Bulgaristan’da oturma izni alan Türk vatandaşlarının diğer AB üye ülkelerine seyahatleri

Bulgaristan’da oturma izni almış Türk vatandaşlarının bu oturma izni sayesinde diğer AB ülkelerine serbest olarak seyahat etme hakkı bulunmamaktadır. Buna rağmen bazı istisnai durumlarda Bulgaristan’dan oturma izni almış Türk vatandaşlarına diğer AB ülkelerine serbest olarak seyahat etme hakkı tanınmaktadır:

Bir Bulgar vatandaşının aile ferdi (eş, çocuk, anne/baba) olmaları gerekçesiyle oturma izni alan Türk vatandaşları, bahse konu aile ferdi eşliğinde vizeye ihtiyaç duymadan başka bir AB ülkesine seyahat etme hakkına sahiptir. Bu durumlarda aile bağlarını gösteren belgenin yeminli tercüman tarafından İngilizceye veya gidilecek ülkenin diline çevrilmesi ve Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmesi gerekmektedir (evlilik cüzdanı, doğum belgesi vs.);

Bulgaristan ve gidilecek ülke arasında Bulgaristan’dan oturma izni almış yabancıların vizeye ihtiyaç duymadan (sadece oturma izni sayesinde) gidilecek ülkede kabul edilmelerini temin eden ikili anlaşma olması. Bulgaristan’ın Kıbrıs, Romanya ve Hırvatistan ile böyle anlaşmaları bulunmaktadır. Bulgaristan’da ikamet eden Türk vatandaşlarının bu ülkelere sadece Bulgaristan oturma izni aracılığıyla giriş yapabilmesine rağmen ülkedeki ikamet süreleri ile ilgi bazı sınırlamalar bulunmaktadır. Bu konuda güncel bilgiye ulaşmak için gidilecek ülkenin Bulgaristan’da bulunan konsolosluğu ile irtibata geçilmesi önerilmektedir.
Bulgaristan’da ikamet eden ve bu istisnai durumlar dışında kalan Türk vatandaşları, diğer AB üyesi ülkelere yapacakları seyahatlerde gidilecek ülkenin Bulgaristan’da bulunan konsolosluğundan vize almak zorundadır. Bu konu ile ilgili mevzuatın sıkça güncellenmesinden dolayı Bulgaristan’da ikamet eden Türk vatandaşlarına seyahatlerinden önce gidecekleri ülkenin Bulgaristan konsolosluğunda bilgi almaları önerilmektedir.

Yetkili Bulgar kurumlarının iletişim bilgileri:

http://europa.eu/youreurope/citizens/national-contact-points/bulgaria/index_en.htm?topic=travel

Yayımlayan: Sofya Ticaret Müşavirliği

 

 Kaynak : Kırcaali Haber

No Comments