Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Ortaokullarda Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi kapsamında “Boşnakça” ve “Arnavutça” dersinin geçen yıl seçmeli ders kapsamına alınarak öğretim programlarına konulması Türkiye’deki Balkan göçmenleri tarafından olumlu karşılandı. Türkiye’deki 150 okulda binlerce öğrenci Arnavutça ve Boşnakçayı seçmeli ders olarak tercih edince, Milli Eğitim Bakanlığı harekete geçti ve materyallerinin hazırlanmasına yönelik Trakya Üniversitesi Rektörlüğü ile birlikte protokol imzaladılar.

Arnavutça ders kitapları basıldı

İlk aşamada 5, 6, 7 ve 8.Sınıflar Öğretim Programına uygun Arnavutça ders kitapları hazırlandı ve 1500 adet basıldı. Kitapların tanıtımı ve pilot bölgedeki ilk Arnavutça dersi için Milli Eğitim Bakanlığında bir hazırlık toplantısı yapıldı. Toplantıya Milli Eğitim Bakan yardımcısı Orhan Erdem, Balkan Stratejik araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanı ve 24. Dönem İzmir milletvekili Rifat Sait ile Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu bir araya geldiler. Toplantı sonunda bir açıklama yapan Balkan Stratejik araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanı ve 24. Dönem İzmir milletvekili Rifat Sait, “Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca Arnavutça Programı değerlendirilmiş ve Kurulun 17.02.2017 tarihli ve 8 sayılı Kararı sonucunda, 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanacağı belirtilmiştir,” dedi. Sait, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından
81 il Valiliğine gönderilen yazı ile Arnavutça dersinin ortaokulların 5, 6, 7 ve 8.sınıflarında 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren haftada 2 saat olarak okutulmak üzere seçmeli dersler kapsamına alındığı bildirilmiştir, diyerek Balkanlı hemşerilerine müjdeyi verdi.
İlk Arnavutça ders için Türkiye, Arnavutluk ve Kosova Milli Eğitim Bakanları Ekim ayında İzmir’de bir araya gelecekler

Balkan Stratejik araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanı ve 24. Dönem İzmir milletvekili Rifat Sait, Arnavutça ve Boşnakçanın seçmeli ders olmasında Milli Eğitim Bakanı Sayın İsmet Yılmaz ve Bakan yardımcısı Sayın Orhan Erdem’in büyük gayret gösterdiklerini, programın hazırlanmasında Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu’nun büyük çabaları olduğunu belirterek Balkan camiası olarak kendilerine çok teşekkür ediyoruz, dedi. Sait, İzmir’de çok sayıda Balkanlı hemşerimiz yaşıyor, Milli Eğitim Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz ile görüştük, kendisi de inşallah katılacak inşallah Ekim ayı içerisinde Arnavutluk ve Kosova Milli Eğitim Bakanlarının da katılımı ile İzmir’de güzel bir organizasyon eşliğinde ilk Arnavutça ders verilecek, dedi.

Kaynak: Balkan Günlüğü

Read More →

Kosova’da 11 Haziran erken parlamento seçimleri öncesinde yaşanan siyasi kriz, seçimlerin sonrasında da devam ediyor. Kosova’da erken parlamento seçimlerinin yapılmasından 2 ay geçmesine rağmen, yeni hükümet hala kurulamadı. Erken parlamento seçimlerinin ardından yeni oluşumda toplanan Kosova Meclisi Genel Kurulu 2 haftadan beri yeni meclis başkanını seçemiyor. Bugün tekrar toplanan Meclis Genel Kurulu yine meclis başkanını seçemeden ileri bir tarihe ertelendi. Meclis genel kurul oturumu, 11 Haziran seçimlerinin galibi PDK-AAK- Nisma koalisyonu milletvekillerinin toplantıya katılmaması üzerine başka bir tarihe ertelendi. Toplantıyı yöneten en yaşlı milletvekili, kısa adı PAN olan PDK-AAK-Nisma koalisyonu ile azınlıktaki toplulukları milletvekillerinin katılmaması nedeniyle genel kurul oturumunun çalışmalarına devam edemeyeceğini bildirdi.

www.timebalkan.com sitesinin haberine göre; erken parlamento seçimlerinden ikinci parti olarak çıkan Vetvendosje Hareketi parlamento Grup Başkanı Glauk Konjufca, PAN koalisyonundan, meclis genel kurulu oturumlarını boykot etmekten vazgeçmesini talep etti. Seçimlerin galibi olarak Anayasa uyarınca meclis başkanını önermek ve yeni hükümeti kurmakla görevli PAN koalisyonunun yeterli oy sayısına sahip olmadığına dikkat çeken Konjufca, PAN koalisyonunun, başka partilerden sıralarına milletvekili katmak için zamana oynamakla suçladı. Diğer bir siyasi koalisyon LDK-AKR- Alternativa (LAA) koalisyonu Başbakan Adayı Avdullah Hoti de toplantıda söz alarak, Kosova’nın yeni kurumları oluşturmasında hayli gecikmesinin büyük zararları olduğunu hatırlatarak, seçimlerden zaferle çıkmasına rağmen yeni hükümeti kurmak için yeterli milletvekili sayısına sahip olmayan PAN koalisyonunun, diğer partilerden milletvekillerini kendi saflarına kaydırmak için yoğun çaba harcadığını, bu durumun da siyaset ahlakına uygun olmadığını vurguladı. PAN koalisyonu, Sırp Listesi ve azınlık partilerin milletvekilleriyle 60, LAA koalisyonu ve Vetvendosje de 60 milletvekiline sahip. Yeni meclis başkanı ve yeni hükümetin kurulması için 61 milletvekilinin oyu olması gerekiyor.

Kaynak : Balkan Günlüğü

Read More →

21 Ağustos’u 22 Ağustos’a bağlayan gece başkent Sofya’daki Banyabaşı Camii olarak bilinen Kadı Seyfullah Efendi Camii yine saldırıya ve vandallığa maruz kaldı.

İlk verilere göre Bulgaristan vatandaşı olmayan ve akli dengesi bozuk olan bir kişi, caminin kapısının kilidini kırarak içeri girdi ve ondan sonra caminin daha birkaç pencere camlarını kırdı, ahşap korkuluklarını kırdı ve Kur’an-ı Kerim ve dini kitapları yok etti.

Polislerin yeterli derece ve zamanında olaya müdahale etmesi neticesinde saldırgan tutuklandı ve camiye daha fazla zarar vermesi önlendi.

 

Sofya Bölge Müftülüğü, bu saldırıyı sert bir dille kınıyor ve saldırganın cezalandırılmasını umuyor.

Bununla birlikte müftülük, profesyonellik göstererek, saldırganı tutuklayan polislere içten teşekkürlerini sunuyor.

 

Kaynak: Kırcaali Haber

 

Read More →

Bulgaristan’da oturma izni almış Türk vatandaşlarının bu oturma izni sayesinde diğer AB ülkelerine serbest olarak seyahat etme hakkı bulunmamaktadır. Buna rağmen bazı istisnai durumlarda Bulgaristan’dan oturma izni almış Türk vatandaşlarına diğer AB ülkelerine serbest olarak seyahat etme hakkı tanınmaktadır:

Bir Bulgar vatandaşının aile ferdi (eş, çocuk, anne/baba) olmaları gerekçesiyle oturma izni alan Türk vatandaşları, bahse konu aile ferdi eşliğinde vizeye ihtiyaç duymadan başka bir AB ülkesine seyahat etme hakkına sahiptir. Bu durumlarda aile bağlarını gösteren belgenin yeminli tercüman tarafından İngilizceye veya gidilecek ülkenin diline çevrilmesi ve Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmesi gerekmektedir (evlilik cüzdanı, doğum belgesi vs.);

Bulgaristan ve gidilecek ülke arasında Bulgaristan’dan oturma izni almış yabancıların vizeye ihtiyaç duymadan (sadece oturma izni sayesinde) gidilecek ülkede kabul edilmelerini temin eden ikili anlaşma olması. Bulgaristan’ın Kıbrıs, Romanya ve Hırvatistan ile böyle anlaşmaları bulunmaktadır. Bulgaristan’da ikamet eden Türk vatandaşlarının bu ülkelere sadece Bulgaristan oturma izni aracılığıyla giriş yapabilmesine rağmen ülkedeki ikamet süreleri ile ilgi bazı sınırlamalar bulunmaktadır. Bu konuda güncel bilgiye ulaşmak için gidilecek ülkenin Bulgaristan’da bulunan konsolosluğu ile irtibata geçilmesi önerilmektedir.
Bulgaristan’da ikamet eden ve bu istisnai durumlar dışında kalan Türk vatandaşları, diğer AB üyesi ülkelere yapacakları seyahatlerde gidilecek ülkenin Bulgaristan’da bulunan konsolosluğundan vize almak zorundadır. Bu konu ile ilgili mevzuatın sıkça güncellenmesinden dolayı Bulgaristan’da ikamet eden Türk vatandaşlarına seyahatlerinden önce gidecekleri ülkenin Bulgaristan konsolosluğunda bilgi almaları önerilmektedir.

Yetkili Bulgar kurumlarının iletişim bilgileri:

http://europa.eu/youreurope/citizens/national-contact-points/bulgaria/index_en.htm?topic=travel

Yayımlayan: Sofya Ticaret Müşavirliği

 

 Kaynak : Kırcaali Haber

Read More →