Bulgaristan ve Romanya, 31 Mart’ta hava ve deniz yoluyla Schengen’e girecek

Romanya Dışişleri Bakanlığı resmi web sitesinde Romanya ve Bulgaristan’ın, Mart 2024’te hava ve deniz yoluyla Schengen alanına gireceğini bildirdi. Bakanlık, yaptığı açıklamada 23 Aralık’ta Avusturya ve Bulgaristan’ın ilgili bakanlıklarıyla önümüzdeki yılın baharından itibaren Romanya ve Bulgaristan ile hava ve deniz sınırlarını genişletmek amacıyla siyasi bir anlaşmaya vardıklarını belirtti.

Açıklamada, “Schengen bölgesine giriş aşamalı bir formüle göre gerçekleştirilecek-önce hava ve deniz sınırlarıyla, ardından yıl içinde serbest dolaşım alanının kara sınırlarına da açılmasına ilişkin müzakereler yapılacak” denildi.

Romanya’nın Adeverul Gazetesi’nin hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Romanya ve Bulgaristan 31 Mart 2024’te hava ve deniz yoluyla Schengen’e katılacak. İki ülkenin de muhtemelen 2025 yılında karadan giriş yapması bekleniyor, ancak bunun aynı anda gerçekleşeceği kesin değil. Anlaşma, her iki tarafın Avusturya ile yaptığı müzakerelerin ardından oluşturuldu. İki gün sonra Brüksel’deki diplomatik misyon başkanlarından oluşan Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilciler Komitesi’nde (COREPER) anlaşmanın onaylanması için oylama yapılacak. Avrupa Konseyi’nin Brüksel’deki son toplantısının ardından Başbakan Nikolay Denkov, Avrupa Konseyi’nin her aşamada oy vermek zorunda kalmaması için Bulgaristan’ın kabul için net süreler içeren bir plan hazırlanıp oylanmasında ısrar ettiğini söyledi. Son oylamadan önce Macaristan, TürkAkım gaz boru hattında gaz transferine ilişkin gaz transit ücreti nedeniyle Bulgaristan’ı veto etmekle tehdit etmişti.

Romanya’dan Avrupa Parlamentosu Üyesi Vlad Gheorghe, Facebook’ta yaptığı bir paylaşımda şunları kaydetti: “Nehammer’in (Avusturya Şansölyesi) artık Rumenlere karşı ayrımcılık yapmak ve onları gümrük birimleri önlerinde küçük düşürmek için kullanabileceği hiçbir şeyi kalmadı.”

Ancak Avusturya’nın Kurir Gazetesi, İçişleri Bakanı Gerhard Karner’in “Romanya ve Bulgaristan için hava yoluyla Schengen hızla gelebilir” şeklindeki sözlerini aktardı. Onun ifadesine göre, Sofya ve Bükreş açısından uçuş sırasında yasa dışı göçle ilgili herhangi bir sorun yaşanmadığından dolayı katılımın ilk önce yalnızca hava yoluyla olması düşünülmelidir. Bakan, bu planın uygulanması için AK’den teklif beklendiğini açıkladı. Karner, AB’nin dış sınırlarının korunması, Bulgaristan ile Romanya arasındaki kara yollarındaki sınır kontrollerinin güçlendirilmesi ve her iki ülkenin de sorumlu oldukları dış sınırlardan sığınmacı kabul edilmesinin sağlanması konusunda kaygılıdır.

Avusturya İçişleri Bakanı, “Böyle bir durumda hava yoluyla Schengen hızla gerçekleşebilir. Tam üyelikten bahsetmek tamamen spekülasyondan ibaret bir şeydir” diye kaydetti.

Avrupa Parlamentosu Üyesi Victor Negrescu, Adeverul Gazetesi’ne müzakerelerin neden bu kadar uzun sürdüğünü açıkladı. Negrescu, “Avusturya’da bazen böyle bir diyalogda belgenin en üst düzeyde onaylanması gerekmekte ve müzakerelerin sonuçlandırılması uzun zaman almaktadır” dedi.

Adeverul, iki aşamalı katılım durumunda senaryolardan birinin Romanya’nın hava ve deniz yoluyla Schengen’e dahil edildikten sonra Bulgaristan’dan ayrılması olacağını öne sürdü.

Avrupa Parlamentosu Üyesi, “İmzalanacak belge, aynı zamanda her bir tarafın bu süreçteki bireysel performans derecesini de dikkate alacak, yani Romanya ve Bulgaristan Schengen bölgesine hava ve deniz yoluyla giriyor, veri, bilgi, yetkili personel vb. Yönlerde alışveriş olmak üzere tüm Schengen mekanizmalarına giriyor. Kara tabanlı Schengen’e giriş her ülkenin çabalarına bağlı olacaktır. Romanya örneğinde, Bulgaristan’da olduğu gibi sınırlarımız da bugün oldukça güvenli, ancak Türkiye ile sınırımız olduğundan dolayı bunun daha fazla analiz gerektirmesi muhtemeldir” diye sözlerine ekledi.

Kaynak: Kırcaali Haber

 

No Comments