Türkan bebek mezarı başında anıldı

Bulgarlaştırma süreci sırasında minik şehit 17 aylık Türkan ve diğer şehitler bugün düzenlenen törenle mezarı başında anıldı.
26-27 Aralık 1984 tarihleri arasında Kirkovo Belediyesi’nde Kayaloba, Yurtçular ve civar köylerden yaklaşık 10 bin Türk kadın, erkek ve çocuk, soykırımı protesto etmek amacıyla Mogilyane köyüne toplanır. Milisler, toplananları dağıtmak için müdahale edince halkın tepkisiyle karşılaşır. Bu sırada milislerin ateş açması sonucu üç kişi hayatını kaybeder. Hayatını kaybedenler arasında Kitna köyünden Musa Yakup ve Kayaloba köyünden Ayşe Hasan ile Türkan bebek de vardır. Köylülerin evlerine dönme esnasında yollarda bir katliam daha yaşanır ve sayısı bilinmeyen birçok Türk de buralarda vurulur. Zorluk çıkaran ve karşı gelenler ise Belene kampına sürgün edilir.

Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, Filibe Başkonsolosu Alper Aktaş ve Burgas Başkonsolosu Niyazi Evren Akyol, anma törenlerine, “Türkiye’nin, havasını ihlal ettiği için Rus savaş uçağını düşürmekte olduğunu” dile getirdiği için iki gün önce Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) genel başkanlığından uzaklaştırılan Lütfi Mestan’la birlikte katıldı.

Törende, Bursa Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Zürfeddin Hacıoğlu ve YK Üyeleri, Edirne Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Nedim Dönmez, Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu (BGF) Genel Başkanı ve BAL-GÖÇ Genel Başkanı Doç.Dr. Yüksel Özkan, HÖH Cebel (Şeyh Cuma) Belediye Başkanı Bahri Ömer, Başmüftü Mustafa Hacı, dört bölge müftüsü, şehitlerin yakınları ve çok sayıda vatandaş yer aldı.

Türkan Feyzullah’ın mezarı başında dualar edilmesi ve Türkan Çeşme’ye çiçek bırakılmasının ardından konuşan Mestan, 17 aylık bebeğin annesinin kucağında adı, dili, dini ve kültürü için öldürüldüğünü söyledi.

Mestan’ın görevden alınmasının ardından HÖH’ün başına getirilen eş başkanlar ise anma törenlerine ayrı katıldı.

Kaynak: Kırcaali Haber

About the author  ⁄ admin

No Comments