Darbe Girişimi Seçek Yaylası’nda Kınandı!

SEÇEK Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği’nin düzenlediği “Seçek Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri” 5,6,7 Ağustos 2016 tarihlerinde Ruşanlar köyü ve Seçek Yaylası’nda gerçekleşti. Etkinliklerde yapılan konuşmalarda Türkiye’deki darbe girişimi şiddetle kınandı. 2016 Seçek Baş Pehlivanlığı’nı ise finalde Ahmet Yavuz’u yenen Faruk Akkoyun ikinci defa kazandı.

Etkinlikler 5 Ağustos Cuma günü Ruşanlar köyünde Ağa Süleyman Kara Hüseyin’in köyü olan Ruşanlar’da mevlit okunmasıyla başladı. Burada yapılan konuşmalarda Türkiye’deki darbe girişimi kınandı. Konuklara yemek ikramıyla devam eden etkinlik akşam da Türk sanatçı Sabahat Akkiraz’ın konseriyle devam etti.

6 Ağustos Cumartesi günü ise Ağa Süleyman Kara Hüseyin tebrik edildi ve dualarla Seçek Yaylası’na uğurlandı. Bu arada Mehmet Hilmi Kır Koşusu da yapıldı ve yağlı güreşlerin ön elemeleri gerçekleştirildi. Akşam ise yine Sabahat Akkiraz ve Hasan Öztürk sahneye çıktılar.

Seçek etkinliklerinin doruk noktasına çıktığı 7 Ağustos Pazar günü ise Güney Meriç Derneği Folklor Ekibi gösteri sundu. Protokol konuşmalarından önce Türkiye’de 15 Temmuz’da darbe girişimi sonrasında şehit düşen insanlarımız için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Yağlı güreşlerin finallerine geçildi. Finalde Edirne’den Ahmet Yavuzu yenen Faruk Akkoyun 2016 Seçek Başpehlivanı oldu.

7 Ağustos günkü Etkinliğe; 2016 Seçek Ağası Süleyman Kara Hüseyin, Seyyid Ali Sultan Dergahı Vakfı Başkanı Ahmet Kara Hüseyin, T.C. Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, Rodop milletvekili İlhan Ahmet, Gümülcine S. Müftü Yardımcısı Fehim Ahmet, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, DEB Partisi G. Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Koray Hasan, Güney Meriç Derneği Başkanı Bekir Mustafaoğlu, Toplumsal Hareket’i temsilen meclis üyesi Mehmet Eminoğlu, Tütün Kooperatifi Başkanı Esat Hüseyin, Kozlukebir eski belediye başkanı İbrahim Şerif, S.Ö.P.A. Mezunu Öğretmenler Derneği Başkanı Salih Ahmet, Eyalet meclis üyesi Mustafa Katrancı, Evros Kültür Derneği temsilcileri, SYRIZA Evros Milletvekilleri Natasa Gara, Dimitrios Rizos, Batı Trakya Spor Kulübü Başkanı ve Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği adına Orhan Kayalı, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne belediyesi meclis üyeleri   Aydın Koruyak ve Yüksel Arsoy, Edirne Belediyesi Kültür Müdürü Hasan Avcı, Trakya ve Balkanlar İnanç Önderi Mustafa Çetin Dede, Edirne Cem Vakfı Başkanı Akın Çetin, Edirne Belediyesi Kırkpınar Sorumlusu İbrahim Doğan, Edirne Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fedai Canım’ın yanısıra diğer davetliler katıldı.

Protokol konuşmalarında; Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, Eyalet meclis üyesi Mustafa Katrancı, SYRIZA Evros Milletvekilleri Natasa Gara, Dimitrios Rizos, Batı Trakya Spor Kulübü Başkanı ve Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği adına Orhan Kayalı söz aldılar, davet için teşekkür ettiler.

Edirne Valisi Günay Özdemir ve Seçek Derneği Başkanı Ali Pencal’ın mesajları okundu.

Protokol konuşmalarından önce, 15 Temmuz’da Türkiye’de yaşanan darbe girişiminde hayatlarını kaybeden şehitler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ali Pencal, gönderdiği mesajda, Türkiye’de yaşanan olaylardan ötürü Türk Milleti’ne geçmiş olsun dileklerini iletti.

Rodop Milletvekili İlhan Ahmet, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nde vuku bulan son olayları şiddetle kınadığını; ölenlere Allah’tan rahmet, yaralılara sabır ve Anavatan’a geçmiş olsun dileklerini ilettiğini, söyledi.

Ahmet konuşmasının devamında da şunları söyledi:

“Atina’da sizlerin adına T.C. Atina Büyükelçisi Kerim beyi ziyaret ettim ve geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Onun da selamını sizlere iletmek istiyorum.

Bu etkinlikler çok önemli. Ne yazık ki bugün katılımın az olduğunu hepimiz görüyoruz. Sorunlar halının altına itmekle çözülmüyor. Siz sevgili soydaşlarla yaptığım görüşmelerde bunun sebebini araştırırken şöyle bir fikre hasıl oldum. Buradan da bu etkinliği düzenleyen değerli dernek yöneticilerine bir kaç önerim olacak.

Bir kere bu etkinliğin asıl amacı güreştir. Pehlivanlarımız olacak. Bu pehlivanlarımızın Batı Trakya’dan, köylerimizden olması, ponların eğitilmesi ve bu er meydanına taşınabilmesi için derneğimizin, bu konuda emek sarf edenlerin acilen bir eğitim kursu başlatmalarını, azınlığın içerisinde pehlivanlık uzmanlığı olan yaşlılarımızdan veya Edirne’den lojistik destek alalım ki azınlığın içinden pehlivan yetiştirelim. Köyler arasındaki rekabeti yüksek tutalım ve böylece katılımı en maksimum seviyeye getirelim. Bu halkın talebi ve özlemidir.

Söylenecek çok söz var. Seçek Yaylası’nın elektrik, yol su gibi bir sürü sorunu var. Bu konularda da on beş yıldan beri verilen sözleri idari, mülki amirler tarafından yerine getirilmediğini görüyoruz. Bunların da çözülmesini ve burasının Balkanlar’da bir barış festivaline dönüşmesi için, elbirliğiyle herkesin, belediyenin, vatanımız Yunanistan’ın v.d. kurum ve kuruluşların işbirliği ve ortaklık içerisinde çalışması ivedilikle önem arz etmektedir. ”

DEB Partisi G. Başkanı Mustafa Ali Çavuş, 15 Temmuz’da Anavatan’da yaşanan hain girişimi şiddetle kınadıklarını, şehitlerimize Allah’tan rahmet ve gazilerimize de geçmiş olsun, dediklerini belirtti.

Ali Çavuş konuşmasını şöyle tamamladı:

“Bizleri sevindiren en önemli şey bölgenin tarihine sahip çıkmasıdır. Bir toplum ancak kültürüne, tarihine sahip çıkarsa bu topraklarda var olabilir. Biz, tabii ki bu topraklarda var olmak istiyoruz.

İktidardan iki milletvekili burada iken şunları söylemek istiyorum: Biz, bu toprakları terketmek istemiyoruz. Ama görüyoruz ki bizlere karşı ikinci sınıf muamelesi hala devam ediyor. Nüfusumuz bölgede Rodop’ta , İskeçe’de, Meriç’te yeterli orandadır. Eğitimli gençlerimiz mevcut, hem de bu ülkenin okullarında okuyup mezun oluyorlar, bölgeye dönüyorlar, hayalleri var, umutları var, ama isimleri Ayşe, Fatme olduğundan bu ülkede memur olamıyorlar, bu ülkede eğitimli de olsanız, Türk olduğunuz için Müslüman olduğunuz için memur olamıyorsunuz. Bu toprakları terk etmek zorunda kalıyorsunuz. Yeter! Bu çile artık bitmeli! Kriz var, ama ben iddia ediyorum ki Yunanlı kesimde kriz yok! Azınlıkta kriz var! Bunun bir an önce giderilmesini istiyoruz iktidardan.

Biz, uysalız. Birlikte yaşamayı destekliyoruz. Biz, bu ülkeye hizmet etmek istiyoruz. Bakın başka yerlerde bu tür panayırlar olsa yolu, suyu, elektriği olmaz mıydı? Şimdi birbirimizi aldatmayalım. Gerçekleri konuşmaya devam etmek lazım. İyi niyetliyiz. Elbet bir gün DEB mecliste olacak! Biz, o zaman ayırım yapmayacağız. Hiçbir kimseyi

Din ve ırk olarak ayırmayacağız. İnsana insan gözüyle bakacağız. Şimdi azınlık sorunlarını söylediğimiz için “işte ırkçı parti” diyecekler. Hayır, biz, ırkçı parti değiliz. İnsanı seviyoruz ve sevmeye de devam edeceğiz.”

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne Belediye Başkanı Sayın Recep Gürkan’ın sevgilerini, saygılarını ve selamlarını getirdiğini söyleyen Tanrıkulu konuşmasını şöyle tamamladı: “Biz, biliyorsunuz Edirne belediyesi olarak 655 yıldır Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivalini yapıyoruz ve çok uzun ki Olimpiyatlardan sonra çok uzun zamandan beri devam eden bir spor karşılaştırmasını gerçekleştiriyoruz.

Seçek Yağlı Güreşleri Festivali de bizden daha eski ve Türk geleneğine, Türk yağlı güreş geleneğine göre devam eden bir spor festivalidir.

Belediye başkanımızın adına şunu söyleyebilirim: Eğer bu yöreden yağlı güreşle ilgili eğitim almak isteyen pehlivanlarımız olursa, Edirne Belediye Başkanlığı olarak biz onların eğitimini ve tüm donanımlarını sağlamaya hazırız. Bu bölgeden çıkan pehlivanların eğitilmesi konusunda da Edirne belediyesi olarak gereken bütün desteği vereceğiz. Bunu buradan Belediye Başkanımız Recep Gürkan adına müjdeliyorum. ”

T.C. Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, 15 Temmuz tarihinde Türkiye’de vuku bulan darbe girişimiyle ilgili görüşlerini ifade etmek istediğini söyledi ve şunları söyledi: “Dünyanın hiçbir yerinde sandıkla, seçimle gelen hükümetin darbeyle, silah zoruyla gitmesi düşünülemez. Türk toplumu da büyük bir kahramanlık destanı yazarak iradesini kimsenin esir almasına izin vermedi. Televizyon ekranlarında gördüğümüz gibi, günlük hayatta alelade insanlar diyebileceğiz, normal hayat süren insanlar bir kahramanlık destanı yazdı. Bununla gurur duyuyoruz. Devlet adamlarımızın, kurumlarımızın gösterdiği dirayet ve basiretle gurur duyuyoruz ve geçen yirmi gün içerisinde devletimizin ve toplumumuzun gösterdiği hızlı toparlanma; ekonominin ve kurumların işleyişinin çabucak normal şartlara dönmesi bizi son derece mutlu etmiştir. Türkiye’nin ve demokratik kurumların bu süreçten daha güçlü çıkacağından hiçbir şüphemiz yoktur.

Bugün burada 650-700 yıllık bir adeti yaşatmak üzere bir araya geldik. Bu son derece önemli. Altı yedi asırlık bir adeta sahip olmak herkse nasip olmuyor. Burada nice hatıralar var, kahramanlıklar var, pehlivanlıklar var ki ucu Orta Asya’ya kadar uzanan Ahmet Yesevi’lere, Seyyid Ali Sultanlar’a kadar uzanan hoşgörünün yanı sıra fütüvvet dediğimiz; kahramanlığın, cömertliğin, insanlığın, muhabbetin hepsinin bir arada toplandığı bir kültürün uzantısı. Bunları yaşatıyor olmanız son derece önemlidir. Umarım aynı coşkuyla ebediyyen devam eder. ”

Konuşmalardan sonra yağlı güreş finallerine geçildi. Finalde Ahmet Yavuz’u yenen Faruk Akkoyun 2016 Seçek Başpehlivanı oldu. Batı Trakya’nın Yardımlı – Ergani köyünden Niyazi İbiş yaptığı güreşlerden sonra Baş kategorisinde güreşmeye hak kazandı ve gösterdiği üstün performanstan sonra üçüncü oldu. Güreşlere Yunanistan, Türkiye ve Bulgaristan’dan katılım oldu.

Etkinliğin sonunda güreşçilere ve Mehmet Hilmi Kır Koşusu’nda dereceye girenlere madalyaları takdim edildi.

2016 Seçek Başpehlivanı Faruk Akkoyun yaptığı kısa konuşmada, ilk sırayı almaktan çok mutlu olduğunu, Türkiye’de yaşanan darbe girişimini kınadığını belirtti ve “İnşallah seneye üçüncü defa Seçek Başpehlivanlığı’nı kazanıp altın kemeri şehitlerimize adayacağım” dedi.

 http://www.burasibatitrakya.com

About the author  ⁄ admin

No Comments