Yunanistan’da kalan Suriyeli sığınmacılar, Avrupa’nın diğer ülkelerindeki ailelerine kavuşmak için gösteri düzenledi.

Aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu yaklaşık 100 sığınmacı, başkent Atina’daki İltica Ofisi binası önünde toplandı.

Sığınmacılar, göç yolundaki sınırların sığınmacılara kapatılmasının ardından uzun süredir Yunanistan’da kaldıklarını belirterek, bir an önce ailelerine kavuşmak amacıyla yetkililere seslerini duyurmak istedi.

“Anneme kavuşmak istiyorum” yazılı pankartlar taşıyan sığınmacılar,  Almanya Başbakanı Angela Merkel’e hitaben “Merkel sınırları aç” şeklinde sloganlar attı.

Avrupa’ya açılan sınır kapılarının yaklaşık 1,5 yıl önce kapatılmasının ardından 60 binin üzerinde sığınmacı Yunanistan’da mahsur kalmıştı. Sığınmacıların, aile birleşimi ve yeniden yerleştirme gibi programlarla diğer Avrupa ülkelerine gönderilmesinin önü açık olsa da işleyişin yavaş sürmesi tepkilere neden oluyor.

Avrupa Birliği (AB) tarafından Yunanistan ve İtalya’dan 160 bin sığınmacının yeniden yerleştirilmesi taahhüt edilirken, bu sayı şimdiye dek sadece 27 bin 695’te kaldı.

http://www.burasibatitrakya.com

Read More →

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu (BRTK) Genel Başkanı Zürfettin Hacıoğlu, Bulgaristan’da 1 milyona yakın Türk azınlığının çocuklarının ana dili öğrenme ilgisinin sadece birkaç binlerde olmasının acı, rahatsız ve endişe verici bir durum olduğunu belirterek, “Bu durum da Bulgar devletinin ve hükümetinin azınlık üzerindeki gizli asimilasyon politikasının devam etmesinin göstergesidir.” dedi.

Hacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bulgaristan’daki yeni eğitim ve öğretim yılının Türk azınlığı için iyi bir dönem olmayacağını söyledi.

Türkçe okuyan azınlık çocuklarının sayısının her yıl azaldığını belirten Hacıoğlu, “Bulgaristan hükümetinin eğitim yasasının getirdiği zorluklar, Türkçe’nin ders müfredatının dışında kalması, seçmeli ders olması, okul müdürlerinin engellemeleri… Aslında en önemlisi de yerel yöneticilerinin ilgisizliği ve vurdumduymazlığıdır.” diye konuştu.

Hacıoğlu, Bulgaristan’da 1 milyona yakın Türk azınlığının çocuklarının ana dili öğrenme ilgisinin sadece birkaç binlerde olmasının acı, rahatsız ve endişe verici bir durum olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
“Bu durum Bulgar devletinin ve hükümetinin azınlık üzerindeki gizli asimilasyon politikasının devam etmesinin göstergesidir. Şunu açıkça ifade etmek isterim ki bu eğitim politikası Bulgar devletinin yararına ve Bulgaristan’ın geleceği için faydalı değildir çünkü ana dilini iyi bilmeyen bir çocuk resmi dilini de iyi öğrenemiyor ve başarılı olamıyor. Nitekim azınlığın yaşadığı bölgelerdeki çocuklar ne ana dilini ne de resmi dilini iyi bilmiyorlar. Bu durum yetkili eğitimciler tarafından açıkça ifade ediliyor.”

Bulgaristan hükümet yetkililerinin, Türk azınlığı temsil eden siyasi, din görevlileri ve sivil toplum temsilcilerinin daha hassas davranmaları, bu sorunun çözümü için gerekli adımlarını da atmalarını beklediklerini ifade eden Hacıoğlu, “Bulgaristan’da yaşayan soydaşlarımız mutlaka çocuklarını Türkçe eğitimi almaları için okullara kayıtlarını yaptırsınlar, çocukların ana dillerini okumaları için de mücadelelerini sürdürsünler. Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu olarak eğitim konusunu yakından takip etmekteyiz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak : AA

Read More →