Gençoğlu’ndan BAL-GÖÇ Genel Kurulu’nda tarihi çağrı

“Zaman fedakârlık ve birleşme zamanıdır”

Balkanların efsane ismi babası gibi hayatını soydaşların mücadelesine adayan Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Onursal Başkanı Turhan Gençoğlu, bugün Birleşmiş Milletler nezdinde dahi kabul gören BAL-GÖÇ’ün 17. Genel Kurulunda tarihi mesajlar verdi.

Türkçe eğitim gören öğrenci sayısı, ekonomik zorluklar ve göç, temsilde yaşanan sorunlar ile yaşanan siyasi çekişmelerin derinleştiğine dikkat çeken Gençoğlu, “Geçmişi geçmişte bırakalım. Zaman fedakârlık zamanı, zaman birleşme zamanıdır. Birleşelim ve tek vücut haline gelip, ortak hareket ederek önümüzdeki dönemde Bulgaristan’da iktidar ortağı olarak soydaşlarımıza hak ettikleri hizmetleri daha iyi verebilelim.” çağrısında bulundu.

BAL-GÖÇ’ün 17. Genel Kurulu yoğun katılımla Bursa Yıldırım Belediyesi Yunus Emre Spor Kompleksi’nde gerçekleştirildi. Kongrede alkışlar eşliğinde söz alan Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Onursal Başkanı Turhan Gençoğlu, BAL-GÖÇ’ün 1980’li yıllarda soydaşlara uygulanan insanlık dışı mezalimi kamuoyuna duyurmak amacıyla kurularak tüm dünyanın dikkatinin Bulgaristan üzerine çekilmesinin yanı sıra göç, intibak, emekli maaşları, isimlerini geri alınması, ikametgah, vatandaşlığın geri alınması, sosyal haklar, Türkiye’de oy kullanılması, denklik, BM süreci ve konfederasyon kurulması gibi önemli çalışmalara imza attığına dikkat çekti.

Sorunların çözümü noktasında başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Eski Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Mehmet Müezzinoğlu, emeği geçen ve desteklerini esirgemeyen devlet büyüklerine, bursa milletvekillerine ve siyasi parti temsilcilerine teşekkür eden Turhan Gençoğlu, bugün gelinen noktada da yaşanan olumsuz tabloyu çarpıcı rakamlarla gözler önüne serdi.

Gençoğlu, ‘Bizler 33 yıldır çok büyük mücadeleler verdik, vermeye devam ediyoruz. Bulgaristan’daki okullarda 1990’lı yıllarda 115.000 civarında olan Türkçe ders gören öğrenci sayısının 10.000’lere düştü. Bulgaristan’da yaşayan soydaşlarımız; ekonomik zorluklarından dolayı genç olanları büyük kısmı Avrupa’ya, anne babaları ise ülkemize göç etmek mecburiyetinde kalıyorlar. Onların yaşadıkları yörelere daha iyi hizmet götürüp, ekonomik olarak kalkınmalarını sağlamak gerekiyor. Soydaşlarımızı temsil eden milletvekili sayımız 38’den 26’lara düştü.’

Gençoğlu, bu çarpıcı tespitlerinin ardından Bulgaristan’da soydaşlarımızı temsil eden siyasi parti başkanlarınıza çağrıda bulundu. ‘Geçmişte yapılanları unutarak artık birleşme ve tek vücut haline gelme zamanı gelmiştir. Geçmişte kimin hatalı olduğu önemli değil. Hepimiz fedakârlık yaparak, dünü bırakıp, yarına bakalım, küskünlükleri bırakıp birleşelim ve tek vücut haline gelip, ortak hareket ederek önümüzdeki dönemde Bulgaristan’da iktidar ortağı olarak soydaşlarımıza hak ettikleri hizmetleri daha iyi verebilelim. Siyasi bölünmüşlüğü bitirerek tek vücut haline gelip ortak hareket etmek, gerek Türkiye’de ve gerekse Bulgaristan’da yaşayan tüm soydaşlarımızın ortak dileğidir. Zaman fedakârlık zamanı, zaman birleşme zamanıdır.

Turhan GENÇOĞLU

B.R.T.K
Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu
Onursal Başkanı

No Comments