Bulgaristan Parlamentosu’nda “Kırcaali ve Edirne’nin Eski Sanatları ve Ustaları” isimli sergi açıldı

Bugün 23 Eylül 2015 tarihinde Halk Meclisi binasındaki Milletvekili Kulübü’nde Meclis Başkan Yardımcısı Doç. DR. Aliosman İmamov, “Kırcaali ve Edirne’nin Eski Sanatları ve Ustaları” isimli serginin açılışını yaptı. Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Başkanı Lütfi Mestan açılışa katılanları selamladı. Bu sergi Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği’nin bir girişimi olarak eylül ayında Avrupa’da yüzlerce teşkilat tarafından kutlanan 2015 Avrupa Miras Günleri’ne adanmıştır. Ulusal tema ise “Kültür Mirası ve Yerel Sürdürülebilir Kalkınma”. Bu konunun seçimi yerel kalkınma için önemli bir kaynak olarak kültür mirasının giderek rolünün artmasından kaynaklanıyor.

Sergide yer alan fotoğraflar Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği (EFOD) üyeleri fotoğraf sanatçıların eserleridir. Serginin yerel ortağı Kırcaali KRIG Sanat Hareketi. İki teşkilat, Edirne’de uzun süren bir araştırmanın devamında birkaç aydır Bulgaristan’da da yapılan araştırma sonucu hazırlanan serginin girişimcileridir.

Bu sergi zanaatların Balkanlarda kültür mirasının bir parçası olarak önemine vurgu yapıyor. Fotoğraf sanatçıları, iki kardeş Edirne ve Kırcaali’de en eski, onurlu ve teknolojilerin karşısında diz çökmeyen, nesilden nesile gerçek ustalığı aktaran zanaatkarların 44’ü ile heyecanlı bir görüşme imkanı sunuyorlar. Balkanların kültür hafızasının bir parçası olan bu ustalık, aynı zamanda ortak tarihin hafızasında yadsınamaz bir kaynak. Zanaat listesi uzun: bıçakçılar, terziler, kalıpçılar, şeker ve çatı ustaları, yorgancılar, kuyumcular, arıcılar, fırıncılar, saatçiler, saç işleme ustaları, müzik aleti yapan ustalar, hediyelik eşya ustaları, marangozlar, ayakkabıcılar, şarkıcılar ve müzisyenler. Sofya’dan önce sergi, farklı seyircilerin yerel gelişimin kaynağı olarak kültür mirası konusuna ilgi geliştirmeye teşvik edilmesi için Kırcaali’nin Dıjdovnitsa (Yağmurlar) köyünde 5 Eylül’de gerçekleşen 10.Terlik Festivali kapsamında ilk defa sergilendi.

Kaynak: Kırcaali Haber

No Comments