İki başyapıt ilk 10’da

Selimiye Cami ile Sultan 2’nci Beyazıt Külliyesi ve Şifahanesi, dünyanın en büyük otel ve seyahat değerlendirme sitesi Trip Advisor’ın milyonlarca kullanıcısının oylarıyla belirlediği “Travelers’ Choice 2016” ödüllerinde 2 ayrı listede ilk 10’a girdi…

Dünyanın en büyük otel ve seyahat değerlendirme sitesi Trip Advisor, milyonlarca kullanıcısının oyları ile belirlenen “Travelers’ Choice 2016” ödüllerini açıkladı. Listede, Mimar Sinan’ın Ustalık Eseri Selimiye Cami ile ödüllü müze Sultan 2’nci Beyazıt Külliyesi ve Şifahanesi yer alıyor.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Mimar Sinan’ın “Ustalık eserim” dediği Selimiye Cami ile 2004 yılında Avrupa Konseyi Avrupa Müze Ödülü, 2007 yılında ise Avrupa Kültür Mirası – Mükemmellik Kulübü En İyi Sunum Ödülü’nü kazanan Sultan 2’nci Beyazıt Külliyesi ve Şifahanesi, Dünya’nın en büyük otel ve seyahat değerlendirme sitesi Trip Advisor’ın “Travelers’ Choice 2016” listelerinde yer aldı. Selimiye Cami, “Türkiye’deki En İyi 10 Merkezi Nokta” listesine girerken, Sultan 2’nci Beyazıt Külliyesi ve Şifahanesi ise “Türkiye’deki En İyi 10 Müze” listesinde kendine yer buldu.

SELİMİYE CAMİ

“İlk akla gelen camilerden…” başlığı ile “Türkiye’deki En İyi 10 Merkezi Nokta” listesine10’uncu sıradan Selimiye Cami 348 ziyaretçiden mükemmel, 24 ziyaretçiden çok iyi, 5 ziyaretçiden de ortalama oyu aldı. Ayasofya Kilisesi, Yerebatan Sarnıcı, Efes Antik Kenti, Sultan Ahmet Cami, Topkapı Sarayı, Süleymaniye Cami, Dolmabahçe Sarayı, Göreme Milli Parkı ve Galata Kulesi ile “Türkiye’deki En İyi 10 Merkezi Nokta” listesine giren Selimiye Cami ile ilgili bazı ziyaretçi yorumları şu şekilde:

 

 

“İNSANIN YARATICI DEHASININ BİR BAŞYAPITI”

Sibel G.: Hepimizin ilk aklına gelen 3 camiden biri Selimiye’dir. Edirne’nin orta yerinde tüm ihtişamıyla durmaktadır. Altında bir de bedesteni vardır.UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde Mimar Sinan’ın bize bıraktığı en güzel mirastır.Sultan II. Selim adına yaptırılmıştır. Teknik mükemmelliği, boyutları ve estetik değerleriyle döneminin ve sonraki zamanların en muhteşem eseri olan Camii ve Külliye, Osmanlı mimarlarından en önemlisi Sinan’ın Ustalık Dönemi eseri, mimarlık sanatının en görkemli örneklerinden biri ve insanın yaratıcı dehasının bir başyapıtı olarak kabul edilmektedir.

Göksel T.: Hem iç süslemeleri , hem de minare ve kubbelerin simetrisi açısından Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği Selimiye Cami mutlaka görülmeyi hak eden bir şaheser.

Şafak Ç.: Edirne merkeze yaklaşırken gözünüze ilk çarpan cami. Mimarisi gerçekten çok güzel. Caminin içini gezerken akıllara o zaman ki teknoloji ile bu cami nasıl inşa edildi diye sorular geliyor akıllara. Ses akustiği olsun, iç duvarlarda ki kuran yazıları ve İslami motifler, minareleri , simetrik görüntüsü. Gezilip görülmesi gereken bir camidir. Hemen aşağısında Eski Cami var, Selimiye sonrası eski camiyi de ziyaret etmenizi tavsiye ederim. İçerisinde Kâbe binasından düşen taş parçası mevcut.

 

 

SULTAN 2’NCİ BEYAZIT KÜLLİYESİ VE ŞİFAHANESİ

“Yaşayan tarih…” başlığı ile “Türkiye’deki En İyi 10 Müze” listesine 9’uncu sıradan Sultan 2’nci Beyazıt Külliyesi ve Şifahanesi 142 ziyaretçiden mükemmel, 22 ziyaretçiden çok iyi, 2 ziyaretçiden de ortalama oyu aldı. Göreme Açıkhava Müzesi, Kariye Müzesi, Zeugma Mozaik Müzesi, Afrodisias Müzesi, Rahmi M. Koç Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Antalya Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve Mevlana Müzesi ile birlikte “Türkiye’deki En İyi 10 Müze” listesine giren Sultan 2’nci Beyazıt Külliyesi ve Şifahanesi ile ilgili bazı ziyaretçi yorumları şu şekilde:

“GÖRÜLMESİ GEREKEN BİR BAŞYAPIT”

Mehmet T.: Edirne’deki en önemli tarihsel hazinelerden biri, yaşayan müze anlayışı hakim, sanki tarihten kopup gelen biriyle yüz yüze gelecekmişsin hissi var.

Hasan B.: Atalarımızın günümüzden yıllar önce insan sağlığına ne kadar önem verdiklerinin ve o günkü koşullarda devrinin belki de en iyisini yaptıklarının kanıtı olarak gezilip görülmesi gereken bir başyapıt.

Ezgi H.: Şifahanenin bahçesine adım attıktan sonra etkilenmemek büyüsüne kapılmamak imkansız. Adeta geçmişe çok güzel bir yolculuk yapıyorsunuz. Özellikle hastaların müzik ve su ile tedavi edildikleri kısım müthiş olmuş. Avrupa’nın en iyi Müze ödülünü hak ederek almış. Emeği geçen herkese teşekkürler.

Orkun AKMAN

 http://www.hudutgazetesi.com/haber/39262/iki-basyapit-ilk-10da.html

 

About the author  ⁄ admin

No Comments