Türkan Bebek ağlattı

Bulgaristan Kırcaali’de 17 aylıkken annesinin kucağında şehit düşerek totaliter rejim döneminde direnişin sembolü haline gelen Türkan Bebek, soykırımın 33’üncü yıl dönümünde eski Göçmen Evleri semtinde adını taşıyan parkta anıldı…

Bulgaristan’da totaliter baskıcı rejim tarafından Türklere yapılan soykırımda direnişin sembolü haline gelen, 17 aylıkken annesinin kucağında hayatını kaybeden Türkan Bebek Edirne’de adını taşıyan parkta anıldı.
Soykırımın 33’üncü yıldönümü dolayısıyla Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği ile Edirne Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen tören Eski Göçmen Evleri olarak adlandırılan bölgede Türkan Bebek’in adını taşıyan parkta düzenlendi. Törene Vali Günay Özdemir, Tugay Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün, Belediye Başkanı Recep Gürkan, Jandarma Komutanı Albay Alpaslan Doğan, Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Başkanı Zülfettin Hacıoğlu, federasyon ve dernek başkanlarıyla, Bulgaristan ve Edirne’den vatandaşlar katıldı.
Törene katılan derneklerin çelenk sunumuyla başlayan program saygı duruşu ve istiklal marşıyla devam ederken ilk olarak Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş konuştu. Güneş, törende kendilerini yalnız bırakmayanlara teşekkür ederken sözü Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Başkanı Zülfettin Hacıoğlu’na bıraktı.
“ATALARIMIZIN MEZAR TAŞLARINDAN  BİLE KORKTULAR”
Hacıoğlu, günün anlamının önemine değindiği konuşmasında; “Burada toplanmamızın amacı 1984 Aralık ayında başlayıp 1985 Mart ayında sona eren Bulgaristan Türkleri üzerine uygulanan asimilasyon girişimidir. O dönemde yapılan bütün asimilasyonların yanında mezarlıklardaki Osmanlıca-Türkçe mezar taşlarını yıktılar tahrip ettiler. İşte o zaman bende bir umut ışığı belirdi. Eğer ki benim atamın ceddimin mezar taşından dahi korkuyorsa bunlar başaramaz dedim. Aydınlık günler önümüzdedir dedim” dedi.
“SADECE 5 BİN 600 TÜRK GENCİ TÜRKÇE OKUYOR”
Günümüzde Balkan coğrafyasında birçok caminin onarıldığını ve diğer konularda da ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını söyleyen Hacıoğlu Türkçe öğrenenlerin sayısının azlığına dikkat çekti. Hacıoğlu; “Gerek Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç etmiş bizler, gerek buradaki kardeşlerimiz hep beraber camilerimizi onardık. Birçoğunun minareleri yoktu, son model halılar döşettik, klimalar koyduk. Layık olduğu seviyeye getirdik camilerimizi ama bir gidin bakalım cemaat nasıl? 1993 yılında Bulgaristan Cumhuriyeti’nde 114 bin Türk evladı Türkçe öğrenmek için okullara müracaat ediyor ve Türkçe okuyordu. Yıl 2017 Bulgaristan Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi rakamlarına göre 5 bin 600 Türk evladı Türkçe okuyor” diye konuştu.
“BU ANIT BURAYA TESADÜFEN YAPILMADI”
Törene katılımın az olmasından duyduğu rahatsızlığı da dile getiren Hacıoğlu; “Türkan Bebek Parkı ve Anıtı buraya tesadüfen yapılmadı. Arkamda 200’ün üzerinde göçmen konutu var. Burada akşam sabah işe gidip gelirken bu anıtı görüp insanlar birşeyleri hatırlar dedik. Şimdi arabamı şuraya parkederken balkonda veya camını açmış birkaç soydaşımızı farkettim. Bakıyorum da şu an burada devlet protokolünden fazla değiliz. Camınızı aralayıp bizi dinlemeyin, buraya gelin buraya. Bu anıt buraya tesadüfen yapılmadı. İzmir’den Adana’dan buraya kadar geliyorsak vatandaşlarımıza bunu anlatmak zorundayız” ifadelerini kullandı.
ŞEHİT POLİSİN ADI KIRCAALİ’DEKİ KÖYÜNDE YAŞAYACAK
Belediye Başkanı Recep Gürkan da Türkan Bebek ve asilimasyonda hayatını kaybeden tüm şehitleri anarken, Edirneli Şehit Polis Nefize Çetin Özsoy’un da bir Balkan göçmeni olduğu hatırlattı. Gürkan; “Bugün her ikisi de yaşasalardı Türkan Bebek’le aynı yaşta olan evladımız şehit Nefize Çetin Özsoy’u da birkez daha minnet ve rahmetle yad ediyorum. Kırcaali Belediyesi Başkanı Hasan Azis ile yaptığımız görüşmede dedik ki, Türkan bebeğimizin doğduğu köyde onun adına bir çeşmesi var. Biz Nefize kızımızın doğduğu köy olan Kırcaali’nin Çiftlik Köyü’nde de Nefize Çetin Özsoy adına da bir çeşme yapalım. Kanunlarımız gereği bu teklifi İçişleri Bakanlığımız’a ileteceğiz. Onların da onaylaması halinde en kısa zamanda kardeş belediyemiz Kırcaali Belediyesi’yle Çiftlik Köyü’nde Nefize Çetin Özsoy adına hatıra çeşmesini yaparak onun ismini de sonsuza kadar yaşatacağız inşallah” şeklinde konuştu.
Balkanlar’daki soydaşların her zaman yanında olacaklarını sözlerine ekleyen Gürkan; “Bizler Büyük Önder Cumhuriyetimiz’in Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün de dediği gibi muhacırlarız. Muhacırlar kaybedilmiş toprakların aziz hatıralarıdır diyor Atatürk. Zor günlerdi o günler ama Balkan coğrafyasının neresinde yaşamış olursa olsun geçmişte bütün muhacırlar bu zorlukları yaşadı. Hep birlik ve dirlik için mücadele ettik. Dinimizi bizi kocaman bir yorgan gibi kolla-maya çalıştı. Gurur kaynağımız Türklüğümüz bize sahip çıkmaya çalıştı. Sonuçta şunu gör-dük; direnenler hep kazanamaz ama kazananlar hep direnenler olmuştur. Biz her zaman bütün Balkan Coğrafyası’ndaki kardeşlerimizin hep yanındayız, yanlarında olmaya da devam edeceğiz” dedi.
Törende son olarak konuşan Vali Günay Özdemir de Türk milletinin tarih boyunca her zaman zulüm görenlerin yanında olduğunu hatırlatarak; “Dün olduğu gibi bu-gün de Dünya’nın neresinde zulüm varsa karşı çıkan ve aynı şekilde mazlumlara kapısını açan en büyük tek ülke olma vasfımızı hala sürdürüyoruz. Balkanlar’daki soy-daşlarımız tarih boyunca balkanlara barış, huzur getirmişler. Türkiye’de ki Balkan dostları olarak çok değerli hizmetler yapılmış. Bunların yanında Balkanlar’daki vatandaşlarımız, soydaşlarımız tarih boyunca ciddi sıkıntılar yaşamış. En son zulümler-den birisi de bugün andığımız Türkan Bebek ve şehitlerimizin olayı. Ama son dönemde Bulgaristan’da ve Balkanlar’da da gerçekten demokratik gelişmeler olmakta. Edirne olarak biz her zaman Balkanlar’a her türlü hizmeti yapmaya hazırız. Her türlü problemin çözümü için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Herkese gönlümüz açık” ifadelerini kullandı.
Bulgaristan’dan gelen öğrenciler günün anısına hazırladıkları sunumu sergilerken daha sonra Türkan Bebek anıtına çiçek bırakıldı.

Kaynak :Hudut gazetesi

 

No Comments