Partiler, hükümet konusunda anlaşamadı, erken seçime gidilecek

Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) Meclis Grubu Başkanı Tsvetan Tsvetanov, olumlu sonuç alınamadığı Reformcu Blok ve Vatansever Cephesi ile yapılan müzakerelerden sonra basına yaptığı açıklamada, “Şimdiki 43. Halk Meclisi’nde çoğunluğu oluşturan partiler yeni bir koalisyon hükümeti kuramıyor ve erken genel seçime gidilecek” diye duyurdu.

Tsvetanov, “Belirli konularda uzlaşmaya varamadık” dedi ve sektörel politikalarla ilgili uzlaşma sağlanamadığını belirtti.

Resmi olmayan kaynaklara göre aşırı ırkçı ve milliyetçi Vatansever Cephesi tarafından ortaya konan koşullardan dolayı partiler uzlaşmaya varamadı.

Şimdiki Meclis’te çoğunluğa sahip partiler tarafından yapılan hükümet kurma görüşmelerinde en son versiyon olarak Başbakan’ın Reformcu Blok’lu, bazı bakanların ise Tomislav Donçev, Vladislav Goranov ve başka kilit isimler dışında GERB’li olması üzerinde konuşulmuştu. Başkabakanlığa aday isimler arasında Demokratik Güçler Birliği (SDS) Başkan Yardımcısı Rumen Hristov, Reformcu Blok Eşbaşkanı Nayden Zelenogorski ve şimdiki Bakanı Petır Moskov bulunuyordu.

Bu durumda Reformcu Blok koalisyonunun bir hafta önce Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev tarafından verilen hükümet kurma görevini geri çevirmesi gerekecek. Bu olduğu halde Anayasa’ya göre Plevneliev’in bir hükümet ataması gerekecek.

Meclis, en az 22 Ocak 2017 tarihine kadar çalışmaya devam edecek. O tarihte resmen görevine başlayacak olan yeni Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in 43. Halk Meclisi’ni fesh edip, genel seçimlerin yapılacağı tarihi belirlemesi ve Plevneliev tarafından atanacak hükümeti değiştirmesi gerekecek.

Kaynak: Kırcaali Haber

About the author  ⁄ admin

No Comments