Bulgaristan sınır kapısında denetimler artırıldı!

Türkiye’nin ihracat yükünün büyük bir bölümünü çeken TIR sürücüleri Kapıkule sınır kapısında yine uzun araç kuyrukları oluşturdu.

Zaman zaman TIR kuyruklarının 18 km’ye ulaştığı Kapıkule kara sınır kapısında şu an için bekleyen Bin adet TIR aracının olduğu ifade edildi.

Kurban Bayramı sonrasında Bulgaristan’ında Milli Bayramının olması nedeniyle zaman zaman TIR kuyruklarının yaşanmasına Bulgaristan tarafındaki yoğun ve sıkı denetimde eklenince hafta başında olmaması gereken Tır kuyrukları 18 km’ye ulaştı.

Bir haftalık periyotta ortalama olarak 6 bin 500 TIR aracına gümrük işlemi yapan Bulgaristan tarafının sıkı denetim yüzünden işlem sayısını 2 bin 830 TIR aracına düşürmesi uzun araç kuyruklarına neden oldu.

AB Parlamentosunda alınan ve Türkiye tarafından gelip Avrupa’ya geçiş yapan TIR araçlarına yönelik kararın tebliğ edilmesi sonrasında başlayan denetim uygulaması Bulgar gümrük hasasında işlemlerin yavaşlamasına neden oldu. Özellikle yasa dışı göçmen kaçakçılığı gibi konuların önüne geçmek adına risk analizleri çerçevesinde konulan görevli sayesinde TIR araçlarının içi tek tek aranırken frigolu (soğuk hava depolu) araçlarda zorunlu X-ray taramasına sevk ediliyor. Görevli bir memurun brandalı araçlar içinde vücut sıcaklığını ölçme işine yarayan özel bir detektörle ölçüm işlemi yapması ve araçların X-ray’a sevk dilmesi Türk tarafında uzun araç kuyruklarına neden oluyor.

Üç günden buyana Kapıkule sınır kapsında bekleyen Tır sürücüleri uzun bekleyişlerinin uykusuzluğa neden olduğunu ve sıra kaybına uğramamak içinde uykusuz kaldıklarını belirterek TIR kuyruklarının sonlandırılması için bir an önce Bulgaristan tarafıyla görüşülmesi gerektiğini kaydettiler.

Pazartesi günü itibariyle Türkiye’den yükledikleri yüklerini Avrupa’daki ülkelere teslim etmeleri gerektiğini kaydeden TIR sürücüleri “üç gündür sıradayız. Uykusuz bir şekilde 600 km daha yol gideceğim. Bulgar tarafında denetimlerin arttığı söyleniyor. Yükümü Çarşamba günü teslim etmem gerekiyor. Ancak nasıl teslim edeceğimi bilemiyorum” diyerek TIR kuyruklarının azaltılması için çalışma yapılmasını istediler.

Öte yandan TIR kuyrukları ile ilgili olarak Bulgaristan tarafı ile sürekli olarak görüşüldüğünü söyleyen Edirne Valisi Günay Özdemir “şu an bin civarında TIR beklemekte. Son günlerde Avrupa Birliği komisyonları tarafından Bulgaristan bölgesinde özel tedbirler almışlar ve bu konuda da bütün TIR araçlarını X-ray taramasına yolluyorlar. Buna Bayram tatili eklenmesi ve Bulgaristan tarafında da bayram olması tır kuyruklarının erimesinden bir gecikmeye neden oldu. En büyük etkende Bulgaristan tarafında risk analizlerinin yoğunlaşmasından kaynaklanıyor” diyerek yapılan karşılıklı görüşmeler neticesinde TIR kuyruklarının Çarşamba akşam saatlerine kadar eritilmesinin beklendiğini belirtti.
Bulgaristan tarafının 300 araç aldıktan sonra alıma ara verdiği öğrenildi.

Kaynak: edirnehaberci.com

About the author  ⁄ admin

No Comments