Yurt dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşları yalnızca diplomatik misyonlarda oy kullanabilecek

Meclis, ikinci görüşmesinde Seçim Yasası’nda değişiklik teklifini kabul ederek, yurt dışında seçim sandıklarının sadece Bulgaristan’ın diplomatik misyonlarında açılması kararı aldı. Buna ilişkin yapılan oylamada 145 milletvekili kabul oyu, 27’si ret oyu ve 1’i ise çekimser oy kullandı.

Yapılan yasa değişikliğiyle başka ülkelerde Bulgaristan’ın konsoloslukları ve büyükelçiliklerinin dışında başka yerlerde seçim sandıkları açılmasına izin verilmeyecek.

Değişikliğe göre Merkez Seçim Komisyonu, seçim gününden en geç 57 gün önce yurt dışında seçim sandığı açılmasına ilişkin koşulları ve prosedürü belirleyeceği gibi yurt dışındaki Bulgaristan vatandaşlarının sadece ülkenin diplomatik temsilciklerinde oy kullanmalarına ilişkin koşulları, prosedürü ve organizasyonunu da belirleyecek.

Vatansever Cephesi (VC) Eşbaşkanı Krasimir Karakaçanov, VC Milletvekili İskren Veselinov’un sunduğu kanun teklifinin kabul edilmesiyle Türkiye’deki vatandaşların organize olarak seçimlerde oy kullandıkları olayların azaltılmasının amaçlandığını belirtti.

Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Milletvekili Çetin Kazak, “Bulgaristan vatandaşlarının sadece diplomatik ve konsolosluk temsilciklerinde oy kullanmalarını zorunlu kılarak, pratik kısıtlamalar getiriyorsunuz” dedi. Kazak’ın ifadesine göre Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) Milletvekilleri, vatanseverlerin aklına uyup teklifi destekleyerek, yanlış yapıyorlar. Kazak, bu kararı HÖH partisinin hiçbir zaman kabul etmeyeceği ilkesiz bir yaklaşım olarak niteledi.

Yurt dışındaki Bulgaristan vatandaşlarının bu karara nasıl tepki verecekleri belli değil. Şimdiye kadar seçimlerde okul, üniversite binaları, salonlar ve hatta dükkanlarda bile sandık açıp oy kullanılmasına izin vardı.

Kaynak: Kırcaali Haber

No Comments