Plevneliev, 1989 göçmenlerine seçme hakkı vermeyen yasayı veto etti

Geçen Nisan ayının sonlarında, Bulgaristan Parlamentosundaki sağ patriotar görüşlü milletvekillerin oylarıyla seçim kanununda bazı değişiklikler yapılmıştı. Bu değişiklikle, Türkiye’de yaşayan 1989 göçmenlerinin, yani yurtdışındaki Bulgaristan vatandaşlarının genel seçimlerde oy kullanma hakları kısıtlanıyordu.

Bu seçim yasasına göre, Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan Bulgaristan vatandaşlarına, Avrupa’nın her hangi bir şehrinde 100 seçmenin dilekçe verildiği taktirde bir sandık kurulurken, Türkiye’de sadece Bulgaristan dış temsilciliklerinde ve bir milyondan fazla insanın yaşadığı şehirlerde oy kullanma hakkı getiriliyordu; Çorlu, Lüleburgaz, Tekirdağ vs gibi yüz binlerce göçmenin yaşadığı merkezlere tek bir seçim sandığı hakkı verilmiyordu.

Ancak bugün, bu antidemokratik yasanın Bulgaristan Cumhurbaşkanı Plevneliev tarafından veto edildiği bildirildi.

Plevneliev’in makamından yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı şuna inanmaktadır ki, Seçim Kanunu, yurtiçinde olduğu gibi, yurtdışında da adaletli bir şekilde yapılmalıdır, bu konudaki her demokratik değişime destek vermektedir. Fakat bu, yurtdışındaki Bulgaristan vatandaşlarının eşitlik ilkesinden çıkarak yapılmamalı. Kötü seçim deneyimlerinin önüne geçilmesi için, ulusal bölünmelere sebep vermemeli. Demokrasi, seçimlerle yaşar. Çünkü seçim günü, vatandaşların enerjisiyle, onların hareketliği nedeniyle, siyasi kurumlar temsil ve yasal statü kazanırlar. Seçim kuralları, meclisteki partilerin arasında bir denge sağlamak ve vatandaşların kendi temsilcilerini en yüksek seviyede temsil hedefini gütmektedir…” denilmektedir.

Bilindiği gibi, Bulgaristan’daki aşırı sağ, iktidardaki GERP ve eski rejimin tek partisi BKP’nin devamı olan BSP partilerinin, Nisan ayı sonunda çıkardığı seçim yasası, Türkiye’de yaşayan ve aynı zamanda Bulgaristan vatandaşı olan 1989 göçmenlerinin seçme haklarının elinden almak için çıkardığı bir yasadır.

Yine bilindiği gibi, daha önceki senelerde, HÖH/D(p)S’nin de desteklediği bir seçim yasasıyla, başka ülke vatandaşlığı bulunanlara Milletvekili, Belediye başkanı seçilme hakları yoktur.

Bulgaristan’daki patriotar çevreler, bu yeni seçim yasasının, Türklerin seçme haklarının kısıtlanması, yeni kurulan ve çoğunluğu Türklerden oluşan DOST partisinin önünü kesmek için çıkartıldığı gerçeğini saklama gereğini dahi duymuyorlardı…

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Plevneliev’in, bu antidemokratik seçim yasasını veto etmesi, Türkiye’de yaşayan 1989 göçmenlerini memnun etmiştir.

http://www.balkanlar24.com/2016/05/07/plevneliev-1989-gocmenlerine-secime-hakki-vermeyen-yasayi-veto-etti/
Durmuş Arda

No Comments