Türkler Çİfte Bayram Yapacak!!!

Türkler Çİfte Bayram Yapacak!!!
Yunanistan’da 20 Eylül günü yapılan erken genel seçimlerin galibi N.D.ye %7,38 puan fark atan SYRIZA oldu. Yeni meclis 8 partili oldu. Aleksis Çipras yaptığı açıklamada ANEL ile hükümet kuracaklarını ve 22 Eylül günü de yemin edeceklerini söyledi.

Batı Trakya’daki Türk Azınlık da seçimden tarihi bir zaferle çıktı. Rodop İlinden POTAMİ partisinden İlhan Ahmet, SYRIZA’dan Mustafa Mustafa ve Ayhan Karayusuf ile İskeçe ilinden SYRIZA’dan Hüseyin Zeybek milletvekili seçildiler. Bu sonuçlardan sonra Türk Azınlık Kurban Bayramı ile birlikte çifte bayram yapacak.

Hatırlanacağı gibi İlhan Ahmet 2004 seçimlerinde milletvekili seçilmişti. Yine Mustafa Mustafa, Ayhan Karayusuf ve Hüseyin Zeybek geçtiğimiz dönem mecliste yer almışlardı.

Batı Trakya Türkleri azınlık olarak bırakıldıkları 1923 Lozan Antlaşması’ndan bu yana devamlı olarak mecliste temsil edildiler. Türkler son olarak 31 Mart 1946 seçimlerinde (Osman Üstüner , Faik Engin, Hüseyin Zeybek İskeçe, Osman Nuri Fettâhoğlu ) dört Türk adayı meclise göndermişlerdi.

Son seçimlerde ise bazı partiler seçim sisteminin azizliğine uğradılar. Sistem ilk sırayı alan partiye 50 milletvekilini prim olarak vermektedir. Bölgedeki artık oylar dikkate alındığında hesaplama yapılırken ilk önce dört milletvekili çıkaran illerden milletvekilleir kaydırılmaktadır. Bu durum yeterli olmadığında da üç milletvekili çıkaran illerden milletvekilleri başka bölgelere aktarılmaktadır. N.D.’den Stilyanidis 1.200 oy daha almış olsaydı sandalyesini korumuş olacaktı. Buna benzer bir durum 2007 seçimlerinde yaşanmış ve İlhan Ahmet 14.000 oyla seçilememişti. Ancak burada adil bir seçim olmuştur. Batı Trakya’da nüfusun %55 gibi bir kısmını Türkler oluşturduğuna göre milletveki sayısının çoğunluğunu da almaları çok doğaldır. Türkler bu seçimde de çok mantıklı ve adeta nokta atışı dediğimiz Türden oy kullanmışlar ve temsil güçlerini olağan duruma getirmişlerdir.

 Kaynak: Rodop Rüzgarı

No Comments