundan sonra yapmamız gereken bu insani duruma karşı bu tür kazaların yaşanmadan ne tür önlemler alınabileceğini hesaplamak. Ama bahsettiğiniz soruda da böyle illegal geçişlerde de bazı haklar mevcut” şeklinde konuştu.Olgay GÜLER

http://www.hudutgazetesi.com/haber/26359/sofyadan-edirneye-tesekkur.html

No Comments