DOST Birliği’nden Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a Açık Mektup

Bulgaristan Cumhuriyeti
Cumhurbaşkanı Rumen Radev
Bulgaristan Cumhuriyeti Başbakanı
Prof. Ognyan Gerdjikov’a

DOST Birliği:DOST Partisi Genel Başkanı Lütvi Mestan ve HŞHP Genel Başkanı Orhan İsmailov’dan

AÇIK MEKTUP

Saygıdeğer Cumhurbaşkanım,
Saygıdeğer Başbakanım,

Valentin Nikolov’un Kalkındırma ve Bayındırlık Bakanlığı’na bağlı Karayolları Devlet Kuruluşu LTD’de icra müdürü olarak atanması konusundaki derin endişelerimizi bildirmek isteriz.

Siz, Sayın Cumhurbaşkanım, NATO üyesi ve Avrupai bir Bulgaristan’ın halkına ve devletine şeffaflık ve iyi niyet adına ilkelerinizin koşulsuz bağlılığı konusunda temin ediyordunuz.

Valentin Nikolov’un ataması bu prensiplere aykırıdır. Adı geçen şahıs, Bulgaristan medyası tarafından yayınlanan belgelerden de anlaşıldığı üzere, sözde soya dönüş uygulamasında aktif bir şekilde yer almakla kalmamış, Bulgaristan’daki Müslümanların ve Türklerin zorla isim değiştirme sürecindeki üstün başarılarından dolayı hükümet tarafından ödüllendirilmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanım, sizin bunu bilmeniz gerekmez mi? Bulgaristan Halk Cumhuriyeti’nin barışçıl vatandaşlarını hedef alan ve komünizmin en talihsiz olayı olarak kayıtlara geçen o “kanlı intikamın’’ yaşandığına dair bilgilere erişiminizin olmaması mümkün değildir.

Saygıdeğer devlet adamları,
Bulgaristan’da etnik, dini ve kültürel yönden farklılık gösteren vatandaşlar yaşamaktadır. Bulgaristan’da kalpleri ve ruhları yaralarla kaplı vatandaşlar var; onurlarına kanlı bir el uzatılmış ve içtenlikleri şahsiyetsiz eştirilmiş, ismin meşru sivil simgesi sayılan kimliği elinden alınmıştır.

Ne yazık ki, şimdi siz sözde soya dönüş sürecindeki üstün başarılarından dolayı ödüllendirilmiş olan V. Nikolov’u sorumluluğu yüksek olan bu devlet görevi için seçmiş bulunuyorsunuz.

Sayın Cumhurbaşkanım,
Bu davranış atalarının anısı zedelenmiş ve kan ile kirlenmiş olan yüzbinlerce Bulgaristan vatandaşının onurunu ayaklar altına almakta ve sivil vicdanına yönelik bir saldırıdır. Bu insanlardan yaklaşık 300 000’i HÖH’ün siyasi önderliğinde, sizin için oy kullanmıştır. Valentin Nikolov ile olan anlaşmanız mı alaycı yoksa alaycılar mı cumhurbaşkanı imajınızı lekeliyor? Valentin Nikolov Bulgaristan’ın önündeki “yolda belirleyici olan işaret” mi olacak yada demokrasi sahnemizin yeni bir soya dönüş mizahı mı ? Biz etnik, dini ve kültürel yönden farklı olanlar kanlı izler taşıyan tarihi tekerrür döneminde mi yaşayacağız ya da yeni bir “zaman ayrıştırıcısını” kabul etmek için ulusun birleştiricisi tarafından devlet eliyle mi terbiye edileceğiz. Acaba devletimiz modern sivil, üniter ve ayrılmaz bir bütün olamaz ya da olmamalı mı?

Valentin Nikolov’un Kuzeydoğu Bulgaristan’daki sözde soya dönüş uygulamaları sırasında vatandaşlara yönelik yapmış olduğu ve devlet tarafından ödüllendirilmesini gerektirecek somut eylemlerinin ne olduğuna ilişkin halkımız tarafından bize yöneltilen yüzlerce soruyla karşılaşıyoruz.

Saygıdeğer Cumhurbaşkanım,
Bu soruların cevabının kamuya duyurulmasında ısrarcıyız. Ayrıca Valentin Nikolov’un bir an önce görevinden azledilmesi yönünde ısrar ediyoruz, çünkü onun bu kadar yüksek devlet kademesinde görevde kalması sözde soya dönüş süreci kurbanlarının anılarına ve bu süreçten zarar gören yüz binlerin acılarına da saygısızlıktır.

Eğer yaptığımız çağrı duyulmaz ise, DOST Partisi olarak bizler Bulgaristan vatandaşlarının protestolarının siyasi sorumluluğunu üstlenmeye hazırız.

DOST Birliği
Bulgaristan, Sofya
18.02.2017

About the author  ⁄ admin

No Comments