MSK Sözcüsü: Seçmen akınından dolayı Türkiye’de açılacak sandıklar risklidir

BTV’nin Bu Sabah programına konuk olan Merkez Seçim Komisyonu (MSK) Sözcüsü Tsvetozar Tomov, “Erken Parlamento seçimleri için Türkiye’de açılacak olan 35 seçim sandığı, 26 Mart’ta seçmenlerin akınına uğrayacağına dair verilerden dolayı en risklilerdendir” diye kaydetti.

Tomov, “Seçim Sandık Kurullarının seçmen akınını karşılama imkanı olmaması risktir” dedi.

Tomov, seçimlerin Türkiye’de dürüst bir şekilde gerçekleştirilmesinin garanti edilmesinin mümkün olmadığına dair Dışişleri Bakanlığı tarafından MSK’na ihbar verilmediğini belirtti.

MSK Sözcüsü, “En fazla kaç kişinin oy kullanabileceğine dair hesaplar doğru değil” dedi. Tomov’un argümanı, hesapların her zaman seçmenin başka bir sandıkta oy kullanmadığına dair beyan formunu oy kullanma sırası geldiğinde imzalayacağına dayanmasıdır. Tomov, “Oysa seçmen kuyrukta sıra beklediği sırada bu formun hazırlanmasıyla kanun ihlal edilmemektedir” diye dikkat çekti.

MSK Sözcüsü, “Gerçek sorun seçmenin başka bir sandıkta oy kullanmadığına dair beyan formunun başka bir kişi tarafından doldurulması ve onun neyi imzaladığını bilmemesinden kaynaklanıyor” diye belirtti.

Tomov, tercihli oy kullanma uygulamasından dolayı seçmenlerin tercih ettikleri partinin oy pusula numaraları yerine bu partilerin milletvekili aday listelerinde yer alan adayların sıra numaralarını işaretlemelerinden dolayı en büyük seçim bölgelerinde tüm partilere kötü sürprizler olabileceğini düşünüyor.

Hatırlatmak gerekirse, seçmenler, mavi renk kurşun kalem ile destekledikleri parti veya koalisyonun isminin yanında bulunan kareyi, yuvarlakların bulunduğu kısımda ise o parti veya koalisyonun milletvekili aday listesinde yer alan tercih ettikleri adayın numarasını işaretlemeleri gerekir. Seçmenler, tercihli oy kullanmak için bulunan yuvarlakların herhangi birini işaretlemedikleri taktirde oyları milletvekili aday listesinin başında bulunan adaya verilmiş kabul edilecek.

MSK Sözcüsü, Boyko Borisov’un general üniformalı resimlerini içeren billboardlar dahi otobanlara billboard asılmasından kimin sorumlu olduğuna dair Yol Altyapısı Ajansı’ndan bilgi talep edildiğini açıkladı. GERB partisinden yapılan açıklamada, bu billboardların bir provokasyon olduğu ileri sürüldü. Tomov, valilere bu billboardları indirme emri verildiğini bildirdi.

Kaynak: Kırcaali Haber

 

About the author  ⁄ admin

No Comments