Balkan Rumeli Türkleri Cihan Pehlivan Koca Yusuf’u doğduğu köyünde andılar

Türkiye’de bulunan Sivil Toplum Kuruluşlarıyla Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Cihan Pehlivan Koca Yusuf’u anmak ve müze evi ziyaret için, Şumnu ili, Şeytancık ilçesi, Karalar Köyünü ziyaret etti.

Cihan Pehlivan Koca Yusuf adına düzenlenen beşinci Koca Yusuf Yağlı Güreşleri için Türkiye’den gelen ziyaretçiler ve Bulgaristan çapından gelen Güreş severler Cihan Pehlivan Koca Yusuf’un doğduğu Karalar köyünde bir araya geldi.

Gelen ziyaretçiler dünya güreş tarihine altın harflerle Türkün adını yazdıran ve halklar arası Barış’ın ve kardeşliğin timsali Koca Yusuf’un adına düzenlenen yağlı güreşlerin iptal edilmesi büyük üzüntü yaşattı.

Programa Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Başkan’ı Zürfettin Hacıoğlu, Edirne Balkan Türkleri federasyonu Başkan’ı Nedim Dönmez, Adana Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkan’ı ve Akdeniz Balkan Türkleri Federasyonu Başkan’ı Mükremin Duygun, Büyük Karıştıran Bulgaristan Türkleri Derneği Başkan’ı Erhan Pekkan, Kilikadılılar Derneği Başkan’ı Bilgin İnceoğlu, Kırklareli Balkan Göçmenleri Derneği Başkan’ı Erol Ateş, Babaeski ve Lüleburgaz Bulgaristan Türkleri Dernek yöneticileri, Büyükarıştıran Belediye Başkan Yardımcısı Mesut Çolak, Koca Yusuf’un Türkiye’de yaşayan köylüleri Türkiye’nin ve Bulgaristan’ın değişik illerinden gelen güreş severler katıldılar.

Anma Töreni için gelenler ilk önce Şeytancıkta ki Koca Yusuf Anıtına çelenk koydular. 2012 yılında yapılan Cihan Pehlivan Koca Yusuf anıtı önünde toplanan kalabalık topluca anıt önüne gelerek Balkan Rumeli Türk’leri Federasyonu çelengini koydular.

Anıt önündeki Programı tamamladıktan sonra Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından Restore edilen Cihan Pehlivan Koca Yusuf adına yapılmış olan Müze Evi ziyaret için Karalar köyüne gidildi.

Kafile Karalar’da Cihan Pehlivan Koca Yusuf’un doğduğu köyün Muhtarı İsmail Ebazer tarafından karşılandılar.

Karalar köyü meydanında bulunan Cihan Pehlivan Koca Yusuf anıtında gelen misafirlere kısa bilgi verildikten sonra müze eve geçildi.

Müze evde önce çelenkler konuldu. Çelenk töreninin ardından Cihan Pehlivan Koca Yusuf için dualar edildi. Dualardan sonra önce BRTK Başkan’ı Zürfettin Hacıoğlu kısa bir açıklama yaptı. ” bu gün buraya Balkan Türk’lerinin Medarı iftiharı Cihan Pehlivanımız Koca Yusuf’u anmak ve güreşleri izlemek için gelmiş bulunuyoruz. Güreşlerin bu yıl için iptal edilmesini duymamıza rağmen yine de burada olup Cihan Pehlivanımız Koca Yusuf’u anmak istedik. Bu yılki iptal inşallah hayırlara vesile olur.

Bu olay da şunu gösterdi ki ortak değerlerimizi anma törenlerinde siyasi partiler boy gösteremeyecekler. Belediye Başkan’ımız ikinci bir Cebel vakası yaşanmaması adına Programı iptal etmiştir. Saygıyla karşılıyoruz. Eminim ki seneye daha görkemli güreşler olacaktır” dedi.

Adana Büyükşehir belediyesi adına konuşan Mükremin Duygun; “Bu gün bizi burada toplayan Cihan Pehlivanımız Koca Yusuf’tan Allah razı olsun. Bu müze evi yaparken ki düşüncemiz Halklar arasında barış köprüsü oluşturması idi . Belediye Başkan’ımız Hüseyin Sözlünün talimatlarıyla başladığımız bu çalışma çok şükür yüz akıyla tamamlanmıştır. Şeytancık Belediye Başkan’ı Sayın Nurettin İsmail’e, Karalar Köyü Muhtarı İsmail Ebazer’e, Alkomet’in sahibi Fikret İnce’ye, Karalar Köyünden Mecit Sağır’a teşekkür ederek. Güreşlerin seneye daha güzel olacağına inanıyorum” dedi.

Anma ziyaretine katılan Karalar Köyü Muhtarı İsmail Ebazer, Koca Yusuf’un Köylüsü Mecit Sağır, Süleyman Tuna, gelen misafirlere hoş geldiniz diyerek teşekkür ettiler.

Cihan Pehlivan Koca Yusuf’u anma törenlerine katılmak için Rusçuk’tan gelen Ozan Mesut Tunalı ise söylediği türkülerle ziyaretçilere duygulu anlar yaşattı.

Ziyaretçiler Cihan Pehlivan Koca Yusuf’un müzesinin yapımında emeği geçen katkısı olan her kese teşekkür ettiler.

2017 Eylül’ünün ilk pazarı buluşmaya söz vererek Programı tamamladılar.

Kaynak :Kırcaali Haber

About the author  ⁄ admin

No Comments