Dünya Türk İş Konseyi Balkanlar girişimci toplantısı Gümülcine’de yapıldı

DTİK- Dünya Türk İş Konseyi Balkanlar girişimci toplantısı 23 Temmuz 2016 günü Gümülcine’de yapıldı. Toplantıda Türkiye’deki darbe girişi kınandı ve  Batı Trakya’da iş faaliyetleri yürüten işadamlarının örgütlenmeleri vurgulandı.

Toplantıya dinleyici olarak Romanya, Makedonya-FYROM, Bosna Hersek, Bulgaristan, Arnavutluk, Türkiye ve Yunanistan’dan işadamı temsilcileriyle Batı Trakya’daki işadamları katıldı.

Toplantıda konuşmacı olarak; DTİK Balkanlar Bölge Komitesi Başkanı Ömer Süsli , DTİK Balkanlar Komite Başkan Yard. Levent Sadık Ahmet , T.C. Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı ve DTİK İcra Komitesi Üyesi Berna İlter aldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan DTİK Balkanlar Bölge Komitesi Başkanı Ömer Süsli, bu bölgeye yatırım yapmak için geldiklerini söyledi ve işadamı Levent Sadık Ahmet’e gösterilen ilgiden dolayı teşekkür etti. Süsli, “Geçen hafta Türkiye’de Cumhuriyetimize, halkımıza karşı kalleşçe yapılan darbe girişimine şahit olduk. Ben ve bütün yönetim kurulu arkadaşlarımız bu girişimi şiddetle kınıyoruz. Şehitlerimize Allah’tan rahmet dilerken yaralılara da acil şifalar diliyoruz.” Görüşlerine yer verdi.

DTİK Balkanlar Komite Başkan Yard. Levent Sadık Ahmet, İş hayatının en önemli günlerinden birini yaşadığını, ülkesinin Yunanistan, doğum yerinin ise Gümülcine olduğunu, bir Evlad-ı Fatihan olarak Yunanistan temsilcisi olarak zor ve sorumluluk isteyen bir görevi üstlendiğini söyledi.

Sadık Ahmet, “Anavatan geçtiğimiz hafta çok kötü bir rüya gördü. Hızlı uyandı. Halk sokaklara indi. İşte bizler o yüzden buralardayız. Balkanlar önemli ve ticaret hacmimizi büyütmek istiyoruz. Kısa bir süre önce dernekleşme kararı aldık. Beş ülkenin tüzüğünü inceledik. Müracaatımızı yaptık. Bundan sonra iş artık uzman kişilere geçmiştir. Dün akşam Başkonsolosumuz Ali Rıza Akıncı’nın verdiği yemeğe teşekkür ediyorum. Ayrıca Gümülcine Ticaret Odası’ndan Nikos Angelidis’e de sonsuz teşekkürler.

Bugün ticari köprüleri sağlamlaştırmak, savaşa hayır demek için demokrasiye önem verdiğimizi gördük. Ben artık “Kriz” kelimesini sözlüğümden çıkarıyorum. Elele vererek krizi aşalım. Ülkem Yunanistan, Batı Trakya ve Gümülcine için her şeyi yapacağım. Biz, birbirlerine yakın halklarız. Biz, burada değil, tüm Yunanistan’da iş yapmak istiyoruz. Biz, yaparız, yeter ki iyi niyet olsun!” İfadelerini kullandı.

DTİK İcra Komitesi Üyesi Berna İlter, Geçen hafta dehşeti yaşadıklarını, demokrasiyi kurtarmak adına savaş verdiklerini, Selanik’te Atatürk’ün evini ziyaret ettiklerini ve bu bölgeye geldiklerini, duygu yüklü olduklarını söyledi.

İlter, “Dünyada artık uçaklarla savaşlar bitmiştir. Yumuşak güç, ülke markaları gibi kavramlar ortaya çıkmıştır. Türkiye son yıllarda yaptığı reformlarla büyüyen bir ülkedir. Dünyada ilk yirmi ekonomi arasındadır. DEİK ve DTİK küresel ekonomi politikalarını belirleyen çatı kuruluşlarıdır. Ülkeler arasında ekonomik ilişkileri sağlamak ve iş hacmini arttırmak için faaliyet yürütürler. Bu kuruluşların başka bir özelliği de dünyadaki Türk girişimcileri bir araya getirmektir. Diasporadaki altı milyon Türk girişimci bir araya geldiğinde bu büyük bir güç olur. Çin, Hindistan ve İtalya’daki işadamları bunu en etkin bir biçimde yapıyor. ” Düşüncelerini aktardı.

T.C. Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, toplantıyı burada yaptıklarından dolayı düzenleyenlere teşekkür ettiğini, geçen hafta Türkiye’de herkesi endişeye sürükleyen olayların meydana geldiğini, devlet kurumlarının sağlam ve Türk Milletinin de dirayetli olduğunu, devlet büyükleri sayesinde bu krizin atlatıldığını, Borsa’da dalgalanmaların olmadığını, söyledi.

Akıncı, “İktisadi faaliyetler bir toplumun kalkınması için çok önemlidir. Güçlü ekonomi için sermaye, altyapı, ulaşım, güvenlik, tecrübe, vizyon, örgütlenme ve cesaret önemlidir. DEİK ve DTİK işadamları arasındaki ihtiyacın giderilmesi için kurulmuştur. Dünyadaki Türk işadamları özgüvenleri ve cesaretleriyle bir çok kapıyı aralamaktadırlar. Bu kuruluşlar sayesinde altı milyon işadamına ulaşmak artık çok kolay.

Bu bölge, 300-400 km. bir pergel çizerseniz, yakınınızda İstanbul ve Selanik gibi büyük şehirlerin olduğunu görürsünüz. En önemlisi de Avrupa Birliği topraklarında bir bölge. Tarım havzası. Önemli coğrafi avantajları var. Kuzey’de dağlar var. Aynı zamanda su havzası. Aynı ürünü değişik zamanlarda yetiştirme şansı var. Organik gıda potansiyeli olan bir bölge. Tarım ve hayvancılık profesyonelce yapılmamaktadır. Örgütlenme ve pazarlama konuları bilinmiyor. Sonuçta ürünleri iyi bir  fiyattan satma imkanı ortadan kalkıyor.

Ekonomide duygusallıktan uzak olalım. Sen, ben meselesine girmeden örgütlenmeye gidelim. Ortak çıkarlar yararına , uzayan kol mantığında olalım ki hepimize faydamız olsun. Görüşlerine yer verdi.”

Yapılan konuşmalardan sonra  Başkonsolos Ali Rıza Akıncı’ya DTİK tarafından plaket takdim edildi. Devamında da bazı işadamları taleplerini dile getirdi. Bir Türk işadamı  işadamı Kavala ve Selanik’in turizm açısından çok elverişli bölgeler olduğunu ve buralarda dört ve beş yıldızlı oteller kurmak istediğini söyledi. Diğer işadamları da yaptıkları faaliyetleri anlattılar.

Toplantı Levent Sadık Ahmet’in verdiği kokteyl ile sona erdi.

http://www.burasibatitrakya.com/component/k2/item-konseyi

About the author  ⁄ admin

No Comments