FUEN Türk Azınlıkları/Toplulukları Çalışma Grubu 3. Toplantısı Berlin’de yapıldı

Avrupa Halkları Federal Birliği(FUEN) Türk Azınlıkları/Toplulukları Çalışma Grubu(TAG) 3. Toplantısı, 14-17 Kasım 2016 tarihlerinde Federal Almanya’nın başkenti Berlin’de gerçekleştirildi. FUEN Alman Azınlıkları Çalışma Grubu(AGDM)’nin lojistik desteği ile Federal Alman İçişleri Bakanlığı Çalışma Binası’nda gerçekleştirilen toplantıya FUEN Başkanı Lorant Vincze katıldı.

Kosova ve Bulgaristan’daki Türkler toplantıya ilk kez katıldılar

Avrupa’nın farklı ülkelerinde yaşayan Türk azınlıklarını bir araya getiren toplantıya Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsilen Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF), Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD), Ahıska Türklerini temsilen Milletlerarası Meshet Türkleri Cemiyeti “VATAN” ve Meshet Türkleri Cemiyeti Azerbaycan’da “VATAN”, Karaçay-Balkar Türklerini temsilen Karaçay-Balkar Geleneklerini Güçlendirme ve Geliştirme Toplumsal Kuruluşu “Bars El”, Kırım Tatarlarını temsilen Kırım Tatar Milli Meclisi, Kırım Karaimlerini temsilen Kırım Karaimler Birliği katıldı. Ayrıca toplantıya ilk kez Balkanlar’daki Türk azınlıklarını temsilen Kosova’dan Kosova Genç Birlik Derneği ile Bulgaristan’dan Kırcaali Türk Kültür ve Sanat Derneği katıldı.

FUEN Başkanı Lorant Vincze Türk azınlıkları ve topluluklarının sorunlarını dinledi, FUEN olarak destek mesajı verdi

FUEN TAG 3. Yıllık Toplantısı’nın selamlama konuşmasını FUEN Başkan Yardımcısı Halit Habip Oğlu gerçekleştirdi. Ardından FUEN Başkanı Lorant Vincze, FUEN’in çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi, FUEN’in Türk azınlıkları ve topluluklarına destek vermeye devam edeceğini söyledi. FUEN TAG üyesi kuruluşların temsilcileri verdiği destek dolayısıyla FUEN’e teşekkür ederek yaşadıkları ülkelerde karşılaştıkları sorunları doğrudan FUEN Başkanı’na aktarma imkanı buldular, ileriye dönük olarak FUEN’den beklentilerini dile getirdiler.

Ayrıca toplantıya FUEN Berlin Ofisi/FUEN AGDM Koordinasyonu Sorumlusu Eva Adel Penzes de katılarak FUEN AGDM’nin çalışmalarını aktardı.

Katılımcılar anadili öğrenme hakkı ve anadilde eğitim konusunda yaşadıkları sorunları paylaştılar

Katılımcı kuruluşların kendi azınlıklarında/topluluklarında son bir yılki süreçte yaşanan gelişmeleri aktardığı toplantıda FUEN’e henüz üye olmayan Kosova Genç Birlik Derneği’nin Başkanı Cengiz Kovaç ile Bulgaristan’dan Kırcaali Türk Kültür ve Sanat Derneği’nin Başkan Yardımcısı Seyhan Hilmi Mehmet, Balkanlar’daki Türklerin tarihi çerçevesinde Kosova ve Bulgaristan’daki Türkleri tanıttılar, yaşadıkları ülkelerde karşılaştıkları sorunları aktardılar.

“Anadili Öğrenme Hakkı ve Anadilde Eğitim” temalı oturumda ise Meshet Türkleri Cemiyeti Azerbaycan’da “VATAN” Basın Müşaviri Mevlüt Işık, BTAYTD Genel Sekreteri Mehmet Mehmet ve Kırım Tatar Milli Meclisi’nden Elvin Kadyrov anadilde eğitim ile ilgili sunum yaptılar. Katılımcılar yaşadıkları ülkelerde anadili öğrenme hakkı ve anadilde eğitime ilişkin sorunları aktardılar, sivil toplum temsilcileri olarak anadilin korunması ve anadilde eğitim konusunda gerçekleştirdikleri çalışmaları paylaştılar.

FUEN TAG Yönetmeliği oy birliği ile kabul edildi

FUEN Başkan Yardımcısı Halit Habip Oğlu, FUEN 2016 Kongresi’nde yapılan tüzük değişikliği ve çalışma grupları yönetmelikleri hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından FUEN tarafından hazırlanan yönetmelik maddeleri tek tek okunarak katılımcıların onayına sunuldu. Yapılan değerlendirme neticesinde FUEN TAG yönetmeliği oybirliği ile kabul edildi. Katılımcıların görüş ve önerileriyle 2017 yılı faaliyetlerinin ve yol haritasının görüşülmesinin ardından toplantı sona erdi.

Kaynak : Kırcaali Haber

About the author  ⁄ admin

No Comments