“14. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi” Başladı

Bugün Makedonya´nın Gostivar şehrinde 14.sü düzenlenen “Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi” başladı. Uluslararası Vizyon Üniversitesinin ev sahipliğinde yapılan kongreye çok sayıda yerli ve yurt dışından gelen akademisyenler katıldı.

Kongreye ayrıca Makedonya Cumhuriyeti Devlet Bakanı Furkan Çako, Anayasa Mahkemesi Üyesi Salih Murat, TMBH Genel Başkanı Erdoğan Saraç, Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Fadıl Hoca, Kongre Koordinatörü Ahmet Vecdi Can, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Közhan Yazgan,T.C. Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Recep Ali Er, rektörler, dekanlar ve bilim adamları katıldı.

Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Fadıl Hoca, yaptığı açılış konuşmasında “Makedonya ve Türkiye Cumhuriyetlerinin mükemmel siyasi ilişkileri ardından ilimde, bilimde ve müşterek faaliyetlerde beraber olup bu kongrenin düzenlenmesi aslında farklı ülkelerden değişik kurumların başarılı çalışmalar yapabildiğinin en önemli bir göstergesidir.” sözlerini ifade etti.

Hoca, sözlerinin sonunda kongrenin düzenlenmesinde katkı sağlayan üniversitelere ve tüm kurumlara teşekkürlerini iletti.

Kongreye katılamaya Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil, mesajı da iletildi. Büyükelçi Şölendil mesajında bu etkinliğin Türk dünyasının gelişmesi bilincine katkı yapacağını ümit ettiğini ifade etti.

Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesini Temsilen kongreye katılan Yusuf Aliyev yaptığı açılış konuşmasında, Türk dünyasının ortak dili Rusça değil Türkçe olması dileklerini iletti. Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Ahmet Vecdi Can, yaptığı konuşmada son günlerde yaşanan onca olayın yanında bir çok etkinliği ertelendiğini belirterek bu kongreyi burada düzenlemenin büyük başarı olduğunu ifade etti.

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Közhan Yazgan, konuşmasında “Bugün burada 14.´sünü gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongremiz de Kırgızistan´da 2003 yılında vakfımızın yüksek okulları tarafından başlatılmış ve gün geçtikçe önemi ve etkisi artarak aralıksız olarak her yıl değişik ülkelerde Türk yurdunun ev sahipliğinde gerçekleşmektedir.” dedi.

T.C. Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Recep Ali Er, açılış konuşmasında Makedonyalı kardeşlerimizle aramızda Osmanlı´dan bugüne devam eden güçlü bir dostluk bağı var. Bugün Türkiye´den pek çok üniversitenin Makedonya üniversiteleriyle koordineli çalıştıklarını biliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından programın ikinci bölümüne geçildi. Programın ikinci bölümünde çağrılı konuşmacılar konuşmalarını yaptı. Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Furkan Çako “Makedonya Cumhuriyeti´nin dış yatırımlar politikası”, Sakarya Üniversitesi Rektör yardımcısı Ümit Kocabıçak “Üniversite yönetim sistemi”, ve Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Hasan Oktay “Türk Dünyasında Kafkasya´nın önemi” konulu konuşmalarını yaptı.

Devlet Bakanı Furkan Çako ise “Makedonya Cumhuriyeti´nin dış yatırımlar politikası” adlı konuşmasında Makedonya hükümetinin dış yatırımlar konusuna özel önem verdiğini ifade etti. Çako, sözlerinin devamında yabancı yatırımların ülkeye çekme konusunda yapılan stratejiler ve çalışmalar hakkında bilgi verdi.

  1. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresine 8 ülkeden 24 farklı üniversiteden toplam 185 akademisyenin tebliğleriyle katılıyor. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Arnavutluk Bosna Hersek ve Makedonya Üniversitelerinin katılımlarıyla yapılan kongre iki gün sürecektir.

Kaynak: http://www.yenibalkan.com/

About the author  ⁄ admin

No Comments