Lütfi Mestan:”Seçim sonuçları, HÖH’ün siyasetten çıkarılmasının imkansız olduğunu gösterdi”

Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Genel Başkanı Lütfi Mestan dün akşam partinin seçim sonuçlarına ilişkin basın toplantısında önce “Yerel seçim sonuçları HÖH partisinin siyasetten çıkarılmasının imkansız bir misyon olduğunu gösteriyor” dedi. Mestan, “Stratejik amaçları HÖH’ün siyasetten çıkarılması, silip süpürülmesi olan ana rakiplerin isteklerine gelince sonuçlar bunun mümkün olmadığını gösteriyor” diye vurguladı.

Buna karşı zıt gelen yeni bir siyasal gerçekliğin olmadığı yönündeki tek makul görüş, GERB’in koalisyon ortaklarının işine geldiği sonuçlarının GERB’in elde ettiği sonuçlarla aynı kabul edilmesi iddialarını kabul etmemizdir. Sonuçların İktidardaki GERB partisinin koalisyon ortaklarının belediye başkanlarından daha fazla bakanları olduğunu gösterirse, gerek Başbakan’a, gerekse diğer siyasi güçlere karşı daha dikkatli davranmalarını tavsiye ettiğini belirtti.

Mestan, “İlk tahminlerimize göre HÖH’ün 1995 yılından beri ikinci yerde başarılı bir seçim gerçekleştirmiş olacak” dedi.

Daha sonra basın toplantısında HÖH lideri, HÖH partisinin Milletvekilliği seçimlerine kıyasla gerçekten daha düşük oranda oy aldığını, fakat bunun Bulgaristan vatandaşlarını oy kullanma hakkından mahrum eden sadece Bulgaristan’da uygulanan ikamet zorunluluğundan kaynaklandığı için gerçek anlamda oy kaybı olmayıp yaklaşık 120 bin oyun verilmesine idari yolla engellendiğini ifade etti.

HÖH partisinin birinci turda 31 ilçede Belediye başkanlığı seçimlerini kazandığını, 23 ilçe ikinci turda mücadele edeceğini, onlardan 14 ilçede birinci parti olduğunu duyurdu. Nihai sonuçların 1 Kasım’da belli olacağını söyledi.

HÖH’ün ülkedeki siyasi konumunu korumasını sağlayan oylar için seçmenlere teşekkür eden Mestan, “Bu jeopolitik sorunlar nedeniyle de her şeyden önce Bulgaristan için iyi bir haber” dedi.

HÖH liderinin ifadelerine göre seçim sonuçları yeni bir siyasal gerçeklikleri ortaya çıkarıyor. Mestan, “Bu yerel seçimler Bulgaristan siyasetinde kimin nasıl yer aldığını ve hangi ölçüde rol oynadığını gösterdi. Avrupa’da uygulanan yeni bir iktidar formülüne ihtiyaç duyuluyor. Borisov’un kiminle koalisyon ortaklığını devam ettireceği, kimi koalisyon ortağı seçeceği kendi sorumluluğudur. Şimdiki iktidar formülünün bozuk olduğu ve Bulgaristan’ın AB ve NATO’nun tam üyesi statüsüne uygun olmadığı görüşümüzden vazgeçmeyeceğiz. Ciddi bir bozulma var. Yerel seçimlerin sonuçları, düzeltilmesi gerektiğini işaret ediyor.

Mestan, “Yaptığım değerlendirme HÖH’ün 43. Halk Meclisi çerçevesinde devlet yönetimine girmeye hazır olduğunu beyan etmesi olarak kabul edilmemeli. Böyle bir risk gören siyasi güçleri rahatlattım umarım. Yeni bir iktidar formülü gerekiyor” diye altını çizdi.

Mestan’ın ifadelerine göre seçmenlerin oyu ile partinin konumu arasındaki tutarsızlık, özellikle bu kadar geniş bir iktidar pozisyonlarına sahip olunduğu durumda iktidardaki koalisyonda gerginliğe yol açacak.

25 Ekim 2015 tarihinde yapılan Yerel Seçimlerin ilk turunda Hak ve Özgürlükler Hareketi tarafından ülke genelinde kazandığı Belediye Başkanlıkları. 

Blagoevgrad
Satovcha Belediyesi
Arben Mimenov
Yakoruda Belediyesi
Nuredin Kafelov

Burgas
Ruen Belediyesi
Ismail Osman

Dobriç 
Krushari Belediyesi
Dobri Stefanov

Kırcaali 

Çernooçene Belediyesi
Aydın Osman

Ardino Belediyesi
Resmi Murad

Cebel Belediyesi
Bahri Ömer

Kirkovo Belediyesi
Şinasi Süleymanov

Krumovgrad Belediyesi
Sebihan Mehmet

Kırcaali Belediyesi
Hasan Azis

Momçilgrad Belediyesi
Sunay Hasan

Plovdiv

Lıki Belediyesi
Valentin Simeonov

Razgrad

Zavet Belediyesi
Ahter Veliev

Loznitsa Belediyesi
Ayhan Haşimov

Samuil Belediyesi
Beytula Mümün

Tsar Kaloyan Belediyesi
Davut Alaoğlu

Smolyan

Borino Belediyesi
Mustafa Karaahmet

Madan Belediyesi
Fahri Molaysenov

Rudozem
Rumen Pehlivanov

Tırgovişte 

Antonovo Belediyesi
Taner Ali

Omurtag Belediyesi
Eşref Eşrefov

Opaka Belediyesi
Lütfi Reyanov

Haskovo

Mineralni Bani Belediyesi
Mümün İskender

Stambolovo Belediyesi
Muhlis Serbest

Şumen

Venets Belediyesi
Nehriban Ahmedova

Vırbitsa Belediyesi
Merdin Bayram

Kaolinovo Belediyesi
Nida Ahmedova

Hitrino Belediyesi
Nuridin İsmail

Stara Zagora

Pavel Banya Beleiyesi
İsa Besoolu

Pazarcik

Sırnitsa Belediyesi
Nebi Bozov

Kaynak: Kırcaali Haber

 

No Comments