Sarıkamış’ta On Binler Şehitler İçin Yürüdü

Kars’ın Sarıkamış ilçesinde Sarıkamış Harekatı’nın 102’inci yılı anma etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen yürüyüş Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın yanı sıra Türkiye’nin birçok ilinden ve yurt dışından genç, yaşlı çok sayıda vatandaş, sabahın erken saatlerinde ‘Türkiye Şehitleriyle Yürüyor’ etkinliğine katılmak üzere Sarıkamış ilçesinin Allahuekber Dağlarında bulunan Kızılçubuk zirvesinde bir araya geldi.

Burada yapılan yürüyüşün ardından Sarıkamış Şehitliği tören alanında Sarıkamış Harekatında şehit düşen 90 bin Mehmetçiğimiz için protokol üyeleri çelenk koyarak saygı duruşunda bulundular. Asker ise şehitlerimiz için saygı atışında bulundu. 9’ncu Kolordu Komutanlığı Bando Komutanlığının eşlik ettiği törende Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile birlikte Sarıkamış Müftüsü Hayati Yelkovan tarafından Kur’an tilaveti okundu.

Kars Valisi Rahmi Doğan, burada yaptığı konuşmasında “Sarıkamış, bütün imkansızlıklara ve kara kışa rağmen, Türk askerinin vatanını korumak için inançla ve azimle verdiği mücadeleyi ve bir hüzün hikayesini anlatır. Şehitlerimizin anısını yaşatmak için onların izinden buraya kadar yürüyen binlere sesleniyorum; 1,5 metre kar, eksi 40 derece soğuk, 2,500-3000 bin metre rakım, yazlık kıyafetler, ayaklarında çarıklar, bütün mesafeleri yürüyerek geçmek zorunda olan ecdat. İşte Sarıkamış Şehitlerimizin içinde bulunduğu zor şartlar. Vatan uğruna canlarını tereddütsüz verişlerini bugün sembolik olarak yaptığımız yürüyüş ile biraz da olsa hissettik.” dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan burada yaptığı konuşmada, şehadete yürüyenlerin Yemen, Şam, Bağdat ve Anadolu topraklarının her bir tarafından gelerek vatanı savunduğunu belirterek, “Bugün de o ecdadın izinden gitmek üzere ülkenin her tarafından gelerek onları saygıyla yad eden insanlarımız vardı. Bugün Türkiye’nin birçok ilinde şühedanın izinde giden insanlarımız vardı. Biz istiyoruz ki gençlerimiz geçmişini, topraklarının kıymetini, beraber Türkiye olmanın kıymetini iyi bilsin. 100 yıl önce 15 yaşındaki fidanlar bu toprakları bize vatan bırakmak için nasıl şehit oldularsa 15 Temmuz’da da yaşına bakmaksızın gençlerimiz de meydanlara çıktılar ve vatanı savundular. Kadınlarımız, Nene Hatun misali kahramanlıklar gösterdiler.” diye konuştu.

Türkiye’de ve sınır ötesinde ülkenin istikbali için gözünü kırpmadan şehadet şerbetini içmeye hazır güvenlik güçlerinin bulunduğuna işaret eden Bakan Arslan, komşudaki yangının söndürüp, o yangının ülkemize bulaşmaması için mücadele veren askerlerin bulunduğunu söyledi. Bakan Arslan, “Biz inşallah aldığımız emaneti, aynı kararlılık ve sağlamlılık ile gelecek nesillere aktaracağız.” ifadesini kullandı.

Burada bir konuşma yapan Bakan Çağatay Kılıç, etkinliğin önemine değinerek başladığı konuşmasında, “Bugün Sarıkamış Harekatı’nın 102. anma yıldönümündeyiz. Burada vatan için, millet için, bayrak için şehit olan ecdadımızı anmak gençlerimize onların yaşadıklarını bir nebze olsun hatırlatmak için her sene buluşuyoruz. Fakat bu sene 102. anmada, gençlerimizin 15 Temmuz gecesi ülkesine ve milletine sahip çıkmış, içindeki hainleri bertaraf etmiş, ve ecdadına ben de görevimi yaptım diyerek, beraberce yaşamak için ben de anlatmaya geldim diye, bu sene buraya geldik.” dedi.

Türkiye’nin bu sene çok büyük bir ihanet ile karşı karşıya kaldığını hatırlatan Bakan Kılıç, “Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısı ile Başbakanımızın ve hükümetimizin dik duruşu ile meydanlara çıkan sokağa çıkan milletimiz, Bu ihanet şebekelerine gereken dersi verdi. Nasıl ki, 10 sene önce burada Sarıkamış’ta Allahuekber dağlarında, ecdadımız milletimize devletimize el uzatmaya çalışanlara ders verdiyse, aynı şekilde milletimiz kendisine ihanet edenlere ve onları destekleyenlere FETÖ terör örgütü, PKK, DAİŞ, DHKP-C, YPG, PYD, tüm bu terör örgütlerinin birleşerek üzerimize gelmeye çalıştığı bu dönem içerisinde tüm gençlerimizle milletimizle beraber, olarak ecdadımızı anmanın ayrı bir önemi olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Erkinliklerin 81 ilde de yapıldığını kaydeden Bakan Kılıç, “Türkiye’nin her bir yanında 81 ilde bakanlığımızın koordinasyonunda Sarıkamış’ı anma şehitlerimizi anma yürüyüşleri yapıldı. Bunlar öylesine yapılan yürüyüşler değil. Hava gerçekten soğuk, bizim üzerimizde kışlık kıyafetler ve yürürken zorlanıyoruz. Ecdadımızın burada, nasıl bir zorluk çektiğini ama buna rağmen vatanı milleti için verilen emri hiç sektirmeden uyguladığının en açık örneğidir. 102 sene önce burada 15 Temmuz’da Türkiye’de bu sene ihanete karşı, hainliğe karşı memleketimize el uzatanlara karşı en büyük dersi yine milletimiz verdi. Milletimiz demokrasi hukuk ve insan hakları dersi verdik, vermeye de deva ediyoruz. Hiçbir ihanet şebekesi, Hiç bir terör örgütü adı her ne olursa olsun. Biz bunların artık berber hareket ettiğini görüyoruz. İzmir’de, İstanbul’da Ankara’da ihanet şebekesi içerisinde hareket etmeye çalışanlara karşı duruşumuz nettir.” diye konuştu.

Uluslararası tüm camialarda ve ülkelerde de terör olabileceğine dikkat çeken Bakan Çağatay Kılıç, ‘’Teröre karşı beraberce durmamız gerekiyor. Çünkü nereden geleceği belli olmaz Berlin’de Londra ‘da, Madrid’te Paris’te saldırılar oldu. Bunların karşısında biz Türkiye olarak bir ve berber bir şekilde durduk. Ama müttefiklerimizden de bizle dost olduğunu söyleyenlerden de aynı duruşu bekliyoruz. Türkiye’de devletimizin milletimizin karşısına ihanetle çıkanları biz asla affetmeyeceğiz. Devlet sistemimizin içerisine sızmış ve devletine milletine ihanet edenlere karşı bir an olsun geri durmayacağız ve onları ayılamaya devam edeceğiz.” dedi.

Bakan Kılıç, sözlerini söyle tamamladı:

“Bizim 15 Temmuz şehitlerimize ve gazilerimize ve bu millet için şehit düşmüş her vatan evladına karşı bizim görevimiz. Bunu sorgulamaya kalkanları biz sorgularız. Milletine ihanet edenlere tek cevap vardır. Milletinin yanından ayrılıp gitmesidir. Ve bizi uluslararası camiada gelipte neden devletinizin içeresindeki bazı memurları böyle uzaklaştırıyorsunuz dediklerinde bizim cevabımız şu oluyor. Bizim ihanet edenle işimiz olmaz. Devletimizin de olmaz milletimizin de olmaz. Tüm uluslararası kurallarda böyledir. Her devlet memurundan kedisine sadakat bekler. Biz milletimize ve devletimize sadakat bekliyoruz. Başka bir şey değil. Bu yolda yürümeye devam edeceğiz. İnşallah sayın cumhurbaşkanımızın liderliği altında hükümetimiz, başbakanımızın liderliği altında gelecek yürüyüşümüze devam edeceğiz. Biz bu vatanı kolay kazanmadık. Hiç bir şekilde de vermeye niyetimiz yok vermeyeceğiz. Neyle gelmek istiyorlarsa gelsinler. Ne yapmak istiyorlarsa yapsınlar. Bu millet birdir tektir beraberdir. Tüm bu ihanetin karşısında bir ve beraber duracaktır.”

Konuşmaların ardından Çanakkale Şehitliğinden gelen toprağı Bakan Arslan ve Kılıç ile birlikte Kars Valisi Doğan, Milletvekili Beyribey ve protokol üyeleri Sarıkamış Şehitlerinin üzerine attılar.

Kaynak : Volkan KARABAĞ / karsmanset.com

About the author  ⁄ admin

No Comments