21. Türk Kültürü Sempozyumu Üsküp’te Gerçekleşti

25. Uluslararası Hıdırelez Bahar Şenlikleri kapsamında Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu, Gostivar Uluslararası Vizyon Üniversitesi ve Makedonya- Valandova Çalıklı Hıdırellez Bahar Şenlikleri Derneği tarafından düzenlenen 21. Uluslararası Türk Kültürü Sempozyumu 6-10 Mayıs günleri Makedonya-FYROM-Başkenti Üsküp’te gerçekleşti. Sempozyumun Onursal Başkanı Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu’nun, “Bu sempozyum dünyada düzenlenen en eski Türkoloji kongresidir. Türk kültüründen zengin daha fazla kültür varsa gelsinler konuşalım” sözleri dikkat çekti.

Sempozyuma T.C. Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil, Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Selami Tahir, Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fadıl Hoca, Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu, Makedonya Türk Sivil Teşkilatları Birliği, Yunus Emre Enstitüsü yetkililerinin yanısıra Makedonya eski devlet bakanlarından Hadi Nezir v.d. davetliler katıldı.

Yapılan protokol konuşmalarında Sempozyumda Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu, UNESCO’nun Hıdırelez’i çok yakında somut olmayan dünya kültür mirası listesine alacağını belirtti.

Nasrattınoğlu, “Türk kültürünün yaşatılması çok önemlidir. Burada bir çok etkinlik yapılıyor. Ancak folklor çok önemli. Yaşantımızın her yanı folklor. Bizim ecdadımız bunu dünyaya en güzel şekilde sunmuştur. Bundan sonra Türk kültürü, folkloru, geleneksel sanatlarımız dünyanın her tarafında yaşatılacaktır. Bu konuya gençlerin de eğilmesi beni cesaretlendiriyor. Bu konu gelecekte çok daha fazla konuşulacak dünya kültürü olacaktır. Bu dünyada devam eden en eski Türkoloji kongresidir ki 40 yıldan bu yana devam etmektedir.” Görüşlerine yer verdi.

Sempozyum geleneksel Türk sanatları sergisinin açılmasıyla başladı.

Sempozyuma Türkiye, Bulgaristan, Azerbaycan, Kosova, Makedonya-FYROM, Yunanistan- Batı Trakya ve Arnavutluk’tan toplam 50 akademisyen, araştırmacı ve yazar katıldı.

Toplantıya Batı Trakya’dan Rodop Rüzgarı Dergisi Sahibi İbrahim Baltalı katıldı ve “Evliya’nın Yolunda Batı Trakya” adlı bir bildiri sundu.

Ayrıca sempozyumun “portre” yapma geleneği bu yıl da devam etti ve Üsküp’te Türk Dili ve Edebiyatı Fakültesi Dekanı olan Prof. Dr. İbrahim Nazım’ın portresi Türkiye’li öğretim üyesi Zeki Gürel tarafından anlatıldı.

Toplantı hatıra fotoğrafının çektirilmesinden sonra sona erdi.

Aynı günün akşamı, TRT sanatçıları, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü’nün festival kapsamında düzenlediği etkinlikte bir konser verdi.

Sempozyuma katılan konuklar 7 Mayıs Cumartesi günü Kosova’da Sultan Murat Hüdavendigar Türbesini ve Prizren’i ziyaret ettiler. Pazar günü ise büyük Makedonya turu kapsamında Kalkandelen, Resne, Manastır ve Ohri yerleşim yerleri ziyaret edildi.

İbrahim Baltalı
www.burasibatitrakya.com

About the author  ⁄ admin

No Comments