Vize serbestliği beklerken Bulgaristan’dan vize ambargosu geldi!

Türk – Bulgar Turizm Yatırımcıları Derneği, Bulgaristan İstanbul Başkonsolosluğu’nun Türk seyahat acentelerine kapılarını kapadığını ileri sürdü…

Bulgar Turizm Yatırımcıları Derneği, Bulgaristan İstanbul Başkonsolosluğu’nun Türk seyahat acentelerine kapılarını kapayarak, Türk – Bulgar turizmine büyük darbe vurduğu söyledi.

Türk – Bulgar Turizm Yatırımcıları Derneği’nden yapılan yazılı açıklamada, Bulgaristan İstanbul Baskonsolosluğu’na akredite olan ve ülkeye onbinlerce turist götüren Türk seyahat acentelerine bu yıl İstanbul Başkonsolosu tarafından kapıların kapatıldığı belirtilerek, bundan Bulgar turizmcilerin de etkilendiğini söyledi. Geçmiş yıllarda Aralık ayında yapılan akreditasyon başvuru sürecinin bu yıl Ağustos ayına kadar uzatıldı ve nedeni bilinmeyen bir şekilde başvuru sonuçlarının geciktirildiği belirtilen açıklama şöyle:

“Edinilen bilgilere göre Bulgaristan Pazarını bilen onlarca Seyahat Acentesine hiçbir açıklama yapılmadı ve kararın Dışisleri Bakanlığından alındığı söylendi. Ancak Başkonsolosun kendisine yakın ve Bulgaristan bölgesini hiç bilmeyen yetkisiz ve evrakları yetersiz 2 operatör ile el sıkıştığı dedikoduları şimdiden ayyuka çıktı. Bir süre sonra da bu iki firma ile Başkonsolos arasında imzalar atıldı. Akrediteleri alınan operatörlerin örgütlenerek Bulgaristan’ın ilgili Bakanlıklarına çıkarma yapmayı planladıkları ve basın bildirisi yapacakları edinilen bilgiler arasında. Bu firmalar her iki ülke meclisleri, bakanlıklar, turizm örgütleri ve basın nezdinde girişim başlattı. Yetkililer de devreye girdi. Bahsedilen Seyahat acentelerinin 2015 yılında Bulgaristan turizmine toplam katkısı 600 Bin turist olduğu ve yaklaşık olarak Bulgaristan ekonomisine 500 milyon Euro katkı yaptığı belirtiliyor. Ancak 2016 yılında Başkonsolos Angel Angelov bu tavrı nedeniyle seyahat acenteleri turlarını gerçekleştiremedikleri için Bulgaristan Ekonomisi açısından büyük bir kayıp yaşanacağı düşünülüyor.”

Türk – Bulgar Turizm Yatırımcıları Derneği yaptığı açıklamada, “Konunun takipçisi olacağız, bu meseleyi Türk-Bulgar kamuoyuna, bakanlıklara, sivil toplum örgütlerine, siyasilere taşıyacağız. Bu hafta Bulgaristan’da bir dizi görüşmeler ayarlandı ve görüşmeler başladı. Dernek olarak üyelerimiz ve sektör temsilcileri ile sürekli toplantılar halindeyiz. Yakında Ankara’ya da giderek devlet büyükleri ile görüşeceğiz. Bulgaristan’ın bu yanlış uygulamadan döneceğine inanıyoruz.

BULGARİSTAN İLE YASANAN ATAŞE KRİZİNDE KAZANAN BULGARİSTAN MI OLDU?

Geçtiğimiz Şubat ayında Bulgaristan, Burgaz Başkonsolosluğu’nda görevli Ataşe Uğur Emiroğlu’nu ‘istenmeyen adam’ ilan ederken, Türkiye ise cevap olarak Bulgaristan’ın İstanbul Başkonsolosu Angel Angelov’u ‘istenmeyen adam’ ilan etmişti. Bulgaristan Dışisleri Bakanlığı, Emiroğlu’nun diplomatik görevine uygun olmayan faaliyette bulunduğunu ve ülkeyi terk etmesi için kendisine 72 saat süre verildiğini kaydetti. Türk Ateşe Türkiye’ye dönerken Bulgar Başkonsolos nedense aylardır görevine devam ediyor.. Bu da akıllarda soru işareti yarattı.

TÜRKLERE BULGARİSTAN KAPILARI KAPANDI MI?

Türkiye-AB arasında devam eden vize görüşmelerinde umutlu bekleyiş sürerken AB’nin Türkiye komsusu Bulgaristan kapıları Türklere kapattı. Vize konusunda akredite olan firmaları engelleyen Bulgaristan Başkonsolosu Angel Angelov 600 bin Türk’ün Bulgaristan’a girişine engel olmuş oluyor. Bu durumdan Bulgaristan hükümetinin haberinin olup olmadığı anlaşılacak.

BULGAR TURİZM FİRMALARI DA İSYANDA

Vize konusunda akredite olan tüm firmaları engelleyen Bulgaristan Başkonsolosu Angel Angelov 600 bin Türk’ün Bulgaristan’a girişine engel olmuş oldu. Bu Türk firmalarının Bulgaristan’a tur yapması engellenince Bulgar turizmcileri ve otel sahipleri ile Türk firmaları arasında birbiri ardına iptaller gelmeye başladı. Bulgaristan’a en çok turist götüren Türk Operatörleri yaptığı açıklamada,’Bu olay Türk-Bulgar ilişkilerini zedeleyecektir. Uzun yıllardır Bulgaristan’a tur götüren firmalar olarak yetkilerimiz elimizden alınmış ve tamamen yetkisiz, evrakları eksik, yeni kurulmuş ve hiç tecrübesi olmayan iki firmaya yetki verilmiştir. Bu durum Bulgaristan Başkonsolosu Angel Angelov ile bu iki firma arasında bir ilişki olduğu izlenimi uyandırıyor” şeklinde konuşuyor” dedi.

Kaynak: turizmdebusabah.com

About the author  ⁄ admin

No Comments