Review Category : Balkanlardan Haberler

AB-Batı Balkanlar Zirvesi’nde azınlık haklarına saygı gösterilmesine özel atıfta bulunuldu

Belçika’nın başkenti Brüksel’de 13 Aralık 2023 tarihinde düzenlenen Avrupa Birliği (AB)-Batı Balkanlar Zirvesi’nin sonuç bildirisinde Batı Balkanlar’ın AB üyelik süreçlerine olan bağlılıkları bir kez daha teyit edilerek, AB tarafından Batı Balkanlar’daki ülkelere azınlıklara mensup kişilerin haklarını ve eşit muameleyi garanti altına almaları çağrısında bulunuldu.

Zirvede ülkemiz Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Arnavutluk’ta yaşayan Yunan azınlığa mensup Himara’nın seçilmiş belediye başkanı Fredi Beleri’nin göreve başlaması ve adil yargılama hakkının Yunanistan ve Arnavutluk arasında ikili bir mesele değil hukukun üstünlüğüne saygı meselesi olduğunu ifade etti. Yunanistan’ın Batı Balkanlar’ın katılım perspektifinin öncülerinden biri olduğunu ve olmaya devam ettiğini vurgulayan Miçotakis, sorunun çözüme kavuşturulması yönündeki arzusunu yineledi.

14 Mayıs 2023’te yapılan yerel seçimlerde Himara Belediye Başkanı seçilen Fredi Beleri, seçimlerde aktif yolsuzluk yaptığı suçlamasıyla tutuklanmıştı. Arnavutluk’un AB ile üyelik müzakerelerini seçilmiş belediye başkanı Beleri’nin hapsedilmesi olayına bağlayan Yunanistan, Beleri’nin hapis cezasının sonlandırılmasını istiyor.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Başbakanı Miçotakis, bir kez daha ülkemizin hukukun üstünlüğü ve uluslararası sözleşme hükümlerine saygı gösterme konusundaki kusurlarını görmezden gelerek üst perdeden ifadeler kullanıyor, nasihatlerde bulunuyor. O zaman kendisine sormazlar mı AB’nin en eski üyelerinden biri olan, her fırsatta demokrasinin beşiği olmakla övünen ülkemiz, Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu’ndaki derneklerimizle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarını on beş yılı aşkın süredir niye ısrarla uygulamıyor? Niye ülkemiz, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin tüm uyarılarına rağmen taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden doğan yükümlülüklerine uymuyor, AİHM kararlarını ve AİHM içtihat hukukunu yıllardır hiçe sayıyor? Hukukun üstünlüğüne, azınlık haklarına saygı evrensel olup sadece AB’ye aday ülkeler için değil AB’nin mevcut 27 üyesinden biri olan ülkemiz için de geçerli. Ülkemiz söylem ve uygulamalarında tutarlı ve başkalarına örnek olmak istiyorsa önce kendine bakmalı, hukukun üstünlüğüne saygı konusunda kendi kötü sicilini ivedilikle düzeltmelidir.” dedi.

Kaynak : Millet Gazetesi – Batı Trakya

Read More →

Mehmet Akif Ersoy, Priştine’de Dualarla Anıldı

Vefatının yıldönümünde Türkiye’nin İstiklal Marşı yazarı Şair Mehmet Akif Ersoy’un anısına evvelisi akşam Priştine’nin “Gerçek” Kültür Sanat ve Spor Derneği’nde anma etkinliği düzenlendi, dualar okundu.

Bu etkinlik kapsamında Hatim ve Mevlid Milli Şair Mehmet Akif Ersoy ve Vatan uğruna canını siper eden tüm Gazi ve Şehitler adına okundu.

Mehmet Akif’i anma etkniliğine  Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı,  Türk Temsil Heyeti Başkanı Albay Sabri Gökhan Karamürsel, Türkiye’nin Kosova’daki Din Hizmetleri Müşaviri  Bünyamin Albayrak,  Kosova İslam Birliği Baş İmamı Vedat Sahiti, din görevlileri ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak : Kosova  Haber

Read More →

AB ve ABD’nin Kuzeydeki Durumla İlgili Ortak Bildirisi

ABD ve AB Kosova’nın kuzeyinde durumun devamlı tırmanmasından endişelerini dile getirdiler.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel ve AB Yüksek Temsilcisinin Sözcüsü Nabila Massrali tarafından yayınlanan bir bildiride,  taraflara provokasyon  ve tehditlerden kaçınmalarına ve  durumun hafifletilmesi için derhal harekete  geçmelerine  çağrı yapıldı.

Bildiri devamında AB ve ABD’nin  gerginliğin düşürülmesi için siyasi bir çözüm bulmak amacıyla Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Sırbistan Başkanı Aleksandar Vuçiç ile  çalışıldığı belirtildi.

“AB ve ABD, Kosova’nın kuzeyinde hüküm sürmeye devam eden gergin durumdan endişe duyuyor. Herkesi azami itidal, gerilimi azaltmak için acil ve koşulsuz tedbirler almaya, provokasyon, tehdit ve korkutmalardan kaçınmaya çağırıyoruz. Gerginlikleri azaltmak ve tüm toplulukların istikrarı, güvenliği ve refahı adına ileriye dönük bir yolda anlaşmaya varmak için Başkan Vuçiç ve Başbakan Kurti ile birlikte siyasi bir çözüm bulmak için çalışıyoruz” denildi ortak bildiride.

ABD ve AB, Kosova liderlerinin Sırp vatandaşlarının tutuklanmasına veya barışçıl protesto yapanlara zulmedilmesine veya barikatları kuranlara yönelik herhangi bir liste bulunmadığını doğrulayan güvencelerini memnuniyetle karşıladıklarını söylediler.

Her iki taraf, Kosova ve Sırbistan’ın “vatandaşların yararına uzlaşma, bölgesel istikrar ve işbirliği için elverişli bir ortamı” teşvik etme amaçlı müzakerelere geri dönmelerini beklediklerini de ifade etti.
Kaynak : www.kosovahaber.net

Kosova

Read More →

Pazartesi, 27 Aralık 202113:10:42Sırbistan, Balkan’da Barışı Tehlikeye Atıyor

Cumhurbaşkanlığı, Sırbistan’ın roketlerle silahlanmasına tepki gösterdi:  Balkan’da barışı tehlikeye atıyor.

Kosova Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Şefi Blerim Vela, Sırbistan’ın Rusya’dan roketler almasına tepki gösterdi.

Sosyal medya paylaşımında Vela, Vuçiç’in Rusya’dan sürekli silah satın almasıyla Balkan’da barışın tehlikeye getirildiğine dikkati çekti.

Vela, Sırbistan’ın askeri alımlarına yaptırımlar uygulanması gerektiğini vurguladı.

“Vuçiç’in Rus silahlarını satın almaya devam etmesi, bölgemizdeki barışı daha da tehlikeye atıyor. Belarus gibi, Sırbistan da Rusya’nın ABD, AB ve NATO’ya karşı Soğuk Savaş döneminden kalma etki alanlarını yeniden kurma aracıdır. Bu nedenle Sırbistan’ın askeri alımlarına yaptırım uygulanmalı.” İfadelerine yer verdi Vela Twitter paylaşımında.

Kaynak ; Kosova Haber

Read More →

Milletvekili Dr. Beycan İlyas’tan 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı mesajı

TDP Genel Başkanı ve Milletvekili Dr. Beycan İlyas 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı vesilesiyle mesaj yayınladı. Mesajda şöyle denmekte:

 

Sevgili vatandaşlar,

Bir nevi Makedonya Türklerinin varoluş tapusunu simgeleyen 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramının yeni bir yıldönümüne ulaşmanın mutluluğu ve coşkusu ile, başta değerli öğretmen ve öğrencilerimiz olmak üzere, tüm Makedonya Türklerinin ve Türkçe sevdalılarının bayramını en kalbi duygularımla kutlarım.

Bir olup, tek olup ve güçlü olup; eğitim ile kültürümüze daha da fazla sahip çıkacağımız, asimile olmadan yaşadığımız toplumun tüm sahalarına daha da fazla dahil olacağımız, eğitim kalitemizi daha da üst seviyelere çıkaracağımız, umutlu ve başarılı yarınlar dilerim.

Dr. Beycan İlyas
TDP – Genel Başkanı ve Milletvekili

MAKEDONYA

Read More →

“Sevgili İzmir” filmine tepki

Yunanistan’da çevrilen “Sevgili İzmir” isimli filme Rodos, İstanköy ve Oniki Ada Türkleri tepki gösterdi.Yunanistan’da çevrilen “Sevgili İzmir” isimli filme Rodos, İstanköy ve Oniki Ada Türkleri tepki gösterdi.

Rodos, İstanköy ve Onikiada Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Kaymakçı, yaptığı basın açıklamasında, 9 Eylül 1922’deki İzmir’in kurtuluşuna ilişkin tarihi gelişmelerin Türkleri kötüleme amacıyla yanlış gösterildiğini belirtti.

Yunan ordusunun İzmir’den harekete geçerek, Bursa, Eskişehir, Kütahya ve Afyon’a kadar Batı Anadolu’nun büyük bir bölümünü işgal altına aldığını hatırlatan Kaymakçı, “Bu işgal döneminin üzerinden uzun yıllar geçmiş olmasına karşın, bıraktığı acı izler ve etkiler hiçbir zaman unutulmamıştır. Türkiye’nin işgal süresince ödediği bedel, bugün dahi izleri silinmeyen bir ağırlıkta olmuştur.” ifadelerini kullandı.

Kaymakçı, filmin iki ülke arasındaki dostluğa değil, düşmanlığa hizmet ettiğini ve Yunan halkını gerçeklikten uzaklaştırma amacıyla çevrildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Sevgili İzmir filminde işgalci Yunan ordusunun kalıntıları ile işbirlikçi Yunanların İzmir’i terk etmek zorunda kalması, Türkleri kötüleme olarak gösterilmektedir.”

Kaynak ; www.rodopruzgari.com

Read More →

29 Ocaklar Gümülcine’de anıldı

Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın hak arama mücadelesinde en önemli dönüm noktası olan 29 Ocak’lar, 29 Ocak 2019 Çarşamba akşamı Gümülcine’de anıldı.

Yunanistan Batı Trakya’da isimlerinde ‘Türk’ kelimesi bulunan dernekler hakkında verilen kapatılma kararı ve Türk azınlığa yapılan baskı ve ayırımları protesto etmek amacıyla Türk azınlığın 1988 yılında gerçekleştirdiği direnişin ve iki yıl ardından Batı Trakya’da Türklerin mal varlıklarını hedef alan saldırılarla ilgili Gümülcine’de anma etkinliği düzenlendi.

Bu yıl 32. düzenlenen anma etkinliğinde konuşmacı olarak Türkiye’den İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden Uzman Tarihçi Özer Hatip ve Türk Azınlığı’ndan BTAYTD Başkanı Hüseyin Baltacı ve BAKEŞ Genel Müdürü Dr. Pervin Hayrullah yer aldı.

Etkinliğe; Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif olmak üzere, Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu, İskeçe Milletvekili Burhan Baran, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, Doğu Makedonya Trakya Eyalet Başkan Yardımcısı Ahmet İbram, Eyalet Meclis Üyeleri Tarkan Multaza ve Cihan İmamoğlu, DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Yassıköy Belediye Başkanı Önder Mümin, Mustafçova Belediye Başkanı Rıdvan Deli Hüseyin, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet, BAKEŞ Genel Başkanı Hüseyin Bostancı, BAKEŞ Genel Müdürü Pervin Hayrullah, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Sedat Hasan, BİHLİMDER Başkanı Mehmet Emin, Güney Meriç Eğitim Kültür Derneği Başkanı Bekir Mustafaoğlu, Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği Başkanı Sadık Sadık, diğer kurum, kuruluş temsilcileri ve soydaşlar katıldı.

“AZINLIĞIMIZIN KEMİĞİNE DAYANAN BIÇAK MİSALİ 29 OCAK OLAYLARI YAŞANDI”

Etkinlik o dönemi anlatan bir sinevizyon gösterisiyle başladı. Etkinliğin sunuculuğunu GTGB Yönetim Kurulu üyesi Seher Mehmetali yaptı. Etkinliğin açılış konuşmasını Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif yaptı. 1967 yılı Cunta dönemi sonrası bu günlere nasıl gelindiğini anlatan Şerif, 1970’li yıllara gelindiğinde Türk Azınlığın getto hayatı yaşadığını, Azınlığın bir çok haklardan mahrum kaldığını ifade etti. Bu yıllardan sonra Azınlığın çilesinin her geçen gün arttığını ve özellikle eğitim alanında ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade eden Şerif, bir sonraki yıllarda bazı Azınlık derneklerinin kapatıldığını dile getirdi. Yaşanan bu olaylar ve baskılar neticesinde 29 Ocaklara gelindiğini kaydeden Şerif, “Azınlığımızın kemiğine dayanan bıçak misali 29 ocak olayları yaşandı” ifadelerini kullandı.

“1988 TARİHİNDEN BATI TRAKYA TÜRKLERİNİN GURUR DUYMASI GEREKİR

Daha sonra gazeteci Hülya Emin’in moderatörlüğünü yaptığı o günün anlam ve önemini belirten iki oturumdan oluşan katılımcılar tarafından sunumlar gerçekleştirildi. İlk oturumda İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden Uzman Tarihçi Özer Hatip söz aldı. Batı Trakya Türkleri tarihinde kitlesel hareketlerin 1878 yılında başladığını söyleyen Hatip, 1980’li yıllara gelindiğinde özellikle eğitim sorunu ve etnik kimliğinin inkarı Azınlığın en can sıkıcı noktası olduğunu vurguladı. 1988 tarihinden Batı Trakya Türklerinin gurur duyması gereken bir tarih olduğunun altını çizen Hatip, “Batı Trakya Türk toplumu köklü ve siyasi bir tarihe sahiptir. Azınlık hiç bir zaman demokratik tahammüllerin dışına çıkmamıştır. Azınlık son derece demokratik bir mücadele vermiştir. Gelinen nokta Azınlığın ötekileştirilmesinden ortaya çıkmıştır” diye konuştu.

“BELKİ DÖNEM DEĞİŞTİ, AMA BASKILAR HALA DEVAM EDİYOR”

Daha sonra BTAYTD Başkanı Hüseyin Baltacı söz aldı. O tarihlerde yaşadıkları anlardan örnekler veren Baltacı, “29 Ocak Azınlığımız için bir dönüm noktasıdır. Belki dönem değişti, ama baskılar hala devam ediyor. 29 Ocak olayları bu aşkımızı ve bu mücadele azmimizi bugüne kadar canlı tuttu, bugün de canlı tutmaya devam ediyor” görüşlerine yer verdi.

“29 OCAK GERÇEKLİĞİ AZINLIĞA BİLİMSEL VERİ VE GERÇEKLİĞİYLE AKTARILMALIDIR”

BAKEŞ Genel Müdürü Pervin Hayrullah yaptığı konuşmasında, “29 Ocak olayları öncesi Rodop ilinde Yaka tarlalarının istimlak edilmesi ve özellikle Gümülcine Türk Gençler Birliği, İskeçe Türk Birliği ve Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği’nin kapatılması 29 Ocakların başlangıcıdır. Bu kimliğimize vurulan önemli bir darbedir” ifadelerine yer verdi. Hayrullah konuşmasının devamında, 29 Ocak olaylarının uluslararası basında ne şekilde yer aldığını, alıntılar yaparak aktardı ve özellikle Azınlığın bu yaşanan olaylara bakış açısını değerlendirdi. Son olarak Hayrullah, Hayrullah: “29 Ocak gerçekliği Azınlığa bilimsel veri ve gerçekliğiyle aktarılmalıdır” ifadelerini kullandı.

“BU TARİH BATI TRAKYA TÜRKLÜĞÜ AÇISINDAN BIÇAĞIN KEMİĞE DAYANDIĞI GÜNDÜR”

Oturumun ikinci bölümünde İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe söz alarak günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. “29 Ocak Batı Trakya Türklüğü’nün direniş günüdür varlık mücadelesi günüdür” diyen Gökçe sözlerine şöyle devam etti: Bu tarih Batı Trakya Türklüğü açısından bıçağın kemiğe dayandığı gündür. 29 Ocak sadece yaşanan bir vaka değil bir direniş değil aynı zamanda bir ruhtur. Batı Trakya Türkü bu ruhuyla bir bakıma gelecekteki varlığını garanti altına almış oldu. Dün olduğu gibi bugün de yarın da aynı ruhla bu topraklarda tutunacak ve yaşayacaktır. Kendi kimliğiyle kendi değerleriyle bu varlığını devam ettirecektir. 29 Ocaklarda da bu ruh ortaya konuldu. 1988’de yaşananlar 1990’da maruz kalınan şiddet olaylarına karşı koyulan tavırlarıyla birlikte 29 Ocak ruhunu perçinlediler. Bu bakımdan 29 Ocakların 32. yıldönümünü idrak ediyoruz. Burada bir tarih şuurundan bahsetmek gerekir. Burada Batı Trakya Türklerinin tarihinin daha iyi anlaşılabilmesi çok önemlidir.Batı Trakya Türklerinin tarihinden söz ederken de ben ‘Kadim’ kavramını kullanıyorum. Bu tarih içerisinde bir verimlilikten çeşitlilikten ve zenginlikten bahsediyoruz. Burada ortaya konulan bir medeniyetten söz ediyoruz. Dolayısıyla Batı Trakya Türkleri 29 Ocakla birlikte bu topraklarda varlığını ve her türlü mücadeleye girebileceğinin kararlılığını ortaya koymuştur. Buda derin tarih ile ilgilidir.Biz 4. yüzyıldan itibaren bu topraklarda var olan Türk toplulukları nihayet bugün bizim temellerimizi teşkil eder. Biz bugün bu topraklarda, bu medeniyetin birer temsilcileriyiz.”

“29 OCAKLARIN RUHUNU KAYBETMEMEK AKSİNE YAŞAMAK GEREKİR”

Etkinlikte son olarak İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet söz aldı. Mete konuşmasında, “29 Ocakların ruhunu kaybetmemek aksine yaşamak gerekir. Rabbim inşallah bizlere devletimizle beraber gönül birliği nasip eylesin. İnşallah bizlere bir daha 29 Ocaklar yaşatmasın ama o ruhu yaşayanlar yaşasın” ifadelerine yer verdi.

Etkinlik, konuk katılımcılara plaket takdimi ile sona erdi.

YÜZLERCE İŞYERİ YAĞMALANMIŞTI

Batı Trakya’da Türklere yapılan baskıların dayanılmaz hale gelmesinden sonra Türkler 29 Ocak 1988’de yürüyüş yaparak hak arama mücadelesine etkin bir şekilde başladılar. Polis yürüyüşe izin vermedi. Gümülcine girişlerinde bir dizi olaylar meydana geldi.

Bu tepkilerin ikinci yıl dönümü olan 29 Ocak 1990’da aşırı milliyetçi gruplar polislerin gözleri önünde Türklere ait iş yerlerine saldırdılar ve 500 civarında dükkan tahrip edilip yağmalandı.

Olaylar sırasında aralarında merhumİskeçe Müftüsü Mehmet Emin Aga ile dönemin bağımsız milletvekili Ahmet Faikoğlu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda Türk darp edilmişti.

Read More →

“İstanköy’deki Türkler milli ve dini özgürlüklerini yerine getirmekten mahrum”

Rodos, İstanköy ve Onikiada Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Yunanistan’ın uyguladığı baskı nedeniyle İstanköy’deki Müslüman Türklerin milli ve dini özgürlüklerini yerine getirmekten mahrum olduğunu belirtti.

Rodos, İstanköyve Onikiada Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Yunanistan’ın uyguladığı baskı nedeniyle İstanköy’deki Müslüman Türklerin milli ve dini özgürlüklerini yerine getirmekten mahrum olduğunu belirtti.Kaymakçı, yaptığı yazılı açıklamada, Kurban Bayramı öncesi Yunanistan’a ülkedeki cami ve mescitleri ibadete açması çağrısında bulundu.Mustafa Kaymakçı, “Günümüzde İstanköy’deki bütün camiler ibadete kapalıdır. 2017 depreminde hasar gören ve şadırvanı yıkılan Cezayirli Gazi Hasan Paşa (Lonca) Camisi, aradan iki yıl geçmiş olmasına karşın onarımları yapılmamıştır. Cami altındaki İstanköy Vakıf Malları Yönetimine ait dükkanlar da haraptır.” ifadelerini kullandı.Yunanistan’ın Germe (Platini) köyündeki Cezayirli Gazi Hasan Paşa Camisi’nin onarımına izin vermemesi nedeniyle Müslümanların ibadetlerini cami avlusunda yapmak zorunda kaldığına dikkati çeken Kaymakçı, İstanköy’deki mescit, türbe ve mezarlıkların yıkılarak zarar gördüğünü kaydetti.

“MÜSLÜMAN TÜRKLER KİMLİKLERİNİ KAYBETME AŞAMASINDA”

Yunanistan’ın adada yaşayan Türklere baskı uyguladığının belirten Kaymakçı, “İstanköy’de yaşamakta olan Türkler, milli ve dini özgürlüklerini yerine getirmekten mahrumdurlar. Müslüman Türkler kimliklerini kaybetme aşamasındadır. Adalar Türklerinde korku egemendir ve sindirilmişlerdir.” değerlendirmesinde bulundu.

“YUNANİSTAN TÜRKLERE ANA DİLLERİNİ ÖĞRENME HAKKI VERMİYOR”

İstanköy ve Rodos’ta yaşayan Türklere ait vakıf mallarının korunmasının önemini vurgulayan Kaymakçı, Yunanistan’ın Türklerin haklarına kısıtlama getirdiğine dikkati çekti.Kaymakçı, şunları kaydetti:”Yunanistan, İstanköy ve Rodos’ta yaşamakta olan Müslüman Türklerin, yalnız din ve ibadet haklarını kısıtlamıyor. Adalar Türklerinin bir insanlık hakkı olan ana dilleri Türkçeyi öğrenmeleri hakkını da vermiyor. İstanköy ve Rodos Türk-Müslüman vakıf mallarının elden çıkarılması ve Türklere ait kültürel eserlerin zamanın tahribatına bırakılarak yok edilmesinin ardındaki gerçek, ada Türklerinin geçmişle bağını kopararak asimilasyonun bir parçası olan uygulamalardan biridir.”Yunanistan’a uluslararası hukuka ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uyma çağrısı yapan Kaymakçı, “Yunanistan’dan adalar Türklerinin Türk kültürel kimliğinin tanınması, çift dillilik temelinde ana dillerini öğrenme gibi azınlık hakları dahil insan hakları alanındaki sorumluluklarını yerine getirmesini, özetle adalar Türklerine uygulanmakta olan asimilasyon politikalarına son vermesini ve Kurban Bayramı öncesi İstanköy Türk toplumunun din ve ibadet özgürlüğüne saygı göstermesini talep ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Read More →

Mevlüt Çavuşoğlu: “Yunanistan Türkiye için çok önemli bir ülke”

Mevlüt Çavuşoğlu: “Yunanistan Türkiye için çok önemli bir ülke”

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan’ın Türkiye için çok önemli bir ülke olduğunu belirterek, “Yunanistan ile komşuyuz, müttefikiz. Problemlerimiz var, bunları hafife almıyoruz. Ancak gelecek nesiller için birlikte çalışmalıyız.” dedi.

Çavuşoğlu, Ankara’da bir otelde düzenlenen 11. Büyükelçiler Konferansı kapsamında, Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos’un katıldığı oturumun açılış konuşmasını yaptı.

AB Komisyonu bünyesindeki mevcut görevini bırakmaya hazırlanan Avramopoulos ile gelecekteki yeni görevlerinde de birlikte çalışmaktan memnuniyet duyacaklarını belirten Çavuşoğlu, Avramopoulos’un Türkiye-AB ilişkilerinin destekçisi olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, Avramopoulos ile göç konusu başta olmak üzere, zor dönemlerde birlikte çalıştıklarına işaret ederek, AB yetkilisinin, ülkesi Yunanistan ile Türkiye’nin ilişkilerindeki yapıcı tavrına dikkati çekti.

Bakan Çavuşoğlu, “Yunanistan, bizim için çok önemli bir ülke. Yunanistan ile komşuyuz, müttefikiz. Problemlerimiz var, bunları hafife almıyoruz. Ancak gelecek nesiller için birlikte çalışmalıyız.” diye konuştu.

https://www.burasibatitrakya.com

Read More →

Batı Trakya Türk toplumunun eğitim sorunları uluslararası konferansta ele alındı

Çalıştay ve konferans olmak üzere iki aşamalı gerçekleştirilen, yabancı akademisyen ve iki dilli eğitim alanında uzmanların da katıldığı etkinlikte ortaya çıkan sonuç ve tavsiyeler rapor haline getirilerek yetkili Yunan makamlarına iletilecek.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) ve Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi (BAKEŞ), Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) ile işbirliği içerisinde 2 Mart 2019 tarihinde “İki Dilli Eğitim: Bir Azınlık Meselesi – Türk/Müslüman Azınlık Eğitiminde İki Dillilik ve Dünyadaki Farklı Yaklaşımlar – Sorunlar ve Muhtemel Çözümler” başlıklı uluslararası çalıştay ve konferans düzenledi. Gümülcine şehrinde gerçekleştirilen çalıştay ve konferansa akademisyenler, iki dilli eğitim alanında uzmanlar, Batı Trakya Türk toplumu mensubu eğitimciler ve sivil toplum kuruşlarının temsilcileri katıldı. Etkinlikte Birleşmiş Milletler (BM) Azınlık Meseleleri Özel Raportörü Prof. Dr. Fernand de Varennes de özel konuk olarak konuşma yaptı.

Çalıştay ve konferans öncesinde konuk akademisyen ve uzmanlar 1 Mart 2019 tarihinde etkinliğin ev sahibi Batı Trakya Türk sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen kültürel programa iştirak etti. Kültürel program çerçevesinde konuklar Gümülcine ve İskeçe şehirleri ile Batı Trakya Türk köylerini gezdi, Batı Trakya Türk toplumu temsilcileri ile bir araya geldi.

Çalıştayda akademisyen ve uzmanlar Batı Trakya’daki iki dilli azınlık eğitim sistemine ilişkin görüşlerini dile getirdi

2 Mart 2019 Cumartesi sabahı ev sahibi sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Batı Trakya Türk toplumunun eğitim alanında faaliyet gösteren derneklerin yöneticileri ile Türkiye, Yunanistan, Almanya, Danimarka, Belçika ve Hollanda’dan akademisyen ve uzmanların katılımıyla iki oturumlu çalıştay düzenlendi. Çalıştayda ev sahibi kuruluşlar olarak BTAYTD Başkanı Dr. Hüseyin Baltacı ve ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu’nun ile etkinlik ortağı FUEN’yi temsilen Başkan Yardımcısı Gösta Toft birer selamlama konuşması yaptı.

Trakya Üniversitesi Balkan Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet’in yönettiği ve raportörlüğünü BAKEŞ Genel Müdürü Dr. Pervin Hayrullah’ın yaptığı ilk oturumda Batı Trakya’daki iki dilli azınlık eğitim modeli, bu modelin mevcut durumu, zayıf ve güçlü yanları tartışıldı. İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu’nun başkanlığında yapılan ikinci oturumda akademisyenler, uzmanlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Batı Trakya’daki iki dilli azınlık eğitim sisteminin geliştirilmesine yönelik görüş ve önerilerini aktardı. Çalıştayda BM Azınlık Meseleleri Özel Raportörü Prof. Dr. Fernand de Varennes de bir konuşma yaptı.

Konferansta ana dilin ve iki dilli eğitimin Batı Trakya Türk toplumu için öneminin altı çizildi

Çalıştayın ardından halka açık olarak iki oturum halinde gerçekleştirilen konferansta düzenleyici kuruluşlar adına BTAYTD Başkanı Dr. Hüseyin Baltacı ve ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu ile ortak kuruluş FUEN Başkan Yardımcısı Gösta Toft birer selamlama konuşması yaptı. Konferansın açılış konuşmasını ise BM Azınlık Meseleleri Özel Raportörü Prof. Dr. Fernand de Varennes gerçekleştirdi.

“Ana Dilin ve İki Dilli Eğitimin Ulusal Azınlıklar İçin Önemi” başlıklı ilk oturumun başkanlığını ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu yaparken bu oturumda Trakya Dimokritos Üniversitesi Okul Öncesi Eğitimi Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. George Mavrommatis, Uluslararası Sınır Tanımayan İnsan Hakları (HRWF) Örgütü Direktörü Willy Fautre, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Yabancı Diller Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Sağın Şimşek, Atina Ulusal ve Kapodistria Üniversitesi Okul Öncesi Eğitim Bölümü’nden Prof. Dr. Thalia Dragona ve Hacettepe Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Elena Antonova Ünlü birer sunum yaptı.

Konferansın “Batı Trakya’daki Azınlığın İki Dilli Eğitim Sistemi Nasıl Geliştirilir?” başlıklı ikinci oturumunu Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu yönetti. İkinci oturumda Mercator Avrupa Çok Dillilik ve Dil Öğrenimi Araştırma Merkezi Başkanı ve Fryske Akademy Yönetim Kurulu üyesi Dr. Cor van der Meer, Atina Ulusal ve Kapodistria Üniversitesi’nden Prof. Dr. Anna Frangoudaki, Akdeniz Üniversitesi İlköğretim Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Zeliha Yazıcı, Atina Ulusal ve Kapodistria Üniversitesi Okul Öncesi Eğitim Bölümü’nden Doç. Dr. Nelly Askouni, Akdeniz Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Binnur Genç İlter veTrakya Üniversitesi Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet konuştu.

Konferansın kapanış ve değerlendirmesini ise Birleşmiş Milletler Azınlık Meseleleri Özel Raportörü Prof. Dr. Fernand de Varennes yaptı.

Türkiye, Yunanistan ve Avrupa’dan akademisyen ve uzmanları bir araya getiren, Batı Trakya Türk toplumunun iki dilli azınlık eğitim sisteminde yaşanan sorunların ayrıntılarıyla ele alındığı ve çözüm önerilerinin dile getirildiği  uluslararası konferansta dinleyici olarak Anavatan Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK) Başkanı ve Gümülcine Faziletli Müftüsü İbrahim Şerif, Rodop SİRİZA Milletvekili Mustafa Mustafa, Rodop KİNAL Milletvekili İlhan Ahmet, DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, ABTTF Başkan Yardımcısı Sami Yusuf, ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık, ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Fatma Ahmetcik, bölgedeki Batı Trakya Türk toplumuna ait sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri ile çok sayıda eğitimci yer aldı.

Read More →