AB ve ABD’nin Kuzeydeki Durumla İlgili Ortak Bildirisi

ABD ve AB Kosova’nın kuzeyinde durumun devamlı tırmanmasından endişelerini dile getirdiler.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel ve AB Yüksek Temsilcisinin Sözcüsü Nabila Massrali tarafından yayınlanan bir bildiride,  taraflara provokasyon  ve tehditlerden kaçınmalarına ve  durumun hafifletilmesi için derhal harekete  geçmelerine  çağrı yapıldı.

Bildiri devamında AB ve ABD’nin  gerginliğin düşürülmesi için siyasi bir çözüm bulmak amacıyla Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Sırbistan Başkanı Aleksandar Vuçiç ile  çalışıldığı belirtildi.

“AB ve ABD, Kosova’nın kuzeyinde hüküm sürmeye devam eden gergin durumdan endişe duyuyor. Herkesi azami itidal, gerilimi azaltmak için acil ve koşulsuz tedbirler almaya, provokasyon, tehdit ve korkutmalardan kaçınmaya çağırıyoruz. Gerginlikleri azaltmak ve tüm toplulukların istikrarı, güvenliği ve refahı adına ileriye dönük bir yolda anlaşmaya varmak için Başkan Vuçiç ve Başbakan Kurti ile birlikte siyasi bir çözüm bulmak için çalışıyoruz” denildi ortak bildiride.

ABD ve AB, Kosova liderlerinin Sırp vatandaşlarının tutuklanmasına veya barışçıl protesto yapanlara zulmedilmesine veya barikatları kuranlara yönelik herhangi bir liste bulunmadığını doğrulayan güvencelerini memnuniyetle karşıladıklarını söylediler.

Her iki taraf, Kosova ve Sırbistan’ın “vatandaşların yararına uzlaşma, bölgesel istikrar ve işbirliği için elverişli bir ortamı” teşvik etme amaçlı müzakerelere geri dönmelerini beklediklerini de ifade etti.
Kaynak : www.kosovahaber.net

Kosova

No Comments