Ahmet Davutoğlu: “Bulgaristan’da yaşayan soydaşlarımız, Türkiye ile Bulgaristan arasında bir köprüdür”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Suriye’de gerek barbar bir rejimin gerekse terör örgütlerinin baskısından kaçan insanlar akın akın Türkiye, Bulgaristan ve Avrupa’ya geliyorlar. Bunların yönetimi konusunda, bunların düzenli bir şekilde ele alınması konusunda da son Avrupa Konseyi’nde, bu konuları ele aldık. Türkiye ve Bulgaristan arasında bu konuda son derece verimli bir işbirliği var” dedi.

Başbakan Davutoğlu, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile Bakanlar Kurulu Boyana İkametgahı’nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, 1 Kasım seçimlerinin ardından, KKTC ve Azerbaycan’dan sonra ilk yurt dışı ziyaretini Bulgaristan’a yapmaktan mutluluk duyduğuna işaret ederek, bunun da komşuluğun bir gereği olduğunu ifade etti.

“Biz hem komşu hem dost hem müttefik iki ülkeyiz. Birçok konuda ortak çıkarlarımız, ortak kaderimiz, ortak vizyonumuz var” diyen Davutoğlu, bugün yaptıkları baş başa ve heyetler arası görüşmelerde iki ülke arasındaki bu perspektifi görmekten de ayrıca mutlu olduğunu belirtti. Davutoğlu, önlerindeki 4 yıl boyunca hükümette kalacak bir iktidar olarak Bulgaristan ile ilişkileri en önemli gündem maddelerinden biri olarak gördüklerini vurguladı.

Özellikle ulaştırma, enerji, tarım, su, Meriç başta olmak üzere ticaret ve yatırımlar alanında Bulgaristan ile her türlü işbirliğine hazır olduklarını ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

5 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ

“5 milyar dolar civarındaki ticaret hacmimizi ilk fırsatta 10 milyarlara çıkarmak bizim hedefimiz. 2 milyar dolar civarındaki yatırımımızı, Bulgaristan’daki Türk yatırımlarının 5 milyar dolara çıkması yine hedefimiz. Ayrıca büyük ulaştırma projelerini birlikte gerçekleştirebiliriz. Meriç otoyolu dolayısıyla değerli dostumu tebrik ediyorum. Aynı şekilde bizim rüyamız, idealimiz İstanbul’dan Sofya’ya, Sofya’dan da Avrupa’ya gidecek bir hızlı treni gerçekleştirmek. Yine otoyollarla, ulaşım hatlarıyla Bulgaristan ile Türkiye’yi birbirine bağlamaya kararlıyız.”

Davutoğlu, Hazar’dan gelen TANAP doğalgaz projesi bağlamında Bulgaristan ile enerji alanında birlikte çalışmaya hazır olduklarını vurgulayarak, “Bulgaristan’da ortak tarım projelerinde bazı çalışmalarda birlikte gayret sarf etmek de önemli hedeflerimizden” diye konuştu.

Her iki ülkenin tarihi varlıklarını koruma konusunun da ortak kültürün bir gereği olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, “Bulgaristan’da yaşayan soydaşlarımız, Türkiye ile Bulgaristan arasında bir köprüdür. Onlar Bulgaristan’ın eşit vatandaşları olarak her zaman, ki bu topraklarda, kendi topraklarında, Bulgaristan’da huzur içinde yaşamaları bağlamında da elimizden gelen her türlü çabayı birlikte göstermemiz de doğal” dedi.

Bulgar mevkidaşı Borisov’a, Avrupa Birliği konusunda, Avrupa Konseyi’nde yaptığı konuşmada verdiği destek dolayısıyla bir kez daha teşekkür etmek istediğini belirten Davutoğlu, “Türkiye için Bulgaristan Avrupa Birliğinin kapısıdır. İnşallah Türkiye, AB’ye girdiğinde Bulgaristan ile çok daha geniş havzada birlikte hareket edeceğiz” ifadesini kullandı.

EN ÖNEMLİ MESELE SURİYE

Davutoğlu, Balkan ve bölge politikaları çerçevesinde bazı konuları da ele aldıklarına işaret ederek, şunları söyledi:

“Yunanistan, Türkiye ve Bulgaristan arasında ortak alanlarda çalışılması hepimizin menfaatine. Bu konularda son derece verimli istişarelerde bulunduk. Hepimizin karşıya karşıya kaldığı, dünyanın karşı karşıya kaldığı en önemli mesele bugün Suriye’den kaynaklanan insani trajedi ve mülteciler sorunu. Gönül ister ki Suriye’de bir an önce barış gerçekleşsin, bu mesele Suriye toprakları içinde çözülsün, orada kalsın ama maalesef Suriye’de gerek barbar bir rejimin gerekse terör örgütlerinin baskısından kaçan insanlar akın akın Türkiye, Bulgaristan ve Avrupa’ya geliyorlar. Bunların yönetimi konusunda, bunların düzenli bir şekilde ele alınması konusunda da son Avrupa Konseyi’nde, bu konuları ele aldık. Türkiye ve Bulgaristan arasında bu konuda son derece verimli bir işbirliği var.”

Kaynak: Anadolu Ajansı

No Comments