Balkan Kardeşliği Gümülcine’de Devam Etti!

Batı Trakya (Yunanistan), Doğu Trakya (Türkiye) ve Kuzey Trakya (Bulgaristan) kadınları geleneği bozmadı ve yine Kadınlar Günü’nü birlikte kutladılar.
Beş yıldan bu yana dönüşümlü olarak kutlanan Kadınlar Günü bu yıl Gümülcine’de kutlandı. Kutlamayı Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği düzenledi. Kutlamaya Gümülcine, Edirne, Eğridere ve Cebel’den (Bulgaristan) bayanlar katıldı.
Kutlamaya Batı Trakya Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Sami Toraman, Edirne’den Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Esma Gündoğdu, Edirne Sınır Ötesi Kültürleri Araştırma Derneği Başkanı Ersin Demir, Bulgaristan Eğridere ve Cebel’den bayanların yanısıra Batı Trakya’dan seçkin bir davetli topluluğu katıldı.
Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sami Toraman yaptığı kısa selamlama konuşmasında, Türklerde ve Türkiye Cumhuriyeti’nde, medeni diye sayılan Avrupa’da kadının seçme ve seçilme hakkı yokken, Türkiye Mustafa Kemal ile 1934 yılında kadına seçme ve seçilme hakkını verdiğini söyledi.
Toraman, “İlk kadın hakim 9 Nisan 1932 yılında Adana’da göreve başlamıştır. Bu Avrupa’nın düşünemeyeceği bir şeydi. Bu ancak Mustafa Kemal’le oldu. Biz de Mustafa Kemal’in hemşehrisi ve Balkanlı olmaktan onur ve gurur duyuyoruz. Biz, Balkan insanında çocuk gelinler yoktur. Bizde akraba evliliği yoktur. Bizim için kadın olmazsa olmazımız; yarınımız, geleceğimiz, bizim dünyamızı güzelleştiren en nadide varlıklardır. İyi ki varsınız, iyi ki birlikteyiz.
Her zaman kadın için söylediğim bir cümle var. Kadın üzüm gibidir; ona vereceğimiz sevgiye göre sirke de olur şarapta.” Görüşlerine yer verdi.
Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Esma Gündoğdu, beş yıl önce Edirne’de başlayan Kadınlar Günü kutlamalarının bu akşam Gümülcine’de devam ettiğini söyledi; Balkan kardeşliğinin devam etmesi gerektiğini vurgulayarak kadınların Günü’nü kutladı ve herkese teşekkür etti.
Bulgaristan Türklerinden Eğridere adına Lütfiye İbrahimova, Cebel adına ise Hayriye Mehmet söz aldılar; davet için teşekkür ettiler ve tüm kadınların gününü kutladılar.
Yapılan konuşmalardan sonra Sami Toraman konuk bayanlara çiçek takdim etti. Kutlama, Edirne’den gelen şairlerin şiirleri ve Galip Galip’in yönettiği Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği TSM Korosu’nun seslendirdiği şarkılarla geç saatlere kadar devam etti.
Kadınlar Günü kutlaması önümüzdeki yıl Bulgaristan, Türkiye ve Yunanistan’dan bayanların katılımıyla Kırcaali’de düzenlenecek.

Kaynak :www.burasibatitrakya.com

No Comments