Bulgaristan Irkçı ve aşırı milliyetçiler, Türkiye ile sınır kapılarını kısa süreliğine kapattı

Bulgaristan ve Türkiye arasındaki Kapitan Andreevo-Kapıkule Sınır Kapısı, Türkiye’den Bulgaristan’a geçişe bir süreliğine kapatıldı.

Protestocular, saat 10.20 sularında sınır kapısını Türkiye-Bulgaristan yönünde trafiğe kapattı. Ülkede ırkçı ve aşırı milliyetçi görüşleriyle tanınan “Birleşik Vatanseverler” koalisyonunun sözde seçim turizmine karşı düzenlediği protestoya katılan vatandaşlar, erken Parlamento seçimlerinin yapılacağı 26 Mart Pazar gününe kadar sınırı kuşatarak, otobüslerin sınırdan Türkiye’den Bulgaristan’a geçiş yapmasını engellemekle tehdit ediyorlar. Protestocular, geçişi engellemek için yola otomobil lastikleri koydular.

İlk önce barışçıl bir eylem olarak duyurulan protestoya katılanlar daha sonra sınırı trafiği kapatma kararı aldılar.

Protestocular, Bulgaristan’da yapılacak seçimlerde oy kullanma hakkını kullanmak üzere Türkiye’den Bulgaristan’a 1000 otobüs dolusu çifte vatandaşın ülkeye geleceklerine dair bilgiye sahip olduklarını söylediler.

Sınır kapısında sıkı güvenlik önlemleri alındı ve çatışma ortamına fırsat verilmedi.

Geçen 24 saat içinde sınırdan normal sayıda otobüs geçiş yaptığı bildirildi.

Bulgaristan-Türkiye yönünde trafik normal şekilde seyrediyor. Bu sabah sınır kapısında oluşan TIR kuyruğu 10 kilometre uzunluktaydı.

Otomobillerin Türkiye’den Bulgaristan’a geçiş yapabilmesi için kuşatma kısa bir süreliğine kaldırıldı.

Irkçı ve aşırı milliyetçilerin protesto eylemine yaklaşık 100 kişi katıldı. Protestocular, ülkenin iç işleri ile ilgisi olmayan kişilerin kesinlikle Bulgaristan’ın geleceğini ve kanunları belirlememesi gerektiği görüşünü ileri sürdüler.

Protestocular Malko Tırnovo-Dereköy Sınır Kapısı’nda da saat 10.50’de trafiği iki yönde kapattılar. Göstericiler, “Bulgaristan’ı Koruyoruz, Avrupa’yı koruyoruz” yazılı pankartlar kaldırdılar.

Sınırın saat 10.00’da kapatılması planlanmıştı, ancak yolda polis denetimlerinden dolayı geciktirildi. Protestocular, sınırın kapatılmasının geciktirilmesi için polislerin maksatlı olarak araçlarını durdurduğunu söylediler. Onlardan bazılarına polislerin, uyarıldığına dair protokol imzalattırdığı anlaşıldı.

Burgaz şehrinden Malko Tırnovo Sınır Kapısı’na 3 otobüs ve onlarca otomobil geldi.

Malko Tırnovo Sınır Kapısı’nda saat 12.00 sularında güvenlik ekipleri protestocuları yolun bir şeridinden itmeye çalıştılar. Göstericiler, polislerin müdahalesine ciddi bir şekilde karşılık verdi, fakat yaralanan olmadı.

Sınır kısa süreliğine kapalı kaldı ve her iki yönde sadece ufak araçların geçişine izin verildi.

Ülkeye gelen vatandaşlar, oy kullanmak için değil, kendi işleri olduğu için geldiklerini söylüyorlar.

Saat 12.00’den sonra güvenlik güçleri durumu kontrol altına aldı ve yolun bir şeridi trafiğe açıldı.

Aynı şekilde Lesovo-Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda da 80 civarında kişinin katılımıyla protesto gösterisi yapıldı. Göstericiler, otobüslerle Yanbol ve Sliven şehirlerinden buraya geldiler. Gösteriye Elhovo ve yakın köylerden vatandaşlar da katıldı. Sınırı kapatma eylemi yaklaşık 7 dakika sürdü. Protesto nedeniyle sınır kapısında sayısı 200’ü aşan polis ve jandarma bulunuyor, ancak onların müdahalesine gerek kalmıyor.
Foto:AA

Kaynak: Kırcaali Haber

About the author  ⁄ admin

No Comments